IZ MINUTE U MINUTU

Eksplodirali elektronički uređaji diljem Libanona, najmanje 20 mrtvih: 'Ovo je zastrašujuć trenutak i uvod u rat'

People gather outside a hospital, as more than 1,000 people, including Hezbollah fighters and medics, were wounded on Tuesday when the pagers they use to communicate exploded across Lebanon, according to a security source, in Beirut
Foto: MOHAMED AZAKIR/REUTERS
1/11
Autori: Danijel Prerad, Hina
18.09.2024.
u 23:27

U Libanonu su ponovno eksplodirali elektronički uređaji, uzrokujući požare i kaos na ulicama, te brojne ozlijeđene. Eksplodiralo je između 500 i 1000 uređaja.

  • Nove eksplozije elektroničkih uređaja u Libanonu
  • 14 mrtvih, više od 450 ozlijeđenih
  • Izrael proglasio početak nove faze rata

Nove eksplozije elektroničkih uređaja pogodile su Libanon i u srijedu, oko 16 sati po hrvatskom vremenu. Prve informacije ukazivale su kako je ovaj put došlo do identičnih eksplozija kao i u utorak, ali walie-talkie komunikacijskih uređaja,  satova budilica, uređaja za očitavanje otisaka prstiju, itd. Zbog veličine uređaja eksplozije su bile veće te su dovele do niza požara u automobilima, stanovima, trgovinama. Libanonske bolnice opet su bile zatrpane ozlijeđenima, a ulice su bile u kaosu. Prve informacije govorile su o eksploziji 500 do 1000 uređaja u kojima je šest osoba poginulo, a mnogi su ozlijeđeni. Neke eksplozije dogodile su se za vrijeme pogreba žrtava eksplozija pagera od dan prije, a postaje izvjesno kako su se izraelske tajne službe infiltirale u dobavne sustave opreme Hezbollaha. 

Tijek događaja:

23:27 - Broj poginulih u današnjim eksplozijama u Libanonu porastao je na 20, potvrdilo je Ministarstvo zdravstva te zemlje. Još uvijek nema ažuriranih podataka o broju ozlijeđenih, no ranije su iz Ministarstva zdravstva izvijestili da je najmanje 450 osoba ozlijeđeno.


21:58 -  Libanonski ministar vanjskih poslova Abdallah Bou Habib izjavio je za CNN kako je zabrinut da uzastopni smrtonosni napadi u Libanonu mogu predstavljati "uvod u rat". "Ovo je zastrašujući trenutak, bojimo se rata jer ga ne želimo", naglasio je Bou Habib, istovremeno optužujući Izrael za napade.

"Imali smo sukobe na granicama, ponekad i eskalacije, ali sada govorimo o ratu, ovo je uvod u rat", dodao je, pozvavši Vijeće sigurnosti UN-a i Sjedinjene Države da pomognu u ponovnom uspostavljanju mira na libanonsko-izraelskoj granici. "Ne možemo razgovarati s Hezbolahom na isti način kao prije, jer su teško pogođeni, a sada osjećaju potrebu za odmazdom", zaključio je ministar.


20:10 -  Broj poginulih u najnovim eksplozijama u Libanonu porastao je s devet na 14 osoba, dok je više od 450 drugih ozlijeđeno, navelo je libansko ministarstvo zdravstva. Ovo se dodaje broju od 12 poginulih i gotovo 3.000 povrijeđenih nakon eksplozija u utorak, piše BBC


19:08 -  Antonio Guterres je "duboko zabrinut" zbog izvještaja o eksplozijama komunikacijskih uređaja u Libanonu i Siriji, izjavio je glasnogovornik glavnog tajnika UN-a.

"Glavni tajnik poziva sve uključene strane da pokažu maksimalnu suzdržanost kako bi se izbjeglo daljnje eskaliranje sukoba," dodaje Stéphane Dujarric, napominjući da Guterres poziva na hitan "povratak prekidu neprijateljstava kako bi se obnovila stabilnost".

On je sam govorio s novinarima ranije danas - otprilike u vrijeme kada su stigli prvi izvještaji o novim eksplozijama u Libanonu - i tada je upozorio da eksplozije uređaja ukazuju na "ozbiljan rizik od dramatične eskalacije u Libanonu". "Logika ovih eksplozija je da se izvede preventivni udar prije velikih vojnih operacija," rekao je Guterres.


18:41 - Premijer u Orbanovoj Vladi, Zoltan Kovacs, kazao je kako pejdžeri koji su eksplodirali nisu proizvedeni u Mađarskoj. “Vlasti su potvrdile da je tvrtka povezana s njima samo posrednik, nema proizvodnju u Mađarskoj. Ima jednog menadžera registriranog na deklariranoj adresi, a uređaji nikada nisu bili u Mađarskoj”, kazao je.


18:30 -   Ministar obrane Izraela proglasio je početak "nove faze" rata dok se Izrael usmjerava na sjevernu frontu protiv Hezbollahovih militanta u Libanonu. Govoreći izraelskim trupama u srijedu, Yoav Gallant nije spomenuo misteriozne eksplozije elektroničkih uređaja u Libanonu u posljednjim danima. No, pohvalio je rad izraelske vojske i sigurnosnih agencija, rekavši da su "rezultati vrlo impresivni."

Rekao je da se nakon mjeseci rata protiv Hamasovih militanta u Gazi "težište pomiče na sjever premještanjem resursa i snaga." "Mi smo na početku nove faze rata - to zahtijeva hrabrost, odlučnost i ustrajnost," rekao je, pišu strani mediji. 


18:05 - Najmanje devet osoba je poginulo, a više od 300 je ozlijeđeno u posljednjim eksplozijama, priopćilo je libanonsko ministarstvo zdravstva.


17:29 -  VIDEO Eksplozije diljem Libanona


17:03 - Prema zadnjim informacijama, čini se da je ovaj put eksplodiralo mnogo vrsta elektroničkih uređaja. Uređaji za otiske prstiju, električne budilice...

People gather outside a hospital, as more than 1,000 people, including Hezbollah fighters and medics, were wounded on Tuesday when the pagers they use to communicate exploded across Lebanon, according to a security source, in Beirut
1/4

16:50 -  "Wokie-talkie je kupio Hezbollah prije otprilike pet mjeseci - otprilike u isto vrijeme kad su kupljeni i dojavljivači", citira Reuters lokalni Channel 12. Zapovjedništvo libanonske vojske poziva građane da izbjegavaju okupljanje u područjima zahvaćenim sigurnosnim incidentima kako bi osigurali da medicinski timovi mogu doći do mjesta nesmetanja", prenose libanonski mediji. Procjena je oko 500 eksplozija za sada, te su prema prvim naznakama jače od onih jučer. Prve informacije govore o tome da im mrtvih, međutim nije poznata točna brojka.


16:40 - Walkie- tokie koje koristi libanonska skupina Hezbolah eksplodirali su u srijedu kasno poslijepodne na jugu zemlje i u južnim predgrađima glavnog grada Bejruta, rekao je sigurnosni izvor i svjedok, nakon eksplozija tisuća pagera u utorak. Najmanje jedna od eksplozija koje su se čule u srijedu dogodila se u blizini sprovoda koji je organizirao Hezbolah za ubijene prethodnog dana kada su tisuće pejdžera, koje je ta skupina koristila, eksplodirale diljem zemlje. Pritom je poginulo 12 ljudi, a tisuće su ozlijeđene.

Napad preko pagera

Skupina je u srijedu priopćila da je napala izraelske topničke položaje raketama u prvom udaru na svog najvećeg neprijatelja otkako su eksplozije pageri ranile tisuće njezinih članova u Libanonu i povećale izglede za širi bliskoistočni rat. Izraelska obavještajna agencija Mosad, koja ima dugu povijest sofisticiranih operacija na stranom tlu, postavila je eksploziv u dojavljivače koje je uvezao Hezbolah nekoliko mjeseci prije detonacija u utorak, rekli su Reutersu visoki libanonski sigurnosni izvor i još jedan izvor.

Broj mrtvih popeo se na 12, uključujući dvoje djece, rekao je u srijedu libanonski ministar zdravstva Firas Abiad. U napadu od utorka ranjeno je gotovo 3000 ljudi, uključujući mnoge borce militantne skupine i iranskog izaslanika u Bejrutu. Tajvanski proizvođač pagera zanijekao je da je proizveo dojavljivače koji su eksplodirali u smionom napadu koji je povećao izglede za rat širokih razmjera između Hezbolaha koji podržava Iran i Izraela.Gold Apollo je rekao da je uređaje prema licenci izradila tvrtka BAC sa sjedištem u glavnom gradu Mađarske Budimpešti.

Ključne riječi

Komentara 36

Avatar Sky Rocket
Sky Rocket
17:39 18.09.2024.

ubuduce su sigurni samo dimni signali.

FU
Fusnota
17:08 18.09.2024.

Ista pošiljka?

PV
prcko.vita
17:33 18.09.2024.

Toliko o tome da su mobiteli bezopasni. Kad su Ameri priznali da su preko mobitela prisluškivali Angelu Merkel, onda je sve moguće. A ona dobra duša, sve jadna govorila vir šafen das, hajte vamo kod švaba, vamo je blagostanje. Kad prc, AfD vodeća stranka Njemačke, AfD koji je zna se tko i što.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije