PRIPAZITE

Ostaci hrane od Božića: Ove namirnice imaju najkraći rok trajanja

Foto: Thinkstock
Blagdanski stol
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Hrana
22.12.2017.
u 16:52
Ako se hrana ne čuva pravilno i ako se ne pojede u određenom vremenskom razdoblju, postoji ozbiljan rizik od onečišćenja i trovanja hranom
Pogledaj originalni članak

Nakon božićne gozbe, hladnjak se obično puni sa svim vrstama kuhanog mesa, morskih plodova i povrća.

Ako se ta hrana ne čuva pravilno i ako se ne pojede u određenom vremenskom razdoblju, postoji ozbiljan rizik od onečišćenja i trovanja hranom.

- Kad govorimo o sigurnosti, postoji niska i visokorizična hrana - kazala je Aloya Hourigan, nutricionista iz Nutrition Australije za FEMAIL.

U niskorizičnu skupinu pripadaju voće i povrće, a visokorizična hrana sadrži bjelančevine i određenu vlažnost, poput mliječnih proizvoda, jaja, mesa i plodova mora.

1. Šunka

Šunka je uobičajeno jelo blagdanskog perioda, a većina će nas šunku pohraniti u hladnjak.

- Vaša božićna šunka može trajati i do nekoliko tjedana, ako se s njom ispravno postupa - objašnjava Hourigan.

Ona savjetuje ukloniti šunku iz plastične folije i pokriti je čistom krpom tako da se ne isušuje. 

Iako je takva hrana visokorizična, jer je sačuvana sa soli, ona obično najduže traje. Ipak, ako nema neposrednih planova za jelo - preporučuje se zamrzavanje.

Foto: Thinkstock
Šunka

2. Piletina i ostale peradi.

Perad treba obrađivati na sličan način kao i svinjetinu i ne smije se čuvati u hladnjaku više od 48 sati.

- Ako ste kuhali svježe, perad možete zamrznuti kasnije - kazala je Hourigan.

Također upozorava da piletina koja nije dovoljno kuhana/pečena može biti kontaminirana salmonelom.

Foto: Thinkstock
piletina

3. Morski plodovi

Od svih namirnica plodovi mora imaju najkraći rok trajanja.

Treba ga čuvati samo jedan dan ak je pečeno, a ako je kuhano može izdržati 48 sati.

- Svježi plodovi mora, ako su zamrznuti, budite sigurni da je to što moguće hermetičnije - pojašnjava Hourigan.

Kod odmrzavanja morskih plodova, natopite ga mlakom vodim i ostavite 24 sata nakon odmrzavanja da miruje.

Foto: Thinkstock
Riba

4. Povrće

Budući da povrće nije bogato bjelančevinama, one spadaju u kategoriju niske opasnosti.

- Ostat će sigurno i do tri dana, ako ga pokrivenog stavite u frižider - objašnjava stručnjakinja.

Foto: Thinkstock
povrće

 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

DU
Deleted user
17:10 22.12.2017.

Pa što se ne pojede za ovaj Božić, čuva se za drugi, to je barem jasno.

DU
Deleted user
18:54 22.12.2017.

da se ne hiti....sve bu se požderalo......i bumo se lepo "popravili"

DH
dalibor.hren
18:38 24.12.2017.

Kako sa PIK-ovim proizvodima? Da li pitati Provjereno ili VL?