Stigli nalazi

Voda u karlovačkom kvartu puna je mangana, građani pokreću peticiju

Zagreb: Stanovnici Sloboštine opskrbljuju se vodom iz cisterne
Foto: Filip Kos/PIXSELL
1/4
23.10.2024.
u 15:16

Vode u jednom stanu u karlovačkoj četvrti Dubovac pokazuje da je prisutnost mangana deset puta veća od dozvoljene

Stranka Možemo upozorila je da nalaz Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije, nakon ispitivanja vode u jednom stanu u karlovačkoj četvrti Dubovac, pokazuje da je prisutnost mangana deset puta veća od dozvoljene i ustvrdila da se raspada cijeli komunalni sustav.

Stanarka Dubovca Nataša Jakšić je uzorkovala vodu iz slavine i dostavila je 30. rujna na ispitivanje, da bi u ponedjeljak Zavod ustanovio kako voda nije za piće jer je količina mangana 10 puta veća od dozvoljene. Građani peticijom traže da se voda u toj četvrti dostavlja cisternom.

Gradski vijećnik Dobriša Adamec ustvrdio je kako je nalaz zastrašujući jer prekomjerni unos mangana u duljem razdoblju može djelovati razarajuće na živčani sustav i izazvati ozbiljne kognitivne poremećaje. 

- Građani prokuhavaju vodu, no to ne utječe na mangan - upozorio je.

Podsjetio je da su vijećnici još u travnju 2022. godine pitali direktoricu Vodovoda i kanalizacije Katarinu Malenicu je li istina da se vodocrpilište Gaza 1 povremeno zatvara zbog povećane koncentracije mangana, no ona je to negirala.

- Paradoksalno je da je voditelj vodoopskrbe u toj tvrtki Kristijan Kolaković 2011. radio diplomski rad upravo na temu povećane koncentracije mangana na tom vodocrpilištu - kaže Adamec.

Ocijenio je kako je loše upravljanje dovelo do raspada gradske tvrtke Vodovod i kanalizacija.

- Postoje vidljive indicije da je vodoopskrbni sustav kompromitiran, a na to su morali reagirati Malenica, Kolaković i gradonačelnik Damir Mandić- poručio je Adamec.

Saborska zastupnica Draženka Polović pozvala je mjerodavne u Vodovodu i kanalizaciji i Gradu Karlovcu da "već jednom izađu s istinom pred građane" ili neka podnesu ostavke.

Nezavisni gradski i županijski vijećnik Dimitrije Birač upozorio je na problem s vodoopskrbom u Zagrebačkoj ulici, rekavši kako je tamo jednom dječaku dijagnosticiran rak bubrega, a građani dvoje ima li to veze s kakvoćom vode za piće.

>>Kanidate Masterchefa čeka zanimljiv izazov, a Ljiljana otkriva kako je veliki dio natjecatelja ni ne pozdravlja>>

Zagreb: Stanovnici Sloboštine opskrbljuju se vodom iz cisterne
1/6

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije