ZIMOVANJE Skijaški centri u BiH spremni za doček turista

Dalmatinci na Kupres i Blidinje, Srbijanci na Jahorinu

Foto: import
Dalmatinci na Kupres i Blidinje, Srbijanci na Jahorinu
16.11.2006.
u 21:12
Pogledaj originalni članak

Pripreme za zimsku turističku sezonu uvelike su u tijeku i pokazatelji govore da je zanimanje za bh skijališta Čajušu (Kupres), Blidinje, Vlašić, Jahorinu, Bjelašnicu, Igman, u stalnom porastu. Turističko udruženje u BiH priopćilo je da se za Novu godinu očekuje prava najezda turista iz susjednih zemalja na četiri skijališna top odredišta - Kupres, Vlašić, Blidinje i Jahorinu.

I anketa na portalu sarajevo-x.com - hoćete li ove godine na skijanje, na uzorku od 500 ispitanika, dala je sljedeće rezultate: Na bh. planinama skijat će 46 posto, tek 15 posto se odlučilo za inozemna skijališta, dok 39 posto ispitanika ove godine neće nikako na skijanje.

– Prošla su zlatna vremena kad smo po sezoni znali rasprodati i po 100-200 aranžmana za Italiju, Austriju i Sloveniju. Danas je mnogo manje onih koji se odlučuju na te izlete. Sedmodnevni aranžman u četverokrevetnim apartmanima u Italiji i Austriji stoji oko 1.400 KM. No, najviše je zanimanja za domaća skijališta gdje prednjače Blidinje i Kupres. Za njih najviše upita imamo iz Dalmacije. Nešto je manje zanimanja za Jahorinu i Bjelašnicu, za što su najviše zainteresirani turisti iz Srbije – kazao nam je direktor Turističke agencije Comoder iz Mostara Mario Mikulić.

Po njegovim riječima, u “špici” sezone najam četverokrevetnog apartmana na Blidinju stoji 80 eura dnevno. Primjerice, polupansion u većini hotela na Bjelašnici i Jahorini stoji oko 70 eura. Najpovoljnije su cijene u drugoj polovici veljače, kad se dnevni aranžman može naći i po 25 eura.

Mikulić kaže da se u posljednje vrijeme uređuje i niz lokalnih skijališta poput onog, primjerice, Vran Kamena - 16 km udaljenog od lječilišta Fojnica, pa na Kozari, Makljenu... Opće je mišljenje turističkih djelatnika iz Hercegovine da je od domaćih zimovališta najveći napredak zabilježilo Blidinje, koje prerasta u pravi ski-centar. Ništa lošije nije ni na Kupresu, gdje se svojom ponudom ističe hotel “Adria Ski” s više od 250 ležajeva.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr