KAKVU HRANU JEDEMO

Večernji TV: Kako bolje označavati domaće meso i proizvode na polici?

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Šibenik: Mesari se drže svih pravila zaštite i rade sa propisanom opremom i maskama
Foto: Boris Scitar/Vecernji list
Karlovac: PPK Karlova?ka mesna industrija
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Stara Kapela: OPG Danijel Horvatić bavi se proizvodnjom kravljeg mlijeka i goveđeg mesa
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Osijek: Klaonica i proizvodni pogon Mesne industrije Ravlić
27.04.2022.
u 11:00
Hrvatski stočarski sektor i proizvodnja mesa nalaze se u izuzetno teškoj situaciji i sve se teže nose s uvozom jeftinog mesa iz cijele Europske unije
Pogledaj originalni članak

U organizaciji Večernjeg lista u 11 sati bio je održan okrugli stol 'Kakvu hranu jedemo', a koji se fokusirao na stanje u hrvatskoj proizvodnji mesa.

Hrvatski stočarski sektor i proizvodnja mesa nalaze se u izuzetno teškoj situaciji i sve se teže nose s uvozom jeftinog mesa iz cijele Europske unije. Proizvodnja junećeg i goveđeg mesa te svinjskog mesa sve teže se nosi s globalnom konkurencijom, a globalni rast cijena, COVID kriza i rat u Ukrajini doveo je do tektonskih poremećaj koji zahtijevaju pomoć države da se ne nastavi urušavanje proizvodnje.

S druge strane, cijene mesa posljednjih godina bile su na povijesno niskim razinama i zbog svih poremećaja počele su rasti. Jedno od ključnih pitanja jest kako da potrošači na polici prepoznaju domaće meso i jesu li oznake koje su sada u uporabi dobar marketinški put ili je potrebno da se promjeni paradigma pri promociji domaćeg mesa. 

Kako promijeniti trenutačnu situaciju, kako se rat u Ukrajini odražava na domaću proizvodnju, moraju li potrošači strahovati od drastičnog rasta cijena mesa i na brojna druga pitanja odgovarat će sudionici okruglog stola Zdravko Barač (Ministarstvo poljoprivrede, ravnatelj Uprava za stočarstvo i kvalitetu hrane), Zvonimir Širjan (Udruga Baby Beef), Krešimir Kuterovac (Hrvatska udruga proizvođača svinja) te Slaven Ružić (PIK Vrbovec). 

Okrugli stol mogli ste uživo pratiti na portalu Večernjeg lista

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

GE
geler203
11:26 27.04.2022.

Pa gospodo proizvođači udružite se ukoliko ne možete sami imati mesnicu ili trgovinu pa osnujte jednu i prodajte direktno svoje.

DU
Deleted user
08:53 27.04.2022.

Prisjetio sam se dana kad je moj tata s nekolicinom kolega organzirao proizvodnju baby beefa za Italiju. Bili su to bikovi žive vage od 350 do 380 kg, u tovu oko 6 mjeseci. Putujući od sela do sela uglavnom su seljačka domćinstva imala od 100 do 200 grla u tovu. Nije bilo sela u kojem nije bila organzirana takva proizvodnja. Seljaci su bili zadovoljni jer su si mogli priuštiti nove traktore, kombajne i ostalu mehanizaciju. U to vrijeme je preh. industrija je bila odjeljena od poljoprivrede, a nakon nekog vremena se integrirala. To je bio početak kraja jedne ere poljoprivrede, što se 90-tih pokazalo istinito. Danas u selu idu u trgovinu po mlijeko, a rijetkost je da itko ima ijednu kravu. Mlijeko kojeg sam ja nekad kupovao direktno od proizvođača je imalo 6 do 7 % masti, a ponekad i više. Zagađivanja okoline nije bilo jer su se koristile kantice za višekratnu upotrebu, a danas imamo brda smeća. Možada je nekad bilo teže, ali bar nije bilo toliko smeća. Koristio se prirodni navoz jer ga je bilo u izobilju, a danas se uglavnom koristi umjetni prozveden od plina. Ne tvrdim da je bilo bolje, ali neke dobre strane starog se ne bi trebale stavljati pod tepih samo zato jer su bile iz nekog drugog vremena.

Avatar partizanhercegovac
partizanhercegovac
22:59 26.04.2022.

preporodila sam se otkako sam prestala kupovati hrvatske proizvode...zdravija sam a i znatno sam uštedjela