PIŠE POLITICO

Od kraljice do imperatorice: Von der Leyen je izigrala najveće saveznike i postala moćnija nego ikada

EU Commission President von der Leyen in Poland
Foto: Christoph Soeder/DPA
1/5
19.09.2024.
u 22:36

Nakon što je predstavila svoj novi tim, predsjednica Europske komisije ima više utjecaja nego ikada

Kada je Ursula von der Leyen predstavila svoj tim za sljedeću Europsku komisiju, brzo je utišala sve skeptike u vezi s time tko zapravo vodi Bruxelles. Kada je predstavila 26 povjerenika i njihove resore u novoj Europskoj komisiji, postalo je jasno da će ona imati snažan utjecaj na donošenje odluka u EU. Ubrzo je dodijelila važnu titulu jednoj od moćnijih zemalja članica, ali bez velike odgovornosti, a istovremeno je podržala svoje saveznike i podijelila moćne portfelje na više osoba, čime je smanjila utjecaj pojedinaca i osigurala da nitko nema previše moći osim nje same.

Preuzimanje moći bilo je dovršeno. "Ona će sada kontrolirati još više", rekao je jedan službenik EU-a za Politico. "Tko je mislio da je to uopće moguće?" To je dio njezine dugotrajne strategije – kako javne, tako i privatne – da ukloni protivnike tijekom svog prvog mandata na čelu Europske komisije. Svi važni kritičari, poput Francuza Thierryja Bretona i Nizozemca Fransa Timmermansa, napustili su svoje položaje, što je dodatno učvrstilo njezinu poziciju.

Foto: Tomislav Krasnec

Tijekom svog prvog mandata Ursula von der Leyen je stekla reputaciju vođenja jednostranih odluka, često prekoračujući svoje ovlasti, ignorirajući druge čelnike EU-a i oslanjajući se samo na malu skupinu savjetnika. Zbog tog načina vođenja u Bruxellesu su je nazvali "Kraljica Ursula". Kada je predstavila svoj novi tim povjerenika, odbila je unaprijed obavijestiti Europski parlament, iako su oni njezini partneri u procesu odobravanja. Umjesto toga, nakon sastanka s čelnicima, otišla je izravno na konferenciju za novinare, gdje je objavila sve detalje, što je kasnije kritizirano kao pokazivanje nepoštovanja prema EP-u.

Nekoliko sati prije objave Ursula von der Leyen je uvjerila Francuze da će njihovu kandidatu za povjerenika dodijeliti vrlo važnu funkciju ako zamijene Thierryja Bretona. Međutim, kada je kasnije predstavila opis poslova, postalo je jasno da su dovedeni u manje značajnu poziciju nego što su očekivali. "Svatko tko je mislio da bi mogla promijeniti svoj stil i popustiti kontrolu, bio je u najmanju ruku naivan", izjavio je jedan diplomat EU-a.

VEZANI ČLANCI:

Javnost je čula diplomatski govor o 26 povjerenika, po jednog iz svake zemlje članice EU (osim Njemačke, budući da von der Leyen dolazi iz te zemlje), gdje je von der Leyen naglasila da su svi "jednaki". Objasnila je kako je ukinula staru organizacijsku strukturu Komisije, tvrdeći da je instituciju učinila manje hijerarhičnom i fleksibilnijom. Tvrdila je da bi nova struktura omogućila bolju suradnju između povjerenika i njihovih državnih službenika, dajući im "jednaku odgovornost" za postizanje prioriteta. No, diplomati i dužnosnici EU-a, uključujući i neke zaposlenike Komisije, smatraju da je riječ o potezu koji će von der Leyen omogućiti da provodi strategiju "podijeli pa vladaj".

Socijalisti, druga najveća politička snaga u Europskom parlamentu, uspjeli su osigurati ključni resor za Španjolku Teresu Riberu, koja će biti zadužena za čistu, pravednu i konkurentnu tranziciju, no u drugim područjima ostali su s manje važnim resorima i manje značajnim titulama. Ursula von der Leyen imenovala je slabo poznatu rumunjsku socijalističku kandidatkinju Roxanu Mînzatu za izvršnu potpredsjednicu za ljude, vještine i pripravnost. Kao dodatnu zaštitu, von der Leyen je postavila pouzdane lojaliste kao što su Slovak Maroš Šefčovič, Latvijac Valdis Dombrovskis i Nizozemac Wopke Hoekstra, koji će nadzirati nove kolege.

Čak je bila nemilosrdna prema svom savezniku Emmanuelu Macronu, koji je, zajedno s tadašnjom njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, gurao njezino imenovanje na čelo Komisije 2019. godine. Dan prije objave Francuska je zamijenila Bretona za manje iskusnog Stéphanea Séjournéa, nakon što je von der Leyen obećala Francuskoj moćniju ulogu u slučaju da njezin kritičar bude uklonjen. Međutim, francuski dužnosnici smatraju da je von der Leyen izigrala Macrona dajući Séjournéu, koji je zadužen za prosperitet i industrijsku strategiju, od prethodnika Bretona. Macron je "zamijenio nekoga tko se usudio suprotstaviti von der Leyen za nekoga s puno slabijom osobnošću", rekao je diplomat EU-a, dodajući da je Pariz zabrinut zbog odluka koje će von der Leyen donijeti uoči europskih izbora.

VEZANI ČLANCI:

Von der Leyenovo jačanje moći u Europskoj komisiji ne bi trebalo iznenaditi, smatra Politico. Nekadašnji moćni čelnici EU-a su oslabljenjeni, ostavljajući prostor koji von der Leyen sada popunjava. Francuski predsjednik Emmanuel Macron pretrpio je značajan gubitak na europskim izborima u lipnju zbog napredovanja krajnje desnice, a zatim je prošao kroz teške unutarnje političke turbulencije. Njemački kancelar Olaf Scholz suočen je s vlastitim izazovima, dok je poljski premijer Donald Tusk zaokupljen unutarnjim pitanjima u Poljskoj. "Ne morate učiti von der Leyen kako igrati igru moći", komentirao je diplomat EU-a. "Vidjela je prazninu koju su ostavile europske prijestolnice i iskoristila je priliku."

Uz to, von der Leyen ima sreće što su čelnici EU-a imenovali bivšeg portugalskog premijera Antónia Costu za njenog kolegu u Europskom vijeću. Iako je Costa cijenjen, nije se očekivalo da će se suprotstaviti von der Leyen, za razliku od odlazećeg predsjednika Vijeća Charlesa Michela. Međutim, von der Leyen neće moći potpuno samostalno voditi Europu sljedećih pet godina. Mora osigurati da Europski parlament odobri njen tim kako bi mogli početi s radom, što bi idealno trebalo biti što prije. Također, potrebno je da von der Leyen drži europske čelnike i njihove veleposlanike u Bruxellesu dovoljno blizu kako bi osigurala podršku za svoje planove za budućnost Europe i da se prikupe potrebna sredstva.

FOTO Hrvatska se priprema za poplave:  'Dečki su se pojavili poput anđela s neba, sad ću mirno spavati'

EU Commission President von der Leyen in Poland
1/24

Komentara 20

Avatar Marko
Marko
22:57 19.09.2024.

A mislili su je smijeniti?Sad će biti po tamburi..

PO
Poletarac101
23:58 19.09.2024.

😂😂Fabrizio Romano ili ti Politico piše o politici 🙌

Avatar Bruno
Bruno
01:39 20.09.2024.

Jako vrijedna i sposobna zena, puno napravila za Ukrajinu, uvijek za Hrvatsku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije