Razvod braka

Djeci jasno treba reći da ona nisu kriva za propali brak

Foto: 'Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji l'
Djeci jasno treba reći da ona nisu kriva za propali brak
21.10.2010.
u 07:20
Djeca misle da se mama i tata razvode jer oni nisu dobili peticu u školi ili jer nisu bili dobri, a vika i svađa roditelja ništa im ne objašnjavaju.
Pogledaj originalni članak

"Tvoj je tata pijanac, bolje ti je bez njega", "Tvoja je majka žena lakog morala, nikad te nije ni voljela", "Ako odeš živjeti s njim (ili s njom), ja ću se ubiti " – klasične su rečenice koje koriste supruzi da bi tijekom brakorazvodnih parnica pridobili osjećaje djece na svoju stranu.

Rat i pakao

U vremenu kada sud odlučuje kome će privremeno pripasti djeca, roditelji vode pravi rat i pritom stvaraju pakao za djecu, koja su se našla pred zidom i od kojih se odjednom očekuje da budu suci mami ili tati.

– Dijete voli i treba oba roditelja, pa kad dođe u situaciju da mora izabrati jednog, kojeg god odabrao, osjećat će se krivim. Djeca često ne razumiju prave razloge zbog kojih se roditelji razvode jer se ne razgovara o tome na vrijeme. Misle da se mama i tata razvode jer oni nisu dobili peticu u školi ili jer nisu bili dobri, a vika i svađa te međusobno vrijeđanje i prepucavanje roditelja ne daje konkretne odgovore – kaže psihologinja Blanka Pukl iz Centra za socijalnu skrb u Virovitici.

Ona, uz pravnika Jovana Stanića i socijalnu radnicu Ninu Madunić, čini stručni tim koji radi s obiteljima u takvim situacijama. Od početka godine na županijskom području razvelo se 53 para, najviše zbog preljuba, nasilja u obitelji, PTSP-a, nezrelosti, trčanja za karijerom...

Mobiteli i izlasci

Stručnjaci roditeljima savjetuju da s djecom ozbiljno razgovaraju o razvodu, ne skrivajući istinu, te da, koliko god im teško i samima bilo, djeci daju do znanja da nisu ona kriva zbog propasti njihova braka i da ih još uvijek jednako vole.

– Roditelji tvrde da se bore za djecu, no tada na njih najmanje misle jer gledaju sebe. Djecu koriste. Starijima kupuju mobitele i dopuštaju duge izlaske, a s onim manjima manipuliraju putem osjećaja – iskustvo je stručnjaka u timu Centra za socijalnu skrb.

U borbi za djecom roditelji zaboravljaju i drugu stvar, upozoravaju stručnjaci, da je odluka suda o povjeravanju privremena i da se može promijeniti već za mjesec dana.

– Na našu odluku ne utječe materijalna sigurnost, stan ili auto, nego koliko je dijete vezano uz kojeg roditelja – objašnjava pravnik Stanić.

Moraju znati da ih roditelji i dalje jednako vole

Psihologinja Jasna Per Kožnjak iz centra Putokaz kaže da djeca osjećaju kada su njihovi roditelji nesretni u braku te da razvod u tim slučajevima može biti i olakšanje, no samo ako roditelji i dalje pokazuju djeci da ih jednako vole. – Djeca trebaju čuti da ih mama i tata vole, unatoč tome što više ne žive zajedno – kaže J. Per Kožnjak.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DU
Deleted user
07:43 21.10.2010.

I bez svađe roditelja djeca uvijek trpe i pate, dokazano, čak i kasnije kad su odrasla.

Avatar Vuglec
Vuglec
12:52 29.10.2010.

Bože, Bože i oni sebe nazivaju stručni tim! \"pa kad dođe u situaciju da mora izabrati jednog\" Pitanje za psihologa: Zar ne mislite da dijete zlostavljate time dovodeći ga u situaciju da bira između roditelja? U borbi za djecom roditelji zaboravljaju i drugu stvar, upozoravaju stručnjaci, da je odluka suda o povjeravanju privremena i da se može promijeniti već za mjesec dana. Navedite mi jedan slučaj kod kojeg je odluka promijenjena u mjesec dana! \"Na našu odluku ne utječe materijalna sigurnost, stan ili auto, nego koliko je dijete vezano uz kojeg roditelja - objašnjava pravnik Stanić\" Bravo pravniče, s obzirom da u Hrvatskoj danas u 21. stoljeću nije još uvijek definirano što je to najbolji interes djeteta, kako vi utvrđujete kojem je roditelju dijete privrženije, možda metodom frenologije!?