DAMIR BARBIR

Tko je novo lice splitskog SDP-a pred kojim je težak zadatak? Ovo će biti njegovi prvi potezi!

Foto: Miroslav Lelas/Pixsell
1/5
16.12.2021.
u 12:06

Damir Barbir nedavno je postao šef splitske partije, a veliku podršku i povjerenje mu je poklonio i Peđa Grbin. Barbira smo pitali što je ostalo od splitskog SDP-a, koji su njegovi planovi za budućnost, kako gleda na splitsku vlast okupljenu oko Ivice Puljka i kako će se ljevica postaviti u slučaju novih izbora u gradu pod Marjanom.

Na nedavno održanim unutarstranačkim izborima u splitskom SDP-u novi šef partije na Bačvicama postao je 37-godišnji Damir Barbir. Barbir je diplomirani pravnik koji je cijeli radni vijek proveo u privatnom sektoru. Poznat je i po svojim uvjerljivim lijevim stavovima, ali i predanom komunalnom radu u kotaru Trstenik.

Fotelju predsjednika preuzeo je od Gorana Kotura čiji je zamjenik Davor Matijević također pretendirao postati novi predsjednik. Međutim, on je kandidaturu iznenada povukao i podržao Barbira kojem je neskrivenu podršku izrazio i Peđa Grbin.

Barbira smo pitali što je ostalo od splitskog SDP-a, koji su njegovi planovi za budućnost, kako gleda na splitsku vlast okupljenu oko Ivice Puljka i kako će se ljevica postaviti u slučaju novih izbora u gradu pod Marjanom.

Kakav je osjećaj doći na čelo stranke u kojoj ste de facto prošli sve hijerarhijske korake – od Foruma mladih, preko Gradskog odbora i Predsjedništva pa do čelne funkcije?

Biti predsjednik najveće i povijesno najvažnije građanske stranke u Splitu velika je čast, ali i odgovornost. Uvijek sam jasno i odrješito branio boje socijaldemokracije u javnosti, kako stavovima tako i radom na terenu. Kada nešto voliš i u tom duhu živiš, ništa ti nije teško. Naše ideje solidarnosti, inkluzije, empatije i socijalne osjetljivosti, s naglaskom na marginalizirane i diskriminirane društvene skupine, moraju biti prisutne u društvu. Tome sam jednakom strašću pristupao postavljajući naše plakate i dijeleći ruže za Dan žena kroz Forum mladih, kao i sada, zastupajući naše politike u javnosti kao prvi čovjek SDP-a. Svaka borba vrijedi i jednako je važna.

Je li splitski SDP u krizi? Nekad vladajuća stranka koja je dala gradonačelnika Ivu Baldasara u svibnju je postigla lošiji rezultat u Gradskom vijeću i ostala bez kluba, a na lokalnim izborima kandidat Ante Franić završio je tek četvrti s nepunih osam posto. Zašto se dogodio takav rezultat?

Živjeti u doba populizma i izvrnutih vrijednosti novo je normalno. Teško je uljuđenim politikama stabilnosti doprijeti do građana koji promjene žele odmah i sada, pogotovo kada im netko to deklarativno nudi, ma kako neprovedivo bilo. S ljudima treba raditi konstantno. Treba biti među njima i sudjelovati u rješavanju svakodnevnih problema. To je s jedne strane dugotrajan i težak proces, a s druge strane jedino odgovorno postupanje na koje se građani mogu osloniti. Stoga smo morali jasnije artikulirati naše politike i ponuditi kvalitetnija rješenja.

Kako biste se opisali ideološki? Poznat je vaš rad i aktivizam u antifašističkim društvima. Jeste li pobornik vraćanja SDP-a na ljevicu umjesto lijevog centra, a ponekad i centra?

Antifašizam je civilizacijska vrijednost modernog društva, a ne ideološko pitanje. S obzirom na to da je utkan u preambulu Ustava kao temeljnog pravnog akta, predstavlja izvor povijesnog prava hrvatskoga naroda na punu državnu suverenost. Poštujući našu antifašističku prošlost, baštinimo i domoljublje našeg naroda koji je u najmračnijim vremenima stao na pobjedničku stranu povijesti.
SDP je demokratska stranka koja mora biti dovoljno velika da bi prihvatila brojna različita stajališta o pojedinim pitanjima. Načela tolerancije, uvažavanja i solidarnosti koje SDP baštini uče nas upravo tome.

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Hoće li platforme poput Možemo! istisnuti SDP sa scene? Odnosno, što SDP s ovim vodstvom može napraviti kako bi se približio mladim, urbanim biračima koji sve više stavljaju znak jednakosti između SDP-a i HDZ-a?

SDP i HDZ dvije su potpune krajnosti. HDZ je interesna organizacija kojoj su svrha isključivo vlastiti članovi i njihove obitelji. To je potpuno jasno njihovim članovima koji znaju da glasom HDZ-u daju glas samima sebi. Zato ta stranka uvijek ima stabilno biračko tijelo. SDP-u su prioritet svi hrvatski građani, s posebnim naglaskom na one obespravljene i najugroženije dijelove društva. Društvo jednakih mogućnosti, a ne privilegiranih, ideal je kojem težimo. I prije su se pojavljivale razne političke platforme koje su ideološki bile bliske nama. Sjetimo se samo ORAH-a, Nezavisne liste don Ivana Grubišića, Hrvatskih laburista i Akcije socijaldemokrata Hrvatske. Sve te stranke imale su svoju vrijednost u različitim fazama naše povijesti i bile su dobre za društvo.
SDP je Hrvatsku dvaput izvlačio iz ponora presuđene korupcije u koju nas je doveo HDZ. I treći put će to učiniti.

Kako Peđa Grbin vodi stranku? Jeste li zadovoljni?

Peđa Grbin poznato je lice hrvatske političke scene, osoba za koju možete biti sigurni da se u nju možete pouzdati. Elokventan je, britak i jasan u iznošenju svojih stavova. Upravo je njegova stabilnost ono što je SDP-u nužno u ovim vremenima. SDP se ne treba baviti samim sobom, nego potrebama hrvatskih građana. Prepoznao je to na vrijeme i započeo proces izgradnje ozbiljnih političkih temelja za pobjedu na parlamentarnim izborima.

Kako biste ocijenili rad svog prethodnika na čelu splitske organizacije Gorana Kotura? Je li pogriješio s Antom Franićem koji je nedavno napustio SDP, a bio je vaš kandidat za gradonačelnika?

Rezultat prethodnih lokalnih izbora bio je takav da su građani izabrali promjenu. SDP je prolazio kroz turbulentno razdoblje na svim razinama. Socijaldemokracija je bila u krizi diljem Europe jer su zavladali neki drugi trendovi koji na prvu dobro zvuče, ali su siromašnog kadra i još siromašnije realizacije odgovornosti koju im birači podare. Optimizam bude posljednji rezultati izbora u Njemačkoj gdje su socijaldemokrati opet pobjednička stranka! SDP Split je velika stranka bogatog i širokog kadra iz svih aspekata društvenog života. Ne može se uvijek računati na pobjede, kao ni na najbolja rješenja. To ćemo mijenjati.

Koji je vaš cilj, misija i strategija za splitski SDP?

Bit ćemo jedni za druge, a ne ići jedni na druge. Gradit ćemo mostove, a rušiti zidove među ljudima. Bit ćemo u svakom kotaru, svakoj ulici i svakom portunu.Bit ćemo tu za ljude i njihove svakodnevne probleme. Bit ćemo SDP zajedno!

Kako komentirate dosadašnji mandat Ivice Puljka i njegova zamjenika Bojana Ivoševića koji je svojedobno dijelio stranku s vama?

Ne postoji škola za gradonačelnike i stvari se ne mogu preko noći promijeniti. Imaju vrlo ambiciozan prijedlog proračuna i ako ga ostvare, to će biti dobro za građane. Vjerujem da mogu to ostvariti, ali očekujem i konkretnije rezultate dogodine.

A situacija u Gradskom vijeću? Hoće li doći do novih izbora?

Novi izbori nisu dobri za Grad Split jer odgađaju realizaciju projekata koji su u interesu građana. Svakako je na Gradonačelniku odgovornost da razgovara sa svima i okupi stabilnu vladajuću većinu.

Kako će se SDP postaviti dođe li do novih izbora? Kakva je vaša komunikacija s Ivicom Puljkom?

SDP je uvijek sigurno i stabilno rješenje. Imam dovoljno strpljenja da razgovaram sa svim zainteresiranim stranama kojima je Split na prvom mjestu. Ako dođe do novih izbora, borit ćemo se za Split koji pripada građanima, a ne pojedincima.
Moja komunikacija s gradonačelnikom Puljkom dobra je i uvažavajuća. To tako i treba biti u civiliziranom društvu.

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Kakav rezultat SDP-a u tom scenariju očekujete?

Jedinstveni SDP uvijek je pobjednička stranka koja, osim što nudi kvalitetne i socijalno osviještene programe, građanima je potrebna kao antipod HDZ-u. Nitko drugi nikada nije uspio zaustaviti HDZ. Toga građani moraju biti svjesni.

Postoji li opcija da na ponovljene izbore, ako do njih dođe, odete zajedno s Puljkom i drugim strankama ljevice i centra?

Ne postoji nikakva opcija da surađujemo s bilo kojom strankom kojoj su HDZ, kadar HDZ-a ili Kerum i bratija rješenje! S ostalim političkim opcijama možemo dijeliti našu viziju Splita. Socijaldemokracija jasno nalaže da gradimo mostove prema svim drugim opcijama i nalazimo zajednička rješenja u interesu građana.

Koja je vaša zamisao za Split? Koji su infrastrukturni i kapitalni projekti neophodni za razvitak grada, što gradu nedostaje i kako ga učiniti mediteranskom metropolom? 

Split mora biti grad u kojem mladi ostaju i žive, a ne samo borave. Grad koji živi cijelu godinu, a ne samo u sezoni. Zeleni pošumljeni grad u kojem građani odgovorno razvrstavaju otpad i brinu o našoj budućnosti. Grad prilagođen osobama s invaliditetom i njihovim pravima. Grad sporta i sportaša koji imaju primjerenu infrastrukturu i na koje smo ponosni. Grad kulture koju baštinimo, ali, još važnije, koju i dalje stvaramo. Grad urbane arhitekture dostupne svima, a ne samo profitu. Grad pjesme, smijeha, veselja i poznatog splitskog humora. Politike splitskog SDP-a bit će usmjerene upravo tim vrijednostima.

Već se godinama vode polemike o spomeniku Miljenku Smoji na splitskoj Matejuški. Kakav je vaš stav?

Miljenko Smoje simbol je Splita. Najljepše slike Splita, njegovih su ruku djelo. Njegovu viziju Splita i Hajduka Splićani su prihvatili i s njom su se identificirali. Zaslužuje spomenik u Splitu. Miljenko Smoje, Zdenko Runjić, Oliver Dragojević, Boris i Dino Dvornik taj su Split koji smo izgubili, a istodobno i onaj koji će zauvijek živjeti u nama.

Kako komentirate Puljkove nesumnjive minuse do sada? Od "afere čistačica" pa sve do nepotizma u Upravnim vijećima gdje su postavljeni simpatizeri i donatori stranke, što je zapravo modus operandi onih stranaka koje je bračni par Puljak do jučer kritizirao i prijavljivao institucijama.

Gradonačelnik Puljak dobio je mandat i ima pravo na svoj tim ljudi za upravljanje gradom. Smatram da je s ljudima to trebao bolje iskomunicirati. No, iako je komunikacija važna, projekti kao odgovorni način upravljanja gradom su važniji i stoga to ne treba uzeti za zlo. Projekti su prioritet i građani zahtijevaju rješenja. Očekujemo ih u bliskoj budućnosti!

Ključne riječi

Komentara 4

RE
RedTree
14:47 16.12.2021.

I pitanje za političke elite, kada ćemo konačno iz socijalizma, da ne budemo zemlja koja živi samo od turizma i doznaka iz inozemstva i druga najsiromašnija zemlja Europske Unije!?

RE
RedTree
14:43 16.12.2021.

U Engleskoj unutar vladajućih podjela oko mjera, dio traži blaže, a u nas dobar dio oporbe ne čuje glas naroda, izgleda kao da su dio većine, koji samo želi da se ukinu ograničavajuće potvrde i ne ide u smjeru obveznog cijepljenja, naročito mladih i djece koji su zdravi. I da se tako važne odluke donose u Saboru 2/3 većinom glasova svih zastupnika ili putem referenduma. Milanović sa svim greškama je bio SF za njih i imao politički njuh.

BI
billynik
12:09 16.12.2021.

Pa zar neće vratiti kakav trg maršala Tita?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije