RASKOL U SPLITSKOM OGRANKU

Split diže kredit od 150 milijuna € zahvaljujući SDP-ovcu Damiru Barbiru

Split: 10. Sjednica Gradskog vijeća Grada Splita
Miroslav Lelas/PIXSELL
06.07.2023.
u 22:36

Davor Matijević, predsjednik SDP-a je izjavio da je njegov stranački kolega kupljen

Grad Split će se zadužiti za iznos od 150 milijuna eura kod europske kreditne banke uz rok otplate na 25 godina, zahvaljujući vijećnicima stranke Centar koji su podržali odluku o zaduživanju kao i Damiru Barbiru iz SDP-a, koji je glasovao suprotno od svog stranačkog kolege Davora Matijevića. Matijević je prije dva dana iznio uvjete pod kojim će SDP-ovci podržati kredit. Tražili su da svaka tranša ide pred vijećnike i da prije usvajanja vijećnicima bude dostavljena konačna verzija ugovora, ali Puljak je te zahtjeve odbio.

Nakon glasanja Davor Matijević, koji je i predsjednik splitskog SDP-a, medijima je najavio kako će zbog glasanja protiv stava stranke biti pokrenut stegovni postupak protiv Damira Barbira. Predložit će i izbacivanje Barbira iz stranke i prekid suradnje s Centrom. - Odlučili smo da nećemo podržati kredit, ako se ne prihvate naši uvjeti. Ispričavam se građanima zbog ovakvog ishoda jer to što je Barbir napravio nije naš stav. Gradonačelnik ima novu većinu s Damirom Barbirom. Na tijelu stranke ćemo predložiti da prestajemo imati suradnju s Centrom i tražit ćemo razrješenje Damira Barbira iz SDP-a. Puljku čestitam što se usavršio u kupnji vijećnika, žao mi je što je kupio našeg vijećnika - kazao je Matijević.

VEZANI ČLANCI 

Puljak se zahvalio Barbiru na podršci

- Davor Matijević nas je ucjenjivao i tražio razloge da ne pristane. Odlučio se na suradnju s HDZ-om. To nije politika javnog interesa niti socijaldemokracija – poručio je Ivica Puljak koji je istaknuo kako je ovo najvažniji dan otkad su preuzeli odgovornost za Split jer su se osigurala sredstva za kapitalne projekte.

Split će kredit dobiti u dva dijela: prvo 71 milijun eura, za projekte poput Dračevca i Žnjana, a u idućih nekoliko godina još 79 milijuna, kada projekti za koje se uzima kredit budu obuhvaćeni gradskim proračunom. Radi se o kreditu s pet godina počeka i kamatom od 3,465 posto. Sve oporbene stranke. HDZ, Most, Domovinski pokret oštro su se protivili dizanja kredita kojima će zadužiti svoju djecu, a vraćat će ga čak šest gradonačelnika.

VIDEO Zapalio se bus u Zagrebu

Komentara 2

MV
Morski_vuk
08:30 07.07.2023.

Pedja Grbin je vrlo inventivan. Druge stranke kupuju vjecnike a Pedja svoje prodaje. Prodaje ih za sta? Za baksis odnosno koaliciju sa strankom koja na drzavnom nivou vrijedi 1%. Rijetko netalentiran politicar kojem nesposobnost korespondira sa visinom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije