SVIJET - EU

Balkanski zločinci i dalje muče Europsku uniju

28.02.2003.
u 00:00
Pogledaj originalni članak

BRUXELLES - Europska unija još nema rješenje za organizirani zločin koji se s Balkana prelijeva na europski Zapad.

Ministarsko Vijeće pravosuđa i unutarnjih poslova otvorilo je stoga svoj dvodnevni sastanak, koji je počeo jučer, raspravom o toj temi. Kako bi naglasili njezino značenje, ministri su je, jedinu na ovomjesečnome dvodnevnome sastanku, otvorili javnosti.

Nezakonito useljavanje i šverc žena robinja preko BiH zasada su, programom "Impact", uglavnom uspješno zaustavljeni.

No, iz te zemlje, prema tvrdnjama visokoga povjerenika Paddyja Ashdowna, stiže čak 77 posto ukupne količine heroina na europsko tržište. Jedna je od najvećih teškoća albanska mafija, danas najjača zločinačka organizacija u EU. Pretpostavlja se da je njen "mozak" još u Namuru, šezdesetak kilometara južno od Bruxellesa.

Za Albaniju se neslužbeno tvrdi da više od 50 posto ukupnoga društvenoga proizvoda ostvaruje iz zločinačkih izvora. Svoje je izglede za približavanje EU uvelike potkopala kada je početkom godine za šefa državne carine imenovan čovjek koji je bio u zatvoru zbog šverca. Lanjskoga je 25. studenoga u Londonu bila priređena međunarodna Konferencija o organiziranome zločinu u jugoistočnoj Europi, na kojoj se okupilo 57 izaslanstava iz 36 europskih zemalja, SAD-a i Kanade, kao i predstavnici NATO-a, EU i Europske banke za obnovu i razvoj.

Hrvatska je tada preuzela pet "prioritetnih akcija": podizanje pravosuđa na europsku razinu, uspostavu sustava za zaštitu svjedoka, provedbu zajedničke izjave s Austrijom, Italijom, Mađarskom i Slovenijom o područnoj suradnji u borbi protiv organiziranoga zločina, područnu suradnju s drugim susjedimama, te borbu protiv korupcije i osposobljavanje svih mjerodavnih služba za djelotvornu brobu protiv organiziranoga zločina.

Sudionici Konferencije dogovorili su usklađenu borbu protiv zločina "na izvoru", "zločina u tranzitu" i "zločina na odredištu".

Za sve im je obećana novčana i stručna pomoć putem program CARDS, ali i iz drugih izvora, od čega se do sada malo ostvarilo.

Stojan de Prato

Pogledajte na vecernji.hr