Nove preporuke

Docjepljivanje: Nema boostera nakon preboljenja i dvije doze

Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
Zagreb: Cijepljenje protiv koronavirusa na Velesajmu
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
Zagreb: Cijepljenje protiv koronavirusa na Velesajmu
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
Zagreb: Cijepljenje protiv koronavirusa na Velesajmu
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
Zagreb: Cijepljenje protiv koronavirusa na Velesajmu
14.12.2021.
u 23:00
Nakon booster doze produljuje se važenje COVID potvrde, zasad na godinu dana od boostera
Pogledaj originalni članak

Prošlotjednim izmjenama preporuka za cijepljenje protiv COVID-19 docjepljivanje, odnosno booster doza, moguće je već tri mjeseca nakon primarnog cijepljenja, tj. druge doze (osim Janssenova cjepiva). "Nije pogrešno docijepiti se prije isteka od šest mjeseci. Treća doza koja je primijenjena najmanje tri mjeseca nakon druge doze priznaje se kao docjepna doza", stoji u toj novoj nadopuni preporuka za osobe starije od 18 godina.

Za osobe koje su preboljele COVID-19, neovisno o tome jesu li cijepljene prije obolijevanja, dosad se preporučivalo da se cijepe tek šest mjeseci nakon preboljenja, bar jednom, a moguće i s dvije doze. Sada je pak preporuka promijenjena pa i oni cjepivo mogu primiti i s razmakom manjim od šest mjeseci.

"Pravila za izdavanje digitalnih COVID potvrda nisu, nažalost, usklađena sa stručnim preporukama, tako da želi li netko dobiti digitalnu COVID potvrdu na temelju jedne doze nakon preboljenja, treba primiti tu jednu dozu unutar 180 dana od pozitivnog PCR testa", stoji u novim preporukama.

Nakon booster doze produljuje se važenje COVID potvrde, zasad na godinu dana od boostera.

Osobama koje su se potpuno cijepile, odnosno primile primarne doze cjepiva nakon što su preboljele COVID-19, i dalje se ne preporučuje docjepljivanje odnosno booster doza. U toj je situaciji i ministar Vili Beroš i na njega se također odnosi ta preporuka, a svojim izjavama o mjerenju razine antitijela samo je unio pomutnju i podozrivost jer to mjerenje nije relevantno za booster. Također, i dalje stoji preporuka da osobe koje su nakon preboljenja primile jednu dozu cjepiva, i od te je doze prošlo šest mjeseci, mogu primiti drugu dozu. 

Video: Kreće cijepljenje djece od 5 do 11 godina: Po čemu se razlikuje od cjepiva za odrasle

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 45

Avatar Bud Humski
Bud Humski
23:22 14.12.2021.

Hapsenja i sudjenja za ovaj zlocin protiv covjecnosti ce uskoro poceti... Kakvi boosteri i potvrde?! A za ovce glinenog mozga treba napraviti specijalne torove, jer su opasni po okolinu, ne zbog slavnog virusa nego zbog svoje ekstremne gluposti...

DU
Deleted user
23:17 14.12.2021.

Logika prosto prsti iz ovog teksta.Neprocjenjivo.

ZO
zoranos
00:16 15.12.2021.

Preporuke na dnevnoj bazi su z ak da nemaju pojima! A sto je sa onima koji su prebolili 2x ? Moja supruga je ta i jos bi je cijepili 2x!? Dobije Cov potvrdu na 6 mjeseci, a razina antitjela na razini busteriziranih! Nju se kaznjava, kako bi se bustete nagradilo! A samo pogledajte sto se dogadja u NBA ligi! 97 % igraca cijepili pod prisilom neigranja i gubitka velikih novaca, a ti cijepljeni danas se masovno razboljevaju i sire zarazu! 10 igraca Bullsa je zarazeno, 5 igraca Brooklin Netsa, a ti isti Netsi ne dozvoljavaju igrati Irwingu jer se odbio cijepiti! Jel ih Kyrie Irving zarazio? Na kraju on ostao jedan od rijetkih nezatazenih! Vi bi prirodu prevarili? Izmislis cijepivo pa ti virus mutira u Omicroma koji izgleda kso cicak sa tim spikovima - koliko treba ce ih napraviti jer se bori za zivot! Koje preporuke kad ne znas sto radis?