pratite vremensku prognozu

DHMZ izdao posebno upozorenje: Stižu oluje, tuča, velika je opasnost od izlijevanja rijeka...

Foto: DHMZ
DHMZ izdao posebno upozorenje: Stižu oluje, tuča, velika je opasnost od izlijevanja rijeka...
03.08.2023.
u 14:14
Preporuka je sve aktivnosti na otvorenom prilagoditi vremenskim prilikama te svakodnevno pratiti vremenske prognoze i upozorenja na opasne vremenske pojave.
Pogledaj originalni članak

Zbog jače promjene vremena koja dolazi DHMZ je izdao posebno priopćenje u kojem se ističe da su izgledni visoki vodostaji rijeka. U petak se očekuje jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom koje će već u noći i ujutro zahvatiti sjeverni Jadran, a od sredine dana postupno će se proširiti i na veći dio zemlje. Velika je vjerojatnost grmljavinskog nevremena praćenog jakim i olujnim vjetrom, ponegdje i tučom, upozoravaju iz DHMZ-a.

VEZANI ČLANCI:

Nakon dva uglavnom suha i pretežno ili djelomice sunčana dana, pred nama je nova izražena promjena vremena koja će zahvatiti gotovo cijelu zemlju. U petak (4. kolovoza 2023.) preko Hrvatske će se premjestiti plitka ciklona i frontalni poremećaji s kojima će na zagrijanu podlogu doći veća količina vlažnog i hladnijeg zraka. Izražena dolina u polju geopotencijala približava se iz zapadne Europe preko Slovenije prema Hrvatskoj.

U prvom dijelu petka naši će krajevi biti na prednjoj strani termobaričke doline. Krajem petka i u noći na subotu (5. kolovoza 2023.) doći će do formiranja visinske ciklone uz stvaranje hladne kaplje. Os doline uz visinsku ciklonu će se tijekom subote premještati preko Hrvatske. Po visini će od petka iznad naših krajeva biti prisutna i mlazna struja koja će intenzificirati procese u nižim slojevima atmosfere, stoji u priopćenju DHMZ-a.

Video: U mjestu Ilirska Bistrica uslijed nevremena razvio se manji tornado.

"U petak se očekuje jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom koje će već u noći i ujutro zahvatiti sjeverni Jadran, a od sredine dana će se postupno proširiti i na veći dio zemlje. Velika je vjerojatnost grmljavinskog nevremena praćenog jakim i olujnim vjetrom, ponegdje i tučom. Obilnih oborina (mjestimice između 50 i 100 mm, a lokalno i više) bit će ponajprije u sjeverozapadnim i zapadnim krajevima te na sjevernom Jadranu, a krajem dana i u noći na subotu i u Dalmaciji, a lokalno moguće i na istoku zemlje. Vjetar će u unutrašnjosti, uz izraženije pljuskove, biti jak i olujan sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati umjereno i jako jugo, na sjevernom dijelu od sredine dana u okretanju na sjeverozapadnjak. Bit će vrlo toplo i vruće", navode.

Obilježavanje Oluje u Kninu

S obzirom na obilježavanje predstojeće obljetnice Oluje u Kninu, dodajemo da će na kninskom području biti izraženih pljuskova i grmljavine najvjerojatnije u petak kasno navečer, u noći na subotu (5. kolovoza 2023.) te u subotu ujutro uz lokalno obilne oborine (između 40 i 70 mm). U subotu umjereno do pretežno oblačno s kišom, ponegdje i pljuskovima i grmljavinom te osjetno svježije. Još uvijek mjestimice može biti obilnije kiše, izraženije na sjeverozapadu zemlje te u Dalmaciji, osobito na jugu. U nedjelju (6. kolovoza 2023.) postupno smirivanje vremena, ali još valja računati na povremenu kišu.

Preporuka je sve aktivnosti na otvorenom prilagoditi vremenskim prilikama te svakodnevno pratiti vremenske prognoze i upozorenja na opasne vremenske pojave.

VEZANI ČLANCI:

Izgledni visoki vodostaji Mure, Drave, Save, Kupe…

Nestabilno i oborinama bogato razdoblje na području Austrije, Slovenije, zapadne, središnje i sjeverne Hrvatske tj. na slivovima Mure, Drave i Save traje već neko vrijeme.

U takvim uvjetima tlo nije u mogućnosti upiti oborinu te sva oborina koja padne na vodom zasićenom slivu brzo i gotovo direktno površinski otječe u vodotok i pridonosi njegovu porastu. Prognozirane obilne i intenzivne oborine tijekom sljedećih nekoliko dana na području Slovenije, Austrije i Hrvatske mogle bi tijekom sljedećeg vikenda u Hrvatskoj prouzročiti naglo i značajno podizanje vodostaja na gornjem dijelu sliva Save te u slivovima njenih pritoka (Kupa, Dobra, Mrežnica, Korana, Sutla, Krapina itd.), na Muri i na Dravi te u slivovima Drave u gornjem dijelu (Bednja, Plitvica itd.). Hidrološke postaje na navedenim rijekama mogle bi ustanoviti da je voda dosegla značajne stupnjeve, da je nužna obrana od poplava. To će ponajprije ovisiti o oborinama koje će pasti na pojedinim slivovima te operativnom radu hidroelektrana. Opožarena područja u Dalmaciji izrazito su osjetljiva na bujične poplave jer tlo nije u mogućnosti primiti vodu iz oborina te je na ta područja potrebno obratiti dodatnu pozornost, osobito tijekom subote. 

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

PA
pavlov
14:50 03.08.2023.

A kada budemo plaćali šoroševe poreze na "karbonski otisak" isl. ima da se vrijeme popravi....

DU
Deleted user
15:28 03.08.2023.

Sad već malo pretjerujemo sa silnim upozorenjima?