ZAŠTITA OKOLIŠA

Čak 75 posto Hrvata spremno izdvajati novac za ekologiju

17.03.2003.
u 00:00
Gradnjom regionalnih centara za zbrinjavanje otpada broj bi im se smanjio na desetak
Pogledaj originalni članak

Ekologija nije jeftina, ali još više stoji zagađivanje okoliša. Da su toga svjesni i građani, pokazuje podatak da je čak 75 posto ispitanika u anketi, koju je za Večernji list provela agencija Metron/Vectura, spremno odvojiti dio primanja za rješavanje ekoloških problema.

Od 450 ispitanika, 9,5 posto ih je bezuvjetno spremno izdvojiti novac za zaštitu okoliša, a 65,8 posto pristaje na taj izdatak kada bi točno znali za što.

Jedan od najvećih ekoloških problema vezan je uz nekontrolirano bacanje smeća. Uz stotinjak službenih odlagališta komunalnog otpada prema procjenama postoji oko 3000 ilegalnih smetišta! Nekontrolirano bacanje smeća ugrožava i tlo i vodu i zrak. A rješavanje tih problema stoji Hrvatskoj na putu u Europsku uniju.

- Postupanje po europskim direktivama koje uređuju standard opremljenosti komunalnim infrastrukturama i ekološke standarde teško su opterećenje za svaku državu koja želi ući u EU. Međutim, i u EU su svjesni da države koje žele ući u zajednicu ne mogu same riješiti te probleme - ističe mr. Nedo Cepić iz Uprave za kapitalne projekte i komunalnu infrastrukturu Ministarstva javnih radova, obnove i graditeljstva.

Procjenjuje se da bi Hrvatskoj za ispunjavanje tih zahtjeva trebalo više milijardi eura. Ipak, kaže Cepić, onog trenutka kada Hrvatska i službeno postane kandidat za EU, otvaraju joj se mogućnosti korištenja nepovratnih sredstava za ekološke i komunalne projekte iz strukturnih fondova EU, kao što su ISPA, možda transformirani CARDS ili sl.

- No, do tih sredstava nećemo moći ako ćemo imati brojna mala odlagališta komunalnog otpada. Ministarstvo za zaštitu okoliša pokrenulo je zato izradu strategije gospodarenja otpadom koja je pokazala da je za Hrvatsku optimalno rješenje stvaranje desetak centara za obradu otpada - kaže mr. N. Cepić.

Prvo takvo regionalno odlagalište u istočnoj Slavoniji već je u pripremi, a do sada su ga podržali Osijek, Vinkovci, Vukovar, Županja i Beli Manastir. Prema procjenama, odlaganje otpada na regionalnom odlagalištu stajat će oko 50 eura godišnje po kućanstvu što znači da neće biti povećanja troškova za građane.

Sadašnja ekonomska snaga stanovništva omogućuje samo odlaganje smeća prema propisanim uvjetima. Za više, na primjer razvrstavanje otpada, investicija bi bila previsoka i ne bi se mogla financirati samo kroz cijenu komunalne usluge.

Renato Ivanuš

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr