BIJELA KUĆA TRAŽI ODGOVORE

Svi avioni u SAD-u bili prizemljeni zbog kvara, stanje se stabiliziralo: 'Nastavljamo tražiti uzrok problema'

Foto: PASCAL ROSSIGNOL/REUTERS
Svi avioni u SAD-u bili prizemljeni zbog kvara, stanje se stabiliziralo: 'Nastavljamo tražiti uzrok problema'
11.01.2023.
u 15:18
Vlasti su naredile zračnim prijevoznicima da zaustave sve domaće polaske do 9 ujutro po istočnom vremenu "kako bi agenciji omogućili provjeru ispravnosti podataka o letu i sigurnosti", stoji u priopćenju.
Pogledaj originalni članak

Letovi diljem Sjedinjenih Država prizemljeni su rano u srijedu zbog kvara sustava američke Federalne uprave za zrakoplovstvo (F.A.A). Vlasti su naredile zračnim prijevoznicima da zaustave sve domaće polaske do 9 ujutro po istočnom vremenu "kako bi agenciji omogućili provjeru ispravnosti podataka o letu i sigurnosti", stoji u priopćenju. Više od 2500 letova u SAD-u i izvan njega odgođeno je u srijedu, navodi servis za praćenje letova FlightAware, piše New York Times.

Prema posljednjim informacijama koje je objavila F.A.A, uobičajeni zračni promet postupno se nastavlja diljem SAD-a te je ukinuta mjera prizemljivanja zrakoplova. 

"Nastavljamo tražiti uzrok početnog problema", dodali su iz F.A.A.

Ministar prometa Pete Buttigieg ranije je napisao na Twitteru da je F.A.A. "radi na brzom i sigurnom rješavanju ovog problema kako bi zračni promet mogao nastaviti normalno funkcionirati."

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre navela je da je američki predsjednik Joe Biden upoznat s prekidom rada sustava. Navela je kako u ovom trenutku nema dokaza je da je riječ o kibernetičkom napadu te je Biden naredio ministarstvu prometa istragu o kvaru.

"Oni ne znaju što je uzrok", rekao je predsjednik Biden novinarima nakon razgovora s ministrom prometa Peteom Buttigiegom te dodao: "Zrakoplovi i dalje mogu sigurno sletjeti, samo trenutačno ne mogu uzlijetati."

VIDEO:

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

RE
realist01
15:28 11.01.2023.

U igri su močni hakeri iz zna se kojih područja.

DU
Deleted user
14:49 11.01.2023.

To je kad uzimaju Indijce da im jeftino rade softver, Way to go!

DU
Deleted user
00:19 12.01.2023.

bajden kao i uvijek vrlo mudo kaze oni koji su gore mogu dole ali ne i oni dole gore