IZDANA UPOZORENJA

Najavljene poplave u Sloveniji i Hrvatskoj, krenule pripreme: 'Službe će poduzeti preventivne mjere'

Zagreb: Zbog kiša porastao vodostaj Save koja se izlila iz korita
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/22
Autori: Vecernji.hr, Hina
03.08.2023.
u 12:16

"Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom", piše DHMZ

Vrijeme će danas biti pretežno sunčano i vruće, a uz jači razvoj oblaka lokalno se očekuje poneki pljusak i grmljavina, osobito u gorju i na sjevernom Jadranu, vremenska je prognoza Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ). Kako se proteklih dana najavljivalo, sutra se očekuje pogoršanje vremena

"Postupno naoblačenje s kišom i pljuskovima s grmljavinom, već u noći i ujutro na sjevernom Jadranu i u gorju, zatim i u središnjim predjelima, a do kraja dana proširit će se i na istok i jug zemlje. Mjestimice će pljuskovi biti jače izraženi i obilniji, a ponegdje je moguće i grmljavinsko nevrijeme", istaknuo je DHMZ za petak. 

VEZANI ČLANCI:

Nepovoljno se vrijeme očekuje i u Sloveniji gdje su izdana upozorenja zbog poplava. "Zbog obilnih padalina u petak navečer, odnosno u noći na subotu, očekujemo izlijevanje rijeka", piše Neurje.si te te ističe kako se obilne padaline očekuju osobito u središnjem dijelu zemlje te na jugoistoku.

"Agencija za zaštitu okoliša izdala je narančasto upozorenje. Ne savjetujemo nikakve aktivnosti u blizini rijeka ili potoka jer je trenutačno u tijeku dosta događanja i ljetnih festivala", dodaje se. 

Foto: DHMZ

Bujične i urbane poplave moguće su sutra i u pojedinim dijelovima Hrvatske, točnije u zagrebačkoj, karlovačkoj, gospićkoj i riječkoj regiji. 

"Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni su uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima", piše DHMZ. 

VIDEO Nevrijeme u Sloveniji

Karlovac se priprema za najavljeno nevrijeme

Karlovac je danas objavio da se priprema za obilnu kišu i nevrijeme najavljeno za vikend, dostavljaju se vreće s pijeskom u ugrožene dijelove grada, upozoreni su Vodovod i kanalizacija da su odgovorni za slivnike, a izvođači radova za gradilišta. Nakon sastanka karlovačkog Stožera civilne zaštite rečeno je da se potencijalno najugroženijim dijelovima grada, u koje se dostavljaju vreće s pijeskom, smatraju Borlin i Velika Jelsa.

Cerade i potreban materijal su osigurani, svi slivnici očišćeni, a izvođači radova dodatno upozoreni na odgovornost za gradilišta, istaknuto je na sastanku koji je organiziran zbog najave obilnih oborina i jakog vjetra za petak, subotu i nedjelju. Zbog "iznimno velikih količina kiše" mogu se očekivati bujične poplave i odroni.

VEZANI ČLANCI:

"Sve službe će poduzeti sve preventivne mjere iz svojih nadležnosti da eventualne posljedice budu čim manje", poručili su iz Grada dodajući da će građanima na raspolaganju biti povjerenici civilne zaštite u mjesnim odborima i gradskim četvrtima.

Karlovački gradonačelnik Damir Mandić pozvao je građane na područjima koja su do sada bila izložena odronima, klizištima i bujičnim poplavama da dodatno zaštite imovinu, a sve građane da vode brigu o vlastitoj sigurnosti, ne izlažu se nepotrebno nevremenu i poštuju privremenu regulaciju prometa.

VIDEO Nevrijeme u Rijeci srušilo kontejnersku dizalicu

Komentara 2

MT
makan tahi
13:37 03.08.2023.

super , baš za river fest

Avatar Barba
Barba
12:41 03.08.2023.

Neka netko javi gradonačelniku. Šteta razglasa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije