Tomislav Martinović, ministar unutarnjih poslova HNŽ-a

Bezazleni izgredi u Hercegovini se preuveličavaju i politiziraju

Foto: import
Bezazleni izgredi u Hercegovini se preuveličavaju i politiziraju
28.11.2006.
u 20:08
Pogledaj originalni članak

U moru županijskih, entitetskih i državnih ministara jedan je isplivao po svome rezultatu. Od 27 ubojstava koja su se dogodila u HNŽ-u u njegovom četverogodišnjem mandatu riješena su sva. Osim toga HNŽ je u BiH prednjačio po novim modernim europskim zakonima u oblasti prometa i sprječavanju izgreda na športskim natjecanjima. U prilog tome ide i odlična organizacija gradskoga derbija Velež-Zrinjski od strane MUP-a. Ministarstvo se otvorilo i za javnost. Na kraju mandata ministar unutarnjih poslova HNŽ-a Tomislav Martinović ističe kako je sigurnosno stanje u toj županiji dobro, no drži kako može biti još bolje.

VL: Kakvi su rezultati u otkrivanju počinitelja napada na vjerske objekte u HNŽ-u?
MARTINOVIĆ: U javnosti postoji percepcija da su napadni vjerski objekti samo jedne skupine. No u HNŽ-u smo imali napade na vjerske objekte sve tri religije. Bitno je naglasiti da smo operativno obradili sve događaje. Imamo dobrih rezultata kada je u pitanju otkrivanje počinitelja napada na islamske objekte: džamiju u Jasenici i džamiju u Rami gdje su počinitelji otkriveni. Pokazali smo da smo takve slučajeve u stanju razriješiti no po tom pitanju potrebno je uključivanje šire zajednice.

VL: Što je pozadina preuveličavanja određenih događaja u Hercegovini od strane djela sarajevskih medija?
MARTINOVIĆ: Svakodnevno to osjećamo na svojoj koži. Određeni bezazleni događaj izazove nevjerojatnu medijsku pozornost samo zato što se dogodio u Mostaru. Kao da je nekom cilj od ovoga grada napraviti slučaj. Navest ću vam samo jedan primjer. Tuča koja se dogodila na malonogometnom turniru škola u Mostaru privukla je više pozornosti nego otkrivanje počinitelja jednoga ubojstva. To nam se čini nevjerojatnim. Uzgred i taj smo slučaj riješili. Podnesene su prekršajne prijave protiv počinitelja.

VL: Kakve su zapravo bile stvarne informacije MUP-a glede mogućnosti terorističkih napada u Međugorju i na humski križ?
MARTINOVIĆ: I te smo informacije, koje su došle s drugih razina vlasti, primili s maksimalnom ozbiljnošću. Naravno izvore neću otkriti, no bitno je da smo odradili profesionalno svoj dio posla. Do terorističkih napada na sreću nije došlo.

VL: U kojem pravcu će krenuti reforma policije u BiH?
MARTINOVIĆ: Osnovni problem zbog čega taj proces ne ide u dobrom pravcu su neriješena ustavno-pravna pitanja. Sam ustav zemlje je u koliziji s tri načela EU-a. To je političko pitanje. Umjesto granicama više bi se pozornosti trebalo posvećivati suštini policijske reforme, a ona je izbaciti iz ministarstva bilo kakav politički utjecaj i stručnjacima omogućiti da posao rade na kvalitetan način. Na koji način će taj proces u konačnici završiti doista se ne bih usudio prognozirati.

Pogledajte na vecernji.hr