Rat u Ukrajini

SAD osudio Putinove komentare o nuklearnom oružju; Kijev ne mijenja stav o mirovnim pregovorima

Foto: HOST PHOTO AGENCY RIA NOVOSTI/RE
Russian President Putin attends St Petersburg International Economic Forum
Foto: Reuters/PIXSELL
Vldimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
Vldimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
Vldimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Autori Vecernji.hr, Hina
16.06.2023.
u 21:39
Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u petak da bi Rusija "teoretski" mogla upotrijebiti nuklearno oružje ako bi postojala prijetnja njezinom teritorijalnom integritetu ili opstojnosti, ali da za to nema potrebe
Pogledaj originalni članak

Ukrajinska vojna ofenziva nastavlja se u "nekoliko smjerova", a kijevske trupe "postupno, ali sigurno napreduju" na jugu zemlje, rekla je zamjenica ministra obrane Hanna Maliar. Tajna ukrajinska jedinica također je postigla uspjehe protiv ruskih snaga u Bahmutu.

Video: Ukrajinska zastava vijori se nad novooslobođenim selom, potvrđujući da Ukrajina napreduje

TIJEK DOGAĐAJA:

21:36 - Bijela kuća osudila je komentare ruskog predsjednika Vladimira Putina o mogućem korištenju nuklearnog oružja, no rekla je da SAD nije izmijenio svoj postojeći stav kao odgovor na tu retoriku. Odgovarajući na pitanja na letu zrakoplova Air Force One, zamjenica glasnogovornice Bijele kuće Olivia Dalton potvrdila je i predanost SAD-a NATO-ovom principu kolektivne obrane. Državni tajnik Antony Blinken rekao je također da nema naznaka da se Rusija priprema koristiti nuklearno oružje. Komentari američke strane dolaze nakon što je Putin ranije rekao da Rusija "teoretski" može upotrijebiti nuklearno oružje ako bude postojala prijetnja njezinu teritorijalnom integritetu ili opstojnosti, ali da za to nema potrebe.

21:34 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je nakon sastanka s afričkim čelnicima u Kijevu da će mirovni pregovori s Rusijom biti mogući samo nakon što Moskva povuče svoje snage s okupiranog ukrajinskog teritorija. Njegovi komentari su signalizirali da nema promjene u stavu Kijeva po pitanju mirovnih pregovora, unatoč nadama afričke delegacije da će posredovati kraju rata koji bjesni od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022.

"Dopustiti bilo kakve pregovore s Rusijom sada dok je okupator na našoj zemlji znači zamrznuti rat, zamrznuti sve: bol i patnju", rekao je Zelenski na konferenciji za medije s afričkim izaslanstvom. "Trebamo pravi mir i stoga pravo povlačenje ruske vojske s cijele naše nezavisne zemlje."

Zelenski je pojasnio da se Ukrajina drži svoje vlastite mirovne inicijative, utemeljene na potpunom povlačenju Rusije, no pozvao je afričke čelnike da sudjeluju na međunarodnom mirovnom samitu koji je u planu. Afrička delegacija, u kojoj su bili čelnici Senegala, Egipta, Zambije, Južnoafričke Republike i Komora, sastali su se sa Zelenskim nakon što su u Kijevu dočekani paljbom ruskih projektila.

Delegacija, u kojoj se nalazi južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa i senegalski predsjednik Macky Sall, treba se sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu u subotu. Zelenski je izrazio nerazumijevanje za takvu njihovu odluku: "To je njihova odluka, koliko je ona logična, ja to ne razumijem", rekao je na press konferenciji. Brojne afričke nacije ostale su neutralne po pitanju ukrajinskog rata. Neke imaju dobre odnose s Rusijom, no mnoge imaju bliže ekonomske veze sa SAD-om i Europom.

GALERIJA Domovi pretvoreni u ruševine: Pogledajte razorne posljedice rata u Ukrajini

Foto: Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/PIXSELL
Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL
tenkovi ukrajina
Foto: REUTERS/PIXSELL
Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL
Ukrajina
Foto: REUTERS/PIXSELL
Ukrajina
Foto: REUTERS/PIXSELL
Ukrajina
Foto: REUTERS/PIXSELL
Ukrajina
Foto: REUTERS/PIXSELL
Ukrajina
Foto: State Emergency Service of Ukrai/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Ukrajina
Foto: Reutars/PIXSELL
storyeditor/2022-03-19/ukrajina_1.JPG
Foto: Reuters/PIXSELL
Ukrajina
Foto: REUTERS
Ukrajina
Foto: Reuters
Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL
Ukrajina

21:32 - Ruski predsjednik Vladimir Putin je od publike na ekonomskom forumu u St. Petersburgu zatražio da održi minutu šutnje u čast bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija koji je umro u ponedjeljak u 86. godini.

Putin, koji je u poruci sućuti ranije ovaj tjedan rekao da je smatrao Berlusconija dragim prijateljem i iznimnim političarem, rekao je publici: "Nedavno je bivši premijer Italije gospodin Berlusconi preminuo. Učinio je puno da izgradi normalne dugotrajne odnose između Rusije i NATO zemalja. Bio je vrlo dobar čovjek, vrlo aktivan i energičan."

Dodao je: "Bez ikakva pretjerivanja smatram ga ličnošću svjetskih razmjera. Ispričavam se publici. Želio bih zamoliti za minutu šutnje u njegovu čast."

Baš kao i bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder, Berlusconi je održavao bliske veze s Moskvom tijekom prvih Putinovih godina u Kremlju od 2000. godine nadalje. I Berlusconi i Schroeder su postali osobni prijatelji ruskog čelnika, dok ih je zapad kritizirao što su ostali uz njega i dugo nakon ruske aneksije Krima od Ukrajine 2014. godine.

18:00 - Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u petak da bi Rusija "teoretski" mogla upotrijebiti nuklearno oružje ako bi postojala prijetnja njezinom teritorijalnom integritetu ili opstojnosti, ali da za to nema potrebe. "Nuklearno oružje je razvijeno kao jamac naše sigurnosti u najširem smislu riječi i optrojnosti ruske države, ali nemamo tu potrebu (da ga upotrijebimo)", rekao je Putin na Međunarodnom gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu. 

Dodao je da bi ruska vojska mogla uništiti dijelove središnjeg Kijeva, ali je, zbog raznih razloga, izabrala to ne učiniti. Nije pojasnio o kojim se razlozima radi. Napadi na ruska pogranična područja, tvrdi Putin, pokušaji su da se odvrati pažnja ruskih snaga s ostalih frontova.

POVEZANI ČLANCI:

Za ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji ima židovske korijene, rekao je da neki Židovi smatraju da je osramotio njihovu vjeru. "Imam puno židovskih prijatelja. Oni tvrde da Zelenski nije Židov, već sramota za židovski narod", izjavio je Putin. Zelenski, koji je rekao da su neka od braće njegovog pradjeda ubijena u Holokaustu, u više je navrata odbacio optužbe Rusije da u Ukrajina podržava neonaciste.

Putin također predviđa da će Ukrajina uskoro ostati bez svoje vojne opreme i da će potpuno ovisiti o zapadu, što će ugroziti njihovu sposobnost ratovanja na dugi rok. Ponovio je da Ukrajina nije uspjela ostvariti napredak u svojoj protuofenzivi, istaknuvši da ukrajinska vojska "nema šansi" u srazu s Rusijom.

Prisjećajući se svojih proklamiranih ciljeva na početku rata, "demilitarizacije" i "denacifikacije" Ukrajine, Putin je rekao: "Što se demilitarizacije tiče, Ukrajina će uskoro posve prestati koristiti svoju opremu. Ništa nije ostalo. Sve s čime se bore i sve što koriste stiže izvana. Na taj način se ne možete dugo boriti".

13:11 - Ukrajinske postrojbe nailaze na "očajnički otpor" ruskih snaga oko Bahmuta na istoku zemlje, rekao je u petak visoki ukrajinski zapovjednik. General pukovnik Oleksandr Sirski, zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, rekao je da je situacija na istoku zemlje napeta i da Rusija dovodi svoje najbolje divizije u sektor Bahmuta uz potporu topništva i zrakoplova.

"Nastavljamo provoditi ofenzivne akcije u različitim smjerovima, zauzimajući dominante uzvisine i šumske dijelove s ciljem postupnog potiskivanja neprijatelja iz predgrađa Bahmuta. Shvativši to, neprijateljske postrojbe pružile su očajnički otpor", objavio je Sirski na Telegramu.

Bahmut, mali uništeni grad u Donjeckoj oblasti, poprište je nekih od najžešćih i krvavijih bitaka od početka ruske invazije u veljači 2022. godine.

12:15 - Grade se mostovi za jačanje partnerstva između Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Rusije, rekao je Vladimiru Putinu šeik Mohammed bin Zayed al-Nahyan, predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, na marginama foruma u Sankt Peterburgu u petak.

"Drago mi je što sam danas ovdje s vama, vaša ekselencijo, i želimo graditi na ovom odnosu i vjerujemo da ćete to učiniti", rekao je Sheikh Mohammed, a prenosi Reuters.

Kada Putin bude držao svoj godišnji uvodni govor na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, na pozornici će mu se pridružiti samo predsjednik Alžira.

GALERIJA Ruski predsjednik Vladimir Putin na međunarodnom ekonomskom forumu

Foto: Reuters/PIXSELL
Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
Vladimir Putin

12:14 - Kremlj je u petak priopćio da je ruski predsjednik Vladimir Putin i dalje otvoren za bilo kakve kontakte kako bi razgovarao o rješenju ukrajinskog sukoba, izvijestile su ruske novinske agencije. Ti komentari uslijedili su uoči posjeta afričkih čelnika kako bi Putinu predstavili novu mirovnu inicijativu, gotovo 16 mjeseci nakon što je pokrenuo rusku invaziju na Ukrajinu. "Predsjednik Putin je bio i ostaje otvoren za sve kontakte kako bi se razgovaralo o mogućim scenarijima za rješavanje ukrajinskog problema", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, a prenosi Interfax.

11:34 - Suspilne izvještava da ukrajinske zračne snage tvrde da su odbile "šest projektila Dagger Kinzhal, šest krstarećih projektila Kalibr i dva izviđačka drona" u zračnoj uzbuni koja je upravo prošla.

VEZANI ČLANCI:

10:56 - Suspilne izvještava da su njegovi dopisnici čuli eksplozije u Kijevu. Lokalne vlasti su rekle da je protuzračna obrana u pogonu. Napad se dogodio nedugo nakon što je južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa stigao u glavni grad kao dio mirovnog izaslanstva koje bi također trebalo posjetiti Moskvu. Zračna uzbuna je na snazi u većem dijelu Ukrajine s izvješćima o ispaljivanju krstarećih projektila Kalibr iz Crnog mora.

Dvije rakete iz kijevskog proturaketnog obrambenog sustava lansirane su prije nekoliko trenutaka kako bi presrele ruske projektile koji dolaze s jugoistoka grada. Preletjeli su preko Kijeva i nedugo nakon toga začule su se eksplozije. U sljedećih sat vremena očekuju se daljnji pokušaji napada na Kijev. Kaže se da su balistički projektili lansirani i da su dolazili sa sjevera grada.

10:09 - U Kijevu i drugim regijama Ukrajine proglašena je zračna uzbuna.

10:06 - Kremlj je izvijestio da se poduzimaju sigurnosne mjere "bez presedana" za današnji govor Vladimira Putina u Sankt Peterburgu, izvijestili su ruski državni mediji. Potrebne su dodatne sigurnosne mjere jer se "neprijatelj ponaša drsko", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, a prenosi Tass.

Putin će danas govoriti na Međunarodnom gospodarskom forumu.

9:42 - Vojnici će dobiti 931 funtu za uništavanje tenkova Leopard njemačke proizvodnje i 465 funti za američka oklopna vozila, priopćilo je rusko ministarstvo obrane. Vojni piloti i operatori protuzračne obrane mogu tražiti gotovo 2.800 funti za svaki uništeni ukrajinski avion ili helikopter. Istim će se iznosom nagraditi i pogoci na sustave za lansiranje raketa Tochka-U i HIMARS.

9:18 - Noću su snage protuzračne obrane uništile dvije bespilotne letjelice "Shahed" iznad regije Mikolaiv, izvijestile su zračne snage. Također noću, ruska vojska je artiljerijom pucala na stambene zgrade u Novoberyslavu u regiji Herson. Dvoje je poginulo. U posljednja 24 sata od ruskog granatiranja u Hersonskoj oblasti dvije su osobe poginule, dvije su ozlijeđene, deset je ozlijeđeno u Donjeckoj oblasti, a u Zaporižju je ozlijeđen jedan stanovnik Orihova.

Tvrdnje nisu neovisno provjerene.

8:19 - Ukrajina planira poslati "nekoliko desetaka" borbenih pilota na obuku za upravljanje borbenim zrakoplovima F-16 proizvedenim u SAD-u, rekao je u petak glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga Yuriy Ihnat, dok su zapadni saveznici pripremali potrebne programe obuke. "Sve se radi kako bi to počelo što je prije moguće", rekao je Ihnat za ukrajinsku nacionalnu televiziju, dodajući da će piloti odabrani za obuku imati borbeno iskustvo. "To nije obuka, to je prekvalifikacija", rekao je Ihnat.

7:51 - Visoki ruski general ubijen u ukrajinskom raketnom napadu u regiji Zaporižja u utorak, je vjerojatno bio vršitelj dužnosti zapovjednika ruske vojske u trenutku svoje smrti, prema Ministarstvu obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Ministarstvo je u svom posljednjem obavještajnom brifingu reklo da je general bojnik Sergej Gorjačev "gotovo sigurno" ubijen u napadu na zapovjedno mjesto u južnoj Ukrajini. Bio je načelnik stožera 35. kombinirane oružane vojske (CAA).

Ruski dužnosnik u Ukrajini, Vladimir Rogov, potvrdio je smrt u utorak, izrazivši sućut.

Britansko ministarstvo obrane reklo je u svom brifingu, objavljenom na Twitteru, da je Gorjačov prvi ruski general za kojeg je potvrđeno da je ubijen u Ukrajini ove godine.

S obzirom da je imenovani zapovjednik 35 CAA-e, general-poručnik Alexandr Sanchik, izvijestio da popunjava prazninu u višem stožeru, postoji realna mogućnost da je Goryachev bio vršitelj dužnosti zapovjednika vojske u vrijeme njegove smrti.

6:34 - Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar kaže da Rusija "pruža snažan otpor" protuofenzivnim naporima Kijeva - ali ukrajinski dužnosnici tvrde da su uspjeli na istoku i jugu. Ukrajinski zapovjednik rekao je da su njegovi vojnici prošlog mjeseca uspješno presreli šest najjačih ruskih oružja koristeći američki sustav protuzračne obrane Patriot. Sada SAD i druge zemlje najavljuju novu isporuku opreme za protuzračnu obranu.

VEZANI ČLANCI:

6:30 - Vladimir Saldo, guverner okupirane regije Herson postavljen u Moskvi, tvrdi da ga je Ukrajina pokušala ubiti prošlog tjedna.

Ukrajinske snage lansirale su više od 10 "visoko preciznih" projektila na njegovu "pretpostavljenu lokaciju" u južnoj regiji, ustvrdio je Saldo u objavi na svom službenom Telegram kanalu.

Udar na Arabat Spit 9. lipnja završio je teško oštećenim privremenim smještajnim centrom i ostavio jednu osobu mrtvom, rekao je Saldo ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS.

CNN ne može neovisno potvrditi istinitost Saldove optužbe. Ukrajinska vojska još nije komentirala izvješće, javlja CNN.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 121

SV
svijeća
07:37 16.06.2023.

Malo činjenica iz podataka ruskog MF, da razbijemo mitove ruskih trolova kako rusiji dobro ide i kako sankcije ne djeluju: Rusija je imala deficit od 48 milijardi dolara 2022., a samo u prvom kvartalu 2023.zabilježili su nevjerojatnih 30 milijardi dolara deficita - ukupno 78 milijardi dolara deficita kao posljedica invazije, zbog čega si Rusija više ne može priuštiti da podupire rublju i umjest održava njezin tečaj! Problemi za rusiju sve su veći jer treba financirati sve gubitke u gospodarstvu i ratnim naporima, nakon što je do danas spalila na to već 60% svojih rezervi. Ako Rusija nastavi trošiti svoje rezerve po trenutnoj stopi - neće imati gotovinskih rezervi do kraja 2023. Jest da rusija ima procijenjenih 300 milijardi dolara imovine izvan Rusije - ali ne može pristupiti toj imovini jer je zamrznuta u zemljama kao što su SAD, Velika Britanija i Francuska. Obzirom da zapad planira taj novas prenijeti Ukrajini za naknadu ratne štete koju je prouzročila rusija, postoji velika vjerojatnost da će ta imovina biti zaplijenjena i donirana Ukrajini za naknadu štete koju su prouzročili u Ukrajini. Jučer je takav prijedlog zakona predstavljen u USA Kongresu! Dakle, činjenice pokazuju sasvim drugačiju sliku od ruskih izmišljotina za javnost... Rublja pada, a izvoz je pao za 45 posto. Rusija je pred krahom.

BL
blue lagoon
07:46 16.06.2023.

proruski trolovi uporno nameću tezu o 2 strane "istine". međutim, u ruskoj agresiji na Ukrajinu ne postoje 2 strane. Je li Ukrajina napala Rusiju? NE. Je li Ukrajina ikada nekoga napala? NE. Provodi li Ukrajina genocid nad Rusima? NE. Je li Ukrajina imperijalistička država koja se želi proširiti na drugu državu? NE. ..dakle sve je jasno od samog početka, a ovo zamagljivanje istine je samo rusko trolanje

FR
front
08:03 16.06.2023.

Gledam predratne slike i video iz Mariupolja...grad je prije rata živio, veselio se i napredovao. Dok nije došao "ruski mir"...smrt ...i tama