Boris Lalovac

Država 2017. ne može dati 450 mil. eura jamstva za autoceste, monetizacija je jedino rješenje

Foto: screen shto/Dnevnik.hr
Država 2017. ne može dati 450 mil. eura jamstva za autoceste, monetizacija je jedino rješenje
05.01.2016.
u 09:48
Boris Lalovac najavio je i odlazak iz SDP-a u biznis
Pogledaj originalni članak

Ministar financija na odlasku Boris Lalovac sinoć je gostovao i na Dnevniku Nove TV. Govorio je o tome kakvu blagajnu ostavlja nasljedniku, kako bi prema njegovu mišljenju trebao izgledati proračun, o 11 milijardi kuna kamata koje državi dolaze na naplatu ove godine, ali i o budućoj karijeri. Proračunski minus je 9,5 milijardi kuna na razini centralne države, što je tri milijarde uštede, no bez javnih poduzeća. Ukupni minus 2013., kad je Lalovac preuzeo ministarstvo, bio je 16,5 milijardi kuna. Lalovac smatra i da budućeg mandatara i novog ministra čekaju važni poslovi – izrada dvaju važnih dokumenata – program konvergencije koji moraju predati Europskoj komisiji i nacionalni program reformi.

"Mi smo sad u primarnom suficitu kad bi se izbacile kamate koje su ove godine 11 milijardi. Svakog sljedećeg ministra financija, nažalost, boljet će glava. Ova godina već je zatvorena s kamatama."

Novom ministru bit će problem i to što "sljedeće godine država više ne može dati jamstva za ceste, tih 450 milijuna eura. Je li monetizacija zapravo jedino rješenje?" pita Lalovac koji tvrdi da će iduća vlada imati mnogo izazova pred sobom.

Bi li Vlada napravila dobru stvar kad bi išla u monetizaciju i na taj način smanjila javni dug?

"Svatko tko normalno razmišlja o ekonomiji i tko može rasteretiti dio javnih financija, razmišlja i o monetizaciji. U kakvom će ona obliku biti, to je na stručnjacima da definiraju, ali to bi svakako bila dobra stvar."

Koja je vaša budućnost – biznis ili SDP?

"Biznis."

Znači SDP-u zbogom?

"Još godinu dana sigurno ću biti (u SDP-u) i dati podršku premijeru Milanoviću. Za ostalo, vidjet ćemo."

>> 'Žaloste me pozivi za Milanovićevu ostavku, bez njegove podrške se puno dobrih stvari ne bi dogodilo'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 29

TO
tolitol
10:03 05.01.2016.

Dajte prestanite već jednom s tom izmišljotinom namjerno zvanom "monetizacija". Radi se o davanju autocesta u koncesiju.

BA
ban1903
10:52 05.01.2016.

Najbolje je rješenje uvesti vinjete, postaviti malo veće cijene, ukinuti porez na cestovna motorna vozila kako bi se olakšala kupnja vinjeta domaćim vozačima. Mislim da bi godišnji prihod znatno premašio 450 milijuna EUR-a (sada je oko 270 mil.).

Avatar Plan B
Plan B
09:56 05.01.2016.

Bye Bye Boki i ne vratio se više‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️