U HRVATSKOJ GOTOVO NEPOZNAT

Čovjek zbog kojeg su se Kohl i Genscher odlučili na brzo priznavanje Hrvatske

Foto: EFZG
Čovjek zbog kojeg su se Kohl i Genscher odlučili na brzo priznavanje Hrvatske
18.12.2018.
u 12:58
Kohl i Genscher su dobili ulice i trgove u Hrvatskoj, a čini se po pričama najzaslužniji za priznavanje Hrvatske Reißmüller, još uvijek ne
Pogledaj originalni članak

Prije nekoliko dana u Frankfurtu na Majni u 87. godini života je preminuo Johann Georg Reißmüller, bivši izdavač Frankfurter Allgemeine Zeitunga (FAZ) i jedan od najutjecajnijih novinara u poslijeratnoj Njemačkoj. 

Od 1967. do 1971. Reißmüller je bio dopisnik FAZ-a iz Beograda i jedan od najboljih poznavatelja prilika na Balkanu, posebno u tadašnjoj Jugoslaviji. Početkom 90-ih godina Reißmüller je, sudeći po povijesnim svjedočenjima i izvorima do kojih su došli novinari Deutsche Wellea, odigrao veliku ulogu u priznavanju Hrvatske i Slovenije od strane tadašnje njemačke vlade. 

Reißmüllerovi tekstovi, kojima je vršio pritisak na politiku, odigrali ključnu ulogu da se tadašnji kancelar Helmut Kohl i njegov šef diplomacije Hans-Dietrich Genscher, odluče za priznanje. To je za DW potvrdio i Michael Martens, sadašnji dopisnik FAZ-a za jugoistok Europe.

- Itekako su čitali njegove komentare. Oni su ih se čak i plašili. Razgovarao sam s jednom osobom, njegovo ime ne smijem nažalost otkriti, i on je rekao da su Reißmüllerovi komentari Kohla dovodili do ludila. Sve dok kancelar nije onda rekao: 'Priznat ću ih, dosta mi je više toga'.

Kohl i Genscher su dobili ulice i trgove u Hrvatskoj, a čini se po pričama najzaslužniji za priznavanje Hrvatske Reißmüller, još uvijek ne. 

>> Pogledajte video Europske vojske

- Nije me začudilo kad sam čuo da je u Vukovaru, Zagrebu i još jednom hrvatskom gradu bilo inicijativa da se po Reißmülleru nazove neka ulica. Jer je tvrdnja da je Reißmüller svojim komentarima ubrzao priznanje Hrvatske i Slovenije jednostavno - točna - kaže Martens koji ne propušta pohvaliti velikana njemačkog novinarstva. 

- Rudolf Augstein, najutjecajniji njemački novinar u prvih 40 godina poslijeratne Savezne Republike tvrdio je da bez redovitih Reißmüllerovih članaka Nijemci nikada ne bi došli na ideju da se aktivno uključe u događanja na Balkanu. To je trebala biti uvreda, ali se danas čita kao kompliment. Ne smijemo ipak zaboraviti još jednu važnu okolnost: Reißmüller je napadao i njemačku javnost zbog šutnje u pogledu Hrvatske - zaključio je Martens o Reißmülleru, počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu.

>> Pogledajte kako je izgledala VRO Đavolja Greda

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

SV
stjepan v.
17:11 20.12.2018.

uf,, koliko trofazni komentiraju..

SN
Snowman
16:07 20.12.2018.

jesu li to komentari od Srba ???????

PI
Pierro12
21:42 20.12.2018.

Koliko mrznje. Pa, nije ni cudno, ako se zna, da je mrznja uzgajana 50 godina u sugavoj yugi. Zanimljovo, koliko te mrznje ima i danas medu drzavljanima RH, srba u Hrvatskoj. Svaki dan neki komentar protiv Hrvatske, Hrvata, Branitelja i Domovinskog rata !! Jedan takav, javno govori, da je Oluja bila etnicko ciscenje. Legitimna vojna operacija oslobadanja VLASTITE zemlje, izokrece izabrani predstavnik srba u vukovaru, bez imalo srama, kao da prica o vremenskoj prognozi. Fuckamu se. Ponizava, ruga se, ismijava sve Obitelji stradalih u ratu, sve zrtve, sve nestale i pobijene. Logorase, Branitelje, prognane, udovice i djecu poginulih Branitelja. To govori vrlo jasno, o karakteru i motivima, tzv. "komsija" !! Mrznja. To su nam susjedi, sugradani u Vukovaru i zastupnici u Saboru. To je rezultat jadne politike bez jasnog i vjerodostojnog sluzbenog stava vlade RH. Trebalo je prekinuti diplomatske odnose sa "komsijama", zasto smo uopce uspostavili s njima odnose ?! To je prvo. Postaviti jasne zahtjeve, koje se moraju, u razumnom roku ispuniti, u suprotnom zatvoriti granicu i blokirati u Europi sve. Trece, okupiti sve drzave i zemlje, popisati sve prognanike i stradalnike i zajednickim fondom pomoci SVIM stradalima. Zauzeti zajednicki stav i politiku spram agresorske drzave i uvesti blokadu. Prometnu, granicnu, dakle cestovnu itd... Da se upola toga napravilo, danas ne bi bilo situacije, da ti se u vlastitoj drzavi ruga i smije, nacionalna manjina i radi sta hoce. Ponizava sve redom.