JAVNI PREKID SURADNJE

Barbir Grbinu: Isključite iz SDP-a mene ili Matijevića

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Održana je 1. konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Splita
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Predstavljanje SDP-ove politike stanovanja 'Plan za stan' u Splitu
07.07.2023.
u 11:48
Barbir je napisao kako do njihove odluke zamrzava sve svoje funkcije u SDP-u te da prihvaća svega čega ga oni žele razriješiti.
Pogledaj originalni članak

Damir Barbir, vijećnik Gradskog vijeća Splita koji je svojim glasom omogućio Puljkovoj administraciji zaduživanje od 150 milijuna eura, uputio je otvoreno pismo predsjedništvu SDP-a i predsjedniku Peđi Grbinu u kojem traži da isključe iz stranke ili njega ili Davora Matijevića, predsjednika splitskog SDP-a, koji je glasao protiv dizanja kredita.

-Budući da se jučer u Splitu na sjednici gradskog vijeća dogodio raskol u glasanju dvojice vijećnika SDP-a, pozivam vas da sagledate situaciju i pokrenete postupak za izbacivanje iz stranke jednog od nas dvojice - ili kolegu Davora Matijevića ili mene – napisao je Barbir. Zamjerio je Matijeviću izjavu da je izdao SDP i "prodao se Puljku".

-Vidite, ja sam širi i otvoreniji od njega, ja dopuštam mogućnost da izdajnik, osim mene, može biti i on. Uža slika je jednostavna: vijećnik Damir Barbir nije poštivao odluku splitskog stranačkog odbora i glasao je protivno toj odluci. Točno. Ne treba vam više nijedan argument da me izbacite iz stranke. Uža slika je jasna i za mene neobranjiva, pa čak u ovom obraćanju neću ni raspravljati o njezinu sadržaju – napisao je Barbir pa se osvrnuo, kako je rekao na širu sliku.

-SDP je samoinicijativno, bez pregovora sa strankom Centar, nakon izvanrednih izbora donio odluku da će podržati gradonačelnika Ivicu Puljka i to je požurio prvi objaviti. Ivica Puljak je premoćno pobijedio, a stranka Centar dobila 15 mandata, samo jedan manje od potrebne većine u gradskom vijeću. Mi smo požurili pred javnošću obznaniti da prihvaćamo tu poruku birača, pa smo i objavili da ćemo podržati gradonačelnika na projektnom modelu. Promatrajući širu sliku, to se upravo jučer testiralo više nego ijednom dosad u ovom mandatu. Mi smo jučer mogli samo pokazati jesmo li govorili iskreno ili s figom u džepu. Šira slika kaže i da sve ono što mi učinimo nekom kome smo se sami ponudili kao partneri sutra legitimiramo da se učini i nama u obrnutoj situaciji. A tu situaciju sami priželjkujemo nakon parlamentarnih izbora – istaknuo je Barbir.

VEZANI ČLANCI: 

Napomenuo je i važnost splitskih projekata poput Žnjana, vrtića, garaža i dr. koje je spasio i njegov glas, zbog čega je, kaže, ponosan i miran.

-Ja vama dajem šansu da se očitujete je li moj glas bio ujedno i SDP-ov. Ili je SDP-ov glas bio onaj kolege Davora Matijevića. Promatrajući širu sliku jedan od nas dvojice završio je na semaforu s vijećnicima stranke Centar. To sam ja, "izdajnik". Drugi, Davor Matijević, završio je na popisu s HDZ-om, Kerumom, Domovinskom pokretom i pola Mosta.

Pozivam vas da donesete odluku u koje društvo, po vama, spada SDP! - poručio je Barbir. Napisao je i kako do njihove odluke zamrzava sve svoje funkcije u SDP-u te da prihvaća svega čega ga oni žele razriješiti.

-S vijećnikom Davorom Matijevićem javno prekidam svaku suradnju, pa i nemate neko drugo rješenje nego da nekoga od nas dvojice isključite iz stranke. Jednostavnije vam je i manje je gnjavaže da isključite mene, zanemarujući širu sliku. A dovoljno je i da ništa ne učinite, jer u tom slučaju zbog moje nemogućnosti suradnje s Davorom Matijevićem, bit će jasno da je on kao predsjednik splitskog SDP-a taj koji ispravno predstavlja interese stranke i užu sliku – poručio je Barbir.

VIDEO: Milanović obraćanje

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.