snažna promjena

Olujno nevrijeme opet prijeti, izdan narančasti alarm: DHMZ objavio kada stiže i koje će dijelove prvo zahvatiti

Munje i oblaci iznad Zagreba tijekom nevremena
Bruno Fantulin/PIXSELL
03.08.2023.
u 06:21

Za petak su izdana brojna upozorenja. Naoblačenje s kišom i pljuskovima već prijepodne na sjevernom Jadranu, do kraja dana proširit će se na veći dio zemlje

Još danas će biti sunčano vrijeme, a onda stiže snažna promjena vremena koja će zahvatiti cijelu zemlju. Danas će prema prognozi DHMZ-a biti pretežno sunčano i vruće. Doći će do jačeg razvoja oblaka, lokalno ponekog pljuska i grmljavine, osobito u gorju i na sjevernom Jadranu. Vjetar će biti slab do umjeren jugozapadni, u višim predjelima i jak, a na Jadranu i umjeren do jak južni vjetar i jugo. Najviša dnevna temperatura zraka između 29 i 34°C. Za danas je izdano žuto upozorenje zbog mjestimice mogućeg jakog juga i jugozapadnjaka. 

VEZANI ČLANCI:

A za petak su izdana brojna upozorenja. Naoblačenje s kišom i pljuskovima već prijepodne kreće na sjevernom Jadranu, a do kraja dana proširit će se na veći dio zemlje. Mjestimice pljuskovi mogu biti jače izraženi, a ponegdje je moguće i olujno nevrijeme. Vjetar u unutrašnjosti većinom slab, uz izraženije pljuskove jak i olujan sjeverni i sjeveroistočni, a na Jadranu umjereno i jako jugo, na sjevernom dijelu od sredine dana u okretanju na sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 17 do 21, na moru između 20 i 25. Najviša dnevna od 27 do 32 °C.

Za karlovačku i zagrebačku regiju izdan je narančasti meteoalarm. Ostatak Hrvatske zasad je u žutom. 

Moguć je jak, na udare i olujan sjeverni i sjeverozapadni vjetar. "Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom", upozorava DHMZ. Mjestimice je moguća i obilna kiša. U noći u najsjevernijim krajevima, a od sredine dana i drugdje mogući su izraženiji pljuskovi i grmljavina. "Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom", poručuju iz DHMZ-a.

Foto: DHMZ

U četvrtak još pretežno suho, sunčano i vruće, uz jačanje južine, zatim promjenjivo, osobito u petak i subotu uz pljuskove, grmljavinu, ponegdje i olujno nevrijeme, pri čemu će za vikend i zamjetno osvježiti, javlja HRT. "Za vikend na kopnu svježije, promjenjivo i nestabilno. Glavnina kiše past će s petka na subotu, najprije na sjeveru i zapadu, u subotu na istoku. Pljuskovi s grmljavinom ponegdje će biti izraženi, moguća je obilna kiša. U nedjelju postupno smirivanje, ali i dalje nestabilno. Oblaci, kiša i grmljavina najprije će stići na sjeverni Jadran – već u petak, zajedno s jakim jugom. U Dalmaciji tek poslije, glavninom u subotu, kad će osjetno osvježiti i na jugu. Moguća je obilnija kiša i vrlo vjerojatno nevere na moru. U nedjelju malo mirnije, ponegdje još pljusak, osobito na sjeveru gdje će prolazno zapuhati bura.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, magistar fizike i geofizike, meteorolog iz DHMZ-a.

Video: U mjestu Ilirska Bistrica razvio se manji tornado

 

Komentara 14

BR
Brdo
08:22 03.08.2023.

Ovo je ipak previse! Ovakvo ekstremno vrijeme ljeti nisam nikada dozivio, a imam debelo preko 50 godina. Sve vise pocinjem razmisljati o tome da li netko ili neki sa necime utjecu na ovakvo vrijeme?

DU
Deleted user
09:55 03.08.2023.

Bojim se veliki igrači svim silama namjerno utječu na vrijeme, a imaju određenih instrumenata. Ovi naši u DHMZu, pogode jednom od deset puta. Poprilično su neprecizni.

TO
Tomisl
09:53 03.08.2023.

DOSADILI ste sa katastrofama i negativnostima !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije