Rat u ukrajini

Rusi izglasali novi zakon za okupirana područja: Prijete stroge kazne; Prigožin javno prkosi Putinu

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/16
Autori: Vecernji.hr, Hina
14.06.2023.
u 20:47

Sjedinjene Države, Europska unija i drugi saveznici Ukrajine poslali su Kijevu vojnu pomoć vrijednu milijarde dolara od početka ruske invazije u veljači 2022.

Ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdi da je protuofenziva Ukrajine bila neuspješna, a njezina vojska pretrpjela je velike gubitke. Govoreći na skupu ratnih izvjestitelja, rekao je da se gubici Kijeva približavaju "katastrofalnoj" razini. To nije potvrđeno, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je zanijekao da protuofenziva ne uspijeva. Zahvalio je ukrajinskim vojnicima na "svakom koraku i svakom metru ukrajinske zemlje koja se oslobađa od ruskog zla".

Video: Rusko ministarstvo obrane potpisalo ugovor sa skupinom čečenskih specijalnih snaga

TIJEK DOGAĐAJA:

20:45 - Ukrajinska protuofenziva napreduje, ali još je prerano reći hoće li to biti točka preokreta u ratu, izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. “Protuofenziva je u tijeku, ali još ne znamo hoće li to biti prekretnica u ratu. Ukrajinci napreduju, oslobađaju sve više teritorija”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare uoči sastanka ministara obrane država članica Saveza koji će se u četvrtak i petak sastati u Bruxellesu. Ministri obrane sastaju se u okviru priprema za sastanak na vrhu NATO-a, koji će se održati sljedeći mjesec u Vilniusu.

“Što više Ukrajinci oslobode svojeg teritorija to će jača biti njihova pozicija za pregovaračkim stolom”, rekao je Stoltenberg, dodajući da će tako i ruski predsjednik Vladimir Putin uvidjeti da ne može dobiti rat i da mora pregovarati. Stoltenberg je također najavio da će ministri obrane donijeti odluku o uspostavi novog pomorskog centra NATO-a sa sjedištem u Velikoj Britaniji koji će biti zadužen za sigurnost kritične podmorske infrastrukture.

“Centar će povećati naš pregled situacije na moru i pojačati pomorsku prisutnost za odvraćanje i obranu", rekao je Stoltenberg.

“Moramo osigurati vjerodostojne aranžmane za Ukrajinu jednom kada rat završi kako se povijest ne bi opet ponovila i kako se Rusija ne bi mogla odmoriti, ponovno naoružati i pokrenuti novi napad”, rekao je Stoltenberg.

“Na samitu u Vilniusu poslat ćemo snažnu poruku potpore i solidarnost s Ukrajinom i istaknuti da je budućnost Ukrajine u NATO-u”, dodao je.


 

20:40 - Posjet direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaela Grossija ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižja odgođen je za četvrtak, rekli su ruski dužnosnici, a diplomatski izvor kao razlog navodi sigurnosne prilike. IAEA pak nije potvrdila ni zanijekala odgodu posjeta.

Posjet jugu Ukrajine, najavljen za srijedu, "odgođen je za jedan dan", rekao je za novinsku agenciju TASS čelnik ruske nuklearne agencije Rosenergoatoma Renat Karča.

Nuklearna elektrana Zaporižja, najveća u Europi, pod okupacijom je Rusije koja organizira Grossijev posjet. Promjenu nadnevka potvrdio je čelnik ruske vlasti na tom području, prenosi agencija Interfaks. "Očekujemo Grossijev dolazak u elektranu 15. lipnja. Posjet je odgođen za jedan dan", rekao je Jevgenij Balicki.

Zapadni diplomatski izvor s kojim je kontaktirao AFP, rekao je da je putovanje odgođeno "za nekoliko sati, ali nije otkazano". Trebalo bi se dogoditi "uskoro", dodao je u ranim poslijepodnevnim satima. "Provode se sigurnosne provjere s obzirom na opću situaciju u oblasti", dodao je taj izvor.

Rafael Grossi koji je već dvaput od početka sukoba posjetio golemu elektranu, treba ispitati situaciju nakon puknuća brane Kahovke na Dnjepru, čija se voda koristi za hlađenje njezinih šest reaktora koji su sada ugašeni. Kako je rekao Grossi, zasad nema "neposredne opasnosti" za elektranu, ali razina vode u rashladnom bazenu zabrinjava: "Postoji ozbiljan rizik jer je količina vode ondje ograničena". 

"Želim donijeti vlastitu procjenu", rekao je novinarima u Kijevu u utorak.


14:26 - Osobe koje krše izvanredno stanje uvedeno na okupiranim ukrajinskim teritorijima suočit će se s novčanim kaznama i pritvorom do 30 dana prema zakonu koji je usvojio ruski parlament, izvijestio je Tass, javlja Sky News

U dijelovima regija Donjecka, Luhanska, Zaporižja i Hersona pod kontrolom Rusije proglašeno je ratno stanje.

Zakon dolazi nakon što je Vladimir Putin jučer rekao da nema potrebe za ratnim stanjem u cijeloj zemlji.


14:23 - Ruski predsjednik Vladimir Putin će u srijedu u Moskvi razgovarati s kubanskim premijerom Manuelom Marrerom Cruzom, priopćio je Kremlj. Rusija nastoji ojačati odnose s latinoameričkim, afričkim i drugim nezapadnim zemljama dok je Zapad pokušava izolirati i ekonomski kazniti za invaziju na Ukrajinu.


14:00 - Požar je izbio u srijedu u elektrani Novočerkask u južnoj ruskoj regiji Rostov blizu granice s Ukrajinom, izvijestila je državna novinska agencija RIA. Nije navedeno što je izazvalo požar.


12:57 - Šef ruskih plaćenika Jevgenij Prigožin u srijedu je ponovio odbijanje njegovih boraca Wagnera da potpišu ugovore s ministarstvom obrane, dan nakon što je predsjednik Vladimir Putin rekao da su sporazumi potrebni. U rijetkom izravnom iskazu prkosa prema ruskom vođi, Prigožin je rekao: “Nitko od Wagnerovih boraca nije spreman ponovno ići putem srama. Zato neće potpisati ugovore.”

Na televizijskom sastanku u utorak, Putin je podržao poziv ministarstva obrane borcima "dobrovoljcima" u Ukrajini da potpišu ugovore s vojnim zapovjedništvom zemlje, što se naširoko smatra sredstvom za uspostavljanje kontrole nad Wagnerom.

Putin je rekao da su ugovori potrebni kako bi svi sudionici ruske kampanje u Ukrajini mogli dobiti socijalnu potporu na koju imaju pravo. To uključuje naknade borcima ako su ranjeni, te njihovim obiteljima ako poginu u borbi.

VEZANI ČLANCI:


12:52 - Unatoč ranijim izvješćima da je Adam Delimkhanov ranjen, predsjednik ruskog parlamenta rekao je da je čečenski zapovjednik "živ i zdrav". "Upravo sam razgovarao s njim. Živ je i zdrav. I ne samo to, već vam svima želi dobro zdravlje", rekao je Vjačeslav Volodin zastupnicima.

Ruska novinska agencija TASS citirala je drugog čečenskog zapovjednika koji je rekao da je Delimkhanov u Čečeniji i da su raniji izvještaji TV kanala ruskog ministarstva obrane, Zvezda, bili lažni.

Delimkhanov je preuzeo istaknutu ulogu u ruskoj vojnoj kampanji, zapovijedajući čečenskim snagama u Mariupolu u ranim danima sukoba, javlja Sky News.


11:49 - Ukrajinski veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu Vadym Prystaiko rekao je da je Bjelorusija prekršila Budimpeštanski memorandum, prema kojem su Ukrajina i Bjelorusija odustale od nuklearnog oružja iz sovjetske ere u zamjenu za sigurnosna jamstva Rusije, SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva.

"Rusija nije samo prekršila sve što je obećala napadom na nas, već su prekršili još jedno obećanje - da će Bjelorusija ostati nenuklearna", rekao je veleposlanik za Sky News.

"Ovo je dramatična promjena u... nuklearnom neširenju u svijetu, povrh neposredne opasnosti stavljanja nuklearnog oružja u ruke dvojice diktatora", kazao je.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da je oružje počelo stizati danas.

"Moramo ga podsjetiti da ima obvezu prema cijelom čovječanstvu; to nije samo pitanje malene Bjelorusije, to je globalna prijetnja", dodao je.


11:04 - Visoki zapovjednik ruskih čečenskih snaga je ranjen, prema ruskom ministarstvu obrane.

Adama Delimkhanova mnogi smatraju drugim zapovjednikom regije iza Ramzana Kadirova. Član je ruskog parlamenta i zapovjednik čečenske divizije Ruske nacionalne garde, javlja Sky News.

U poruci objavljenoj na Telegramu, Kadirov je napisao da ne može kontaktirati Delimkhanova i zamolio za pomoć u pronalasku njegovog "dragog brata".

Delimkhanov, bivši čečenski separatist koji je na kraju prešao na stranu Moskve zajedno s velikim dijelom regionalnog vodstva, preuzeo je istaknutu ulogu u ruskoj vojnoj kampanji u Ukrajini, zapovijedajući čečenskim snagama u Mariupolju u ranim danima sukoba.


10:40 - Šef UN-ove jedinice za nuklearni nadzor odgodit će svoj posjet nuklearnoj elektrani Zaporižja do sutra zbog zabrinutosti za sigurnost. Posjet, kojim se želi ispitati utjecaj rušenja brane Kahovka na rashladne sposobnosti elektrane, bit će dan kasnije od planiranog, izvijestila je novinska agencija Interfax. Rafael Grossi, šef Međunarodne agencije za atomsku energiju, "čeka da može sigurno putovati", rekao je visoki dužnosnik ukrajinske vlade.


10:23 - Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko ponovno je umanjio činjenicu da je za isporuku nuklearnog oružja u zemlju potrebno dopuštenje Vladimira Putina da bi se koristilo. Govoreći za rusku državnu TV, kazao je da nije samo tražio oružje od ruskog čelnika, već ga je "zahtijevao". 'Uvijek smo bili meta', rekao je Lukašenko, javlja Sky News.

"Oni [Zapad] nas žele rastrgati na komade od 2020. Nitko se dosad nije borio protiv nuklearne zemlje, zemlje koja ima nuklearno oružje", kazao je. Lukašenko je rekao da je pošteno pobijedio, dok se obračunao sa svojim protivnicima i optužio Zapad da ga pokušava svrgnuti.

Lukašenko je u srijedu rekao da je njegova država počela primati taktičko nuklearno naoružanje iz Rusije od kojeg je neko trostruko snažnije od atomskih bombi koje je SAD bacio na Hirošimu i Nagasaki 1945.

Video: Ukrajinska zastava vijori se nad novooslobođenim selom, potvrđujući da Ukrajina napreduje

Nuklearne bojeve glave kraćeg dometa koje bi se mogle koristiti na bojištu, Moskva šalje izvan ruskog teritorija po prvi put od raspada Sovjetskog Saveza. 

„Imamo rakete i bombe koje smo primili od Rusije”, rekao je Lukašenko u razgovoru za državnu rusku televiziju, objavljenom na Telegram kanalu bjeloruske novinske agencije Belta. 

„Bombe su tri puta snažnije od onih bačenih na Hirošimu i Nagasaki”, dodao je.

Lukašenko, bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, u utorak je najavio da bi nuklearno naoružanje moglo stići u Bjelorusiju „unutar nekoliko dana” te da njegova zemlja ima infrastrukturu i za rakete dugog dometa ako će to ikad biti potrebno. 


9:22 - Ruski projektili pogodili su civilne zgrade u ukrajinskoj crnomorskoj luci Odesi i istočnoj regiji Donjeck tijekom noći  na srijedu, ubivši najmanje šest osoba, rekli su ukrajinski vojni i lokalni dužnosnici. Rusija je lansirala četiri krstareće rakete na Odesu, priopćilo je južno zapovjedništvo ukrajinskih oružanih snaga. Vojska je ranije rekla da su dvije rakete uništene prije nego što su pogodile svoje ciljeve.

"Kao rezultat zračne borbe i eksplozivnih valova, oštećeni su poslovni centar, obrazovna ustanova, stambeni kompleks, prehrambeni objekti i trgovine u središtu grada", objavilo je južno zapovjedništvo u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

GALERIJA Napad Rusa na Odesu

Rat u Ukrajini
1/12

Troje ubijenih ljudi radilo je u skladištu trgovačkog lanca kada ga je projektil pogodio i zapalio, dodala je vojska. Tamo je ranjeno sedam ljudi. Serhij Bračuk, glasnogovornik vojne uprave u Odesi, objavio je video i fotografije na kojima se vide višekatnice kojima nedostaju dijelovi zidova i razneseni su prozori, kao i vatrogasci koji se bore s plamenom u nečemu što je izgledalo kao skladište.

U odvojenom raketnom napadu ruske snage ubile su tri civila u istočnoj ukrajinskoj regiji Doneck, objavio je guverner Pavlo Kirilenko na Facebooku.

"Projektili su ... pogodili privatne kuće u gradovima i uzrokovali značajnu štetu: u Kramatorsku je uništeno najmanje pet privatnih kuća i oko dvadesetak oštećeno, u Kostjantinovki su dvije uništene, a 55 oštećeno", rekao je.

Ukrajinske zračne snage priopćile su da su tijekom noći uništile tri rakete i devet dronova.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješća.

Iz Rusije zasad nema komentara. I Rusija i Ukrajina poriču da u svojim vojnim operacijama gađaju civile.


9:00 - Bjelorusija je počela dobivati taktičko nuklearno oružje od Rusije, rekao je njezin predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je za Rossiya-1. Na pitanje voditelja ruske državne televizije kasnije je li Bjelorusija već primila dio oružja, Lukašenko je odgovorio: "Ne sve, malo po malo".

Čini se da je potvrdio da je njegova vlada preuzela neko oružje od Rusije i dodao da je ono tri puta jače od atomskih bombi bačenih na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki 1945.

Lukašenko je jučer rekao da neće oklijevati upotrijebiti oružje ako se njegova zemlja suoči s agresijom. "Ne daj bože da danas moram donijeti odluku o uporabi tog oružja, ali ne bi bilo oklijevanja ako se suočimo s agresijom", rekao je predsjednik Lukašenko.


8:55 - Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je u utorak sastanak s ratnim blogerima i ustvrdio da ukrajinska protuofenziva nije napredovala. Rekao je grupi okupljenoj u Moskvi da se ruska vojna kampanja može razvijati, ali se neće bitno promijeniti.


8:44 - U posljednja dva tjedna došlo je do porasta ruskih taktičkih borbenih letova, posebno iznad južne Ukrajine. To je gotovo sigurno bio odgovor na izvješća o povećanim ukrajinskim ofenzivnim operacijama, dok ruske zračno-svemirske snage (VKS) pokušavaju podržati kopnene trupe zračnim napadima. Unatoč porastu, VKS-ova dnevna stopa naleta i dalje je mnogo niža od vrhunca od 300 dnevnih misija početkom rata, izvijestilo je britansko ministarstvo obrane.


8:41 - Dmitrij Medvedev, dugogodišnji saveznik Vladimira Putina i trenutačno zamjenik predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti Rusije, rekao je na Telegramu da Rusija mora staviti demilitariziranu zonu zapadno od ukrajinskog Lavova, koji je nazvao ruskim imenom Lvov i njemački naziv Lemberg.

Nastavio je rekavši da, kao rezultat sabotaže Sjevernog toka, za koju je naveo "zapadno suučesništvo", da Rusija ne bi trebala imati "nikakva preostala ograničenja da se suzdrži od uništavanja kabelskih komunikacija naših neprijatelja, postavljenih duž dna oceana".

VEZANI ČLANCI:


8:20 - Unatoč strogim zakonima o cenzuri, jedna skupina i dalje uživa relativnu slobodu u ruskom informacijskom prostoru – vojni blogeri. Postali su istaknuti nakon neuspjeha Moskve da pripremi rusku javnost za dugotrajni rat, a Vladimir Putin se "sve više oslanja" na njih kako bi zadržao potporu, kažu vojni stručnjaci.

Institut za proučavanje rata priopćio je kako Putin štiti i odabire prokremaljske blogere kako bi pridobili njihovu publiku i pokušali utjecati na širu ultranacionalističku zajednicu "Putin vjerojatno postavlja informacijske uvjete kako bi spriječio potencijalne linije napada na Kremlj u slučaju ruskog neuspjeha", rekao je tamošnji ISW.

Također je "sve svjesniji" da su proratne osobe na društvenim mrežama njegova "ključna biračka grupa" za održavanje podrške u ruskoj javnosti.


7:15 - Tri su osobe ubijene, a još tri ozlijeđene u ranojutarnjem ruskom napadu na Kramatorsk i Kostyantynivku u Donjecku, prema regionalnom guverneru.

Suspilne, ukrajinska državna televizija, javlja da je najmanje pet kuća uništeno u Kramatorsku, a još oko 20 je oštećeno, dok su u Kostyantynivki dvije kuće uništene, a 55 oštećeno. Citira regionalnog guvernera Pavla Kirilenka.

Naveo je da se napad dogodio u 5 ujutro po lokalnom vremenu


6:44 - Hitne službe su na terenu nakon noćnog ruskog napada u Odesi. Požar je buknuo u poslovnom centru i skladištu trgovačkog lanca.

Odesa ja gađana krstarećim projektilima Kalibr, od kojih je dva oborila protuzračna obrana grada. Tri su osobe ubijene, a više od deset ih je ozlijeđeno. 


6:00 - Novi paket američke vojne pomoći Ukrajini vrijedan 325 milijuna dolara gura Washington dublje u "ponor" sukoba, rekao je ruski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov rano u srijedu. Paket, koji uključuje streljivo za sustave protuzračne obrane, municiju i vozila, dolazi u trenutku kada Ukrajina oblikuje svoju dugo očekivanu protuofenzivu. 

VEZANI ČLANCI:

"Sjedinjene Države ulaze sve dublje i dublje u ponor ukrajinske krize", citiran je Antonov u objavi na kanalu Telegram. "Očigledno, američki stratezi nekako ne shvaćaju da nikakva količina oružja, bez obzira na sudjelovanje plaćenika, neće moći preokrenuti tijek specijalne vojne operacije (Rusije)", prenosi Reuters.

Sjedinjene Države, Europska unija i drugi saveznici Ukrajine poslali su Kijevu vojnu pomoć vrijednu milijarde dolara od početka ruske invazije u veljači 2022.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je u utorak novu pomoć SAD-a, rekavši na Twitteru da je to ono što ukrajinske obrambene snage trebaju - "učinkovitu pomoć u oslobađanju teritorija koje je privremeno okupirao ruski agresor".

GALERIJA Ruski raketni napad na Krivji Rih u središnjoj Ukrajini

Rat u Ukrajini
1/9

5:55 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na strože sankcije kako bi se zaustavio protok komponenti koje se koriste u ruskim projektilima, rekavši da je jeftinije zaustaviti njihov prijenos nego jačati protuzračne sustave. Bio je to drugi put u nešto više od tjedan dana da je Zelenski pozvao na stroža pravila kako bi se zaustavilo ono što ukrajinske vlasti nazivaju "raketnim terorom" protiv civilnih ciljeva.

Rusija poriče da u Ukrajini cilja civile, ali često pogađa nevojne zgrade, a posljednja je bila raketa koja je pogodila stambenu zgradu i skladišta u rodnom gradu Zelenskog, Krivji Rih u središnjoj Ukrajini, ubivši 11 ljudi.

Zelenskij je kazao da je projektil korišten u napadu sadržavao oko 50 komponenti proizvedenih u drugim zemljama i da se o tom pitanju u utorak razgovaralo s diplomatima u Kijevu.

"Nažalost, Rusija još uvijek može dobiti kritične komponente za projektile koje proizvode tvrtke iz različitih zemalja, uključujući partnerske zemlje", rekao je Zelenskij u svom noćnom video obraćanju.

Svi ukrajinski partneri imaju popis tvrtki koje Rusiji isporučuju takve proizvode, rekao je. "Jasno je da je jeftinije, jednom zauvijek, zatvoriti teroristima puteve opskrbe komponentama terora nego stalno trošiti na nove rakete za protuzračnu obranu", zaključio je Zelenskij.

Komentara 106

BL
blue lagoon
08:04 14.06.2023.

Dok je ukrajinska dugo očekivana protuofenziva u tijeku, novo istraživanje pokazalo je da je velika većina Ukrajinaca spremna nastaviti rat i nakon ljetne kampanje ako je potrebno kako bi se dovršilo oslobađanje zemlje. Anketa , koju je krajem svibnja i početkom lipnja proveo Kijevski međunarodni institut za sociologiju (KIIS), pokazala je da se 84% Ukrajinaca protivi bilo kakvim teritorijalnim ustupcima Rusiji, čak i ako to znači produljenje rata. U skladu s drugim istraživanjima javnog mnijenja u ratnoj Ukrajini, anketa KIIS-a identificirala je zapanjujuće slične stavove diljem zemlje, pri čemu 75% ispitanika u istočnoj Ukrajini isključuje bilo kakve teritorijalne ustupke u usporedbi s 84% ​​u središnjoj Ukrajini i čak 86% u južnoj Ukrajini i zapadu. Ovo ilustrira ujedinjujući učinak koji je ruska invazija imala na ukrajinsko javno mnijenje.

JA
japaner
08:17 14.06.2023.

U Staromlynivki, ključnom cilju u ovoj fazi protuofenzive, Ukrajina je uspjela uništiti rusko glavno skladište streljiva. Rusima bi uskoro moglo ponestati streljiva za obranu mjesta, budući da Ukrajina također gađa skladišta streljiva u blizini.

Avatar Grey Eagle
Grey Eagle
08:47 14.06.2023.

Dva ruska 2S19 Msta-S SPG-a su uništena, što izgleda kao precizni GMLRS udari. SPG-ovi su bili dio ruske obrane sjeverno od Novopetrykivke, i kao takvi se mogu smatrati kritičnim gubicima. Koordinate: 47°38'57"N 36°56'35"E

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije