Hrvatski stočarski sektor i proizvodnja mesa nalaze se u izuzetno teškoj situaciji i sve se teže nose sa uvozom jeftinog mesa iz cijele EU. Proizvodnja junećeg i goveđeg mesa, kao i svinjskog mesa sve teže se nosi sa globalnom konkurencijom, a globalni rast cijena, covid kriza i rat u Ukrajini doveo je do tektonskih poremećaj koji zahtijevaju pomoć države da se ne nastavi urušavanje proizvodnje. S druge strane cijene mesa su posljednjih godina bile na povijesno niskom razinama i zbog svih poremećaja cijene su počele rasti. Jedno od ključnih pitanja je kako da potrošači na polici prepoznaju domaće meso i da li su oznake koje su sada u upotrebi dobar marketinški put ili je potrebno da se promjeni paradigma promociji domaćeg mesa.
Na okruglom stolu raspravljati će se o brojnim temama vezanim uz proizvodnju mesa u Hrvatskoj, a među ostalima dotaknuti ćemo se i sljedećih pitanja.
Koja je uloga hrvatskog stočarstva u poljoprivredi RH i zbog čega smo postali zemlja izvoznica kukuruza, pšenice, soje, a ogromni uvoznici mesa. Možemo li bolje i kako to promIjeniti?
Hoće li novi ZPP donijeti bolju ili lošiju situaciju za proizvođače mesa?
Kako se rat u Ukrajini i tektonski poremećaji na globalno tržištu održavaju na domaću proizvodnju i cijene?
Je li ova kriza prilika da se obnovi stočni fond i poveća proizvodnja mesa?