SMANJUJU RAČUNE

Atena će građanima dati 650 milijuna eura zbog rasta cijena hrane

Foto: COSTAS BALTAS/REUTERS
Budget vote in Athens
Foto: COSTAS BALTAS/REUTERS
FILE PHOTO: A view shows the cityscape of Athens
Foto: COSTAS BALTAS/REUTERS
Budget vote in Athens
18.12.2022.
u 18:15
Program bi trebao pomoći više od 85 posto stanovništva, procijenio je Mitsotakis
Pogledaj originalni članak

Vlada u Ateni od veljače će odvojiti 650 milijuna eura za novčanu pomoć svojim građanima zbog velikih povećanja cijena hrane, najavio je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis. Premijer je u grčkom parlamentu u subotu navečer najavio da će država građanima vratiti 10 posto novca potrošenog na kupnju hrane u supermarketima, pekarnicama, slastičarnama i ribarnicama do određenog iznosa. Mjera će se primjenjivati šest mjeseci počevši od veljače, istaknuo je premijer prije glasovanja o državnom proračunu za 2023.

Desetpostotni povrati isplaćivat će se samcima koji mjesečno na hranu potroše do 220 eura (otprilike 1660 kuna). Za svakog dodatnog člana obitelji, granica će se povećati za 100 eura, do maksimalno 1000 eura za mjesečnu kupnju hrane, najavio je predsjednik konzervativne vlade.

– Nastojimo pomoći što je više moguće kućanstava – rekao je Mitsotakis. Program u vrijednosti od 650 milijuna eura financirat će se porezima na naftne rafinerije u zemlji. Parlament ne mora odobriti vladinu mjeru. Parovi koji zarađuju do 24.000 eura godišnje imat će koristi od programa. Za svako dijete dodat će se 5000 eura. Program bi trebao pomoći više od 85 posto stanovništva, procijenio je Mitsotakis.

On je također rekao da će subvencije za struju i prirodni plin ostati na snazi. – Ukupno će se na nacionalnoj razini izdvojiti više od osam milijardi eura – dodao je Mitsotakis, prenosi Greek City Times.

Državni proračun za 2023. godinu usvojen većinom glasova prvi je u 12 godina koji je sastavljen izvan okvira nadzora spašavanja ili pojačanog nadzora. Grčka je izašla iz planova financijske pomoći 2018., ali do početka ove godine ostala je pod povećalom svojih vjerovnika, Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, koji su pomno pratili obećane reforme i financije zemlje.

VIDEO Davor Filipović o cijenama energenata nakon sjednice Vlade

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.