Afera Varšavska

Dokumenti o sumnjivom kreditu Hypa Hoto grupi idu u Austriju

Foto: Slavko Midžor/Pixsell
varšavska (1)
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
varšavska (1)
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
varšavska (1)
17.06.2010.
u 15:30
Na pitanje znače li mu što imena Sanader, Pašalić i Jakovčić, odgovorio je "Da, naravno, ali ne mogu reći ništa dok traje istraga".
Pogledaj originalni članak

Zelena akcija i Pravo na grad predali su koruškom parlamentarcu Rolfu Holubu dokumente kojima tvrde da je Hoto grupa od Hypo banke na sumnjiv način dobila kredit od 47 milijuna švicarskih franaka za projekt Cvjetni.

Podrška i iz Hypa


Holub, predsjednik povjerenstva parlamenta koje istražuje aferu Hypo, na presici u Varšavskoj izjavio je da će dokumente predati istražiteljima koruškog tužiteljstva koje je u dva mjeseca istrage afere Hypo podiglo više od 50 optužnica.

- Prije deset minuta sam razgovarao sa šefom Hypo grupe Gottwaldom Kranebitterom i dobio punu podršku - izjavio je Holub.

Teodor Celakoski iz Prava na grad poziva se na dokumente po kojima je za kredit Hoto grupa jamčila i hipotekom na zgradu na Preradovićevom trgu 4 na kojoj su 2006. već postojale četiri plombe.

- Oko kuće se godinama vode sudski sporovi - kazao je i pitao se koliko je realno da se na kredit od 47 milijuna plaća 100.000 švicarskih franaka kamate.

Rohatinski kao svjedok

Holubovo povjerenstvo će od rujna istraživati i poslove Hypa u Hrvatskoj. Naglasio je da nenaplativih kredita Hypa ima čak osam milijardi eura. Kao najpoželjnijeg svjedoka Holub je istaknuo guvernera HNB-a Željka Rohatinskog, i to zbog Hypa u Hrvatskojte zbog Riječke i Slavonske banke. Rohatinski se ranije nije odazvao jer “poziv nije bio na hrvatskom jeziku”. Ekspertni tim Ministarstva kulture utvrdio je u svom izvješću DORH-u da u projektu Cvjetno postoje nepravilnosti. Iako konzervatorska podloga ne predviđa povećanje izgrađenosti dvorišta i denivelaciju javnih prometnih površina, gradski Zavod za zaštitu spomenika odobrilo je amandmane Grada Zagreba koji navedeno dopušta.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

AS
AT-Split
15:59 17.06.2010.

Eto dokle smo došli, da se građani koji zahtjevaju pravednost i zakonitost moraju uzdati u austrijsku policiju. Isto kao sa Brodosplitom i Hypom. Bio bi red da prestanemo plaćati porez kojim se financiraju hrvatska policija i sudovi jer ništa ne rade, tj. drugi rade njihov posao.

OB
-obrisani-
16:52 17.06.2010.

AT-Split U pravu si. Trebali bi poreze plačati Austriji, jer više rade za nas, nego naša vlada.

ST
stefj
09:39 18.06.2010.

Možda je to pravi put, na taj način maknuti Horvatničića, jer inače nam slijedi nemala tužba...