BRŽE TESTIRANJE

Capak objasnio kako će funkcionirati antigenski i PCR testovi: Oni ostaju zlatni standard

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Capak objasnio kako će funkcionirati antigenski i PCR testovi: Oni ostaju zlatni standard
30.10.2020.
u 20:28
Ako je netko stvarno pozitivan, pozitivan je sigurno i na PCR-u koji je još uvijek zlatni standard, a ako je netko negativan na antigenskom testu, ne možemo biti sto posto sigurni da je negativan, kazao je Capak
Pogledaj originalni članak

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je u petak da će brzi antigenski testovi pomoći u brzini testiranja i obuhvatu populacije, no PCR testovi i dalje ostaju "zlatni" standard.

"Ti brzi antigenski testovi dosegnuli su jedan stupanj razvoj, relativno dobro smo ih istražili i znamo koje su njihove mane i pozitivne strane. Oni su relativno specifični", rekao je Capak u Dnevniku Nove TV.

Ako je netko stvarno pozitivan, pozitivan je sigurno i na PCR-u koji je još uvijek zlatni standard, a ako je netko negativan na antigenskom testu, ne možemo biti sto posto sigurni da je negativan, kazao je Capak.

"Ako ima simptome, provjeravamo test na PCR-u. Negativne rezultate ćemo provjeravati", istaknuo je ravnatelj HZJZ-a.

Prioriteti su osobe koje imaju simptome, njih će testirati na brzim antigenskim testovima. "To će nam pomoći u brzini testiranja i obuhvatu populacije", rekao je.

S obzirom da dolazi i sezona gripe, Capak ponavlja da će je biti teško razlikovati od koronavirusa s obzirom da će biti puno respiratornih simptoma.

"Idemo sada sa zajedničkim testovima i to će biti značajna pomoć u dijagnostici", istaknuo je.

I dalje osobe koje imaju karakteristične simptome za Covid - temperaturu, kašalj, teško disanje i druge simptome, i bili su u kontaktu sa zaraženima, a ne testiraju se - smatraju se pozitivnima, kaže šef HZJZ-a.

VIDEO Dragan Primorac objasnio načine testiranja na koronavirus: 'To je preduvjet za dobivanje realnih brojeva inficiranih'

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 26

Avatar spica1
spica1
21:18 30.10.2020.

CApak!!! ajde objasni lijepo narodu tko se sve zapravo prema trenutnim smjernicama WHO smatra "kovid slučajem" - "covid case definition" i zbog čega je toliko problematično definirano, toliko da je jednostavno nemoguće zaključiti ništa drugo osim da je intencija ČISTO izvođenje MANIPULACIJE!

DU
Deleted user
20:56 30.10.2020.

E capoš opet ti lupaš po istom ništa od vas pa zar misliš da ljudi ne znaju da su pcr testovi loši i netočni pa to je javni podatak a da bude još gore to i ti znaš baš čudno zar ne ?

Avatar majkuvam
majkuvam
21:19 30.10.2020.

Negdje sam čitao da postoje dresirani psi koji mogu nanjušiti virus,nije li to jeftinije i brže?