Ne daj Bože da se nešto dogodi i da nam EU zbog propusta sa sigurnosti hrane zabrani izvoz. No činjenica je da stoka u Hrvatskoj na putu od farme do klaonice nestaje i na crno dolazi u objekte i na tržište. Ne znam koliko, ne želim ni u nikoga uprijeti prstom, ali se pitam što radi inspekcija i tko je imenom i prezimenom odobrio te objekte, među kojima je, osim ilegalnih, očito i dosta legalnih – i to prve kategorije – kaže poznati mesar Milivoj Medven iz MM mesnica, nakon što se Ministarstvo poljoprivrede pohvalilo kako je u koordiniranoj akciji njihovih inspektora i Ministarstva financija u dva inspekcijska nadzora 17. i 24. lipnja oduzeto i neškodljivo uništeno mesa i mesnih pripravaka ukupne težine 2279,5 kg te 30 prasadi, 39 janjadi, pet teladi i jedno june ukupne težine 1872 kg.
Doplutala “plutajuća” goveda
Tko je točno bio na udaru, nije objavljeno, osim da su obuhvaćeni odobreni objekti za klanje papkara, registrirane mesnice te jedan privatni stambeni prostor u kojem se obavljala proizvodnja ćevapa i pljeskavica te klanje životinja, koji su većinom završavali u ugostiteljskim objektima – na jednoj lokaciji u Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji te tri lokacije na području Šibensko-kninske županije. Nastavak je to akcije Mesar 2016., u kojoj je u svibnju palo 10-ak mesnica i klaonica, nakon što je Večernji list objavio priču o više od 40 tisuća “plutajućih” goveda proteklih godina, koja su otpravljena s farme, ali nikad nisu stigla u klaonicu. Naši sugovornici tada, pa i Milivoj Medven, za to su, među ostalim, krivili ukidanje ovlaštenih veterinara kod utovara i istovara stoke, premalo kontrole, ali i visok PDV od 25% koji pogoduje razvoju crnog tržišta. Za razliku od goveda, svinje, perad i ostalo, ne moraju se ni označavati, koliko je tek njih nestalo? Jedino što je sigurno, tvrdio je tada naš izvor, da smo mi sve to “na crno pojeli”. Neke legalne klaonice tjedno zakolju samo jedno govedo ili svinju, a imaju i tri i više mesnica. No Medven kaže kako je sve to tek vrh ledenog brijega, koji bi nam se mogao obiti o glavu kroz pitanje kvalitete i sljedivosti mesa – i baca sjenu na ozbiljne mesnice koje drže do pravila i ugleda.
Jakovina u središtu ‘crnjaka’
Medven je, tvrdi, svojedobno Tihomira Jakovinu odveo do prozora njegova ministarstva i rekao mu kako i on otamo može vidjeti gdje se u centru Zagreba dime i suše proizvodi na crno. Direktor Croatiastočara Branko Bobetić kaže kako pojačani nadzor mesnica, klaonica i stoke ne može biti samo kampanja, nego kontinuirana, zajednička akcija svih mjerodavnih radi zaštite zdravlja ljudi, sljedivosti proizvoda u kontroliranim tehničkim uvjetima te svih onih koji rade “lege artis”. Procjene su da je 15-20% prometa mesom i stokom u sivoj zoni, što samo u slučaju prodaje crvenog mesa, od kojega su ukupni prihodi lani bili 6,5 mlrd. kn na domaćem tržištu, znači više od 1 mlrd., koja se kroz nabavu žive stoke, veleprodaju i maloprodaju mesa multiplicira.
>> Zaplijenjeno i uništeno više od dvije tone sumnjivog mesa
U Šibeniku ni pasa lutalica više nema....