50. Brodsko kolo

Anđelina Brko iz Kaštel Kambelovca najljepša je Hrvatica u narodnoj nošnji

Foto: Ivica Galović
50. Brodsko kolo
Foto: Ivica Galović
50. Brodsko kolo
Foto: Ivica Galović
50. Brodsko kolo
Foto: Ivica Galović
50. Brodsko kolo
Foto: Ivica Galović
50. Brodsko kolo
16.06.2014.
u 12:41
Najljepšu zapregu ima Zlatko balen iz Slavonskog Kobaša, a u natjecanju dvoprega u vožnji preciznosti najbolji je bio Dragan Mađarević iz Rešetara, dok je u tekličkom jahanju najbolji bio Kristijan Ivanković iz Slavonskog Broda
Pogledaj originalni članak

 Proteklog vikenda ​​odr​ž​ani su zavr​š​ni programi jubilarnog 50. Brodskog kola​, najstarije smotre folklora u Hrvatskoj koja je prvi puta u Slavonskom Brodu održana davne 1963.godine. Jedinstvena i izvan okvira Hrvatske prepoznata manifestacija koja kroz nastupe brojnih kulturno-umjetničkih društava, folklornih i pjevačkih skupina te svirača na tradicijskim instrumentima iz Hrvatske, pa i iz inozemstva, njeguje brodsko-posavsku, slavonsku, te uopće hrvatsku tradicijsku kulturnu baštinu i promiče njezine izvorne vrijednosti nezamisliva je bez ljepote gizdavih i prpošnih lipicanaca po čijoj je tradiciji uzgoja Slavonija poznata stoljećima.

Upravo iz tog razloga već dvadeset godina zaredom u sklopu "Brodskog kola" ​konjogojska udruga "Slavonija" organizira program pod nazivom "Bijelo biserje Slavonije"​.Program je započeo ​u nedjelju ​prije podne svečanim defileom svatovskih zaprega ulicama ​Slavonskog Broda, a nastavljen je natjecateljskim dijelom u ​gospodarskom dvorištu Poljoprivredne škole ​​"Matija Antun Reljković​​" izborom najljepše svatovske zaprege, natjecanjima dvoprega u vožnji preciznosti, te tekličkom jahanju.​ Najljepšom ​je proglašena zaprega ​Zlatka Balena iz Slavonskog Kobaša​. U natjecanju dvoprega u vožnji preciznosti najbolji je bio ​Dragan Mađarević iz Rešetara, a​ ​u tekličkom jahanju Kristijan Ivanković iz Slavonskog Broda.​

Folklorni dio programa ​nastavljen​ je​ u brodskoj Tvr​đavi velikom Smotrom izvornog folklora Brodsko-posavske županije "​Š​okadijo sve ti je na glasu", ​a završen je Revijom hrvatskih narodnih no​šnji i izborom najljep​​še Hrvatice u narodnoj no​š​nji. An​đ​elina Brko članica ​KUD-a  "Ante Zaninović" ​iz Ka​​štel Kambelovca​ najljepša je Hrvatica u narodnoj nošnji​. Prvim pratiljama progla​š​ene su Ivana Kljai​ć​ iz Dervente, ​M​arina Marini​ć​ iz Gundinaca i Marina Vukadin iz Livna, a drugim pratiljama Monika Subotnik iz Sesveta, Ana Marija Baoti​ć​ iz Županje i Ivana Sveti​ć​ iz ​Š​roke Ku​ć​e kod Gospi​cća.

​Ovogodišnje jubilarno 50. "Brodsko kolo" svečano je započelo ​11. siječnja ​u Sikerevcima tradicionalnom Smotrom pučkih igrokaza​,​ a organizatori ​su tijekom ​jubilarne godine ​pripremili posebno bogat program​.U programima ​"Brodskog kola​"​ sudjelovalo je više od pet tisuća sudionika u narodnim nošnjama, te brojni​ ​izvođači​ i članovi kulturno-umjetničkih društava  iz cijele Hrvatske.

>> Oj, samice drvo javorovo 'ko te sviro nikad ne bolovo'

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.