suđenje desetljeća

Edi Mišić sjeda na optuženičku klupu zbog brutalnog ubojstva

Foto: Ivana Ivanović/Pixsell
Edi Mišić sjeda na optuženičku klupu zbog brutalnog ubojstva
07.05.2013.
u 20:37
Počet će konačni rasplet slučaja koji je prošlog ljeta uzdrmao Split, ubojstva meksičke turistice Selene Margarit Graciano Macedo (31) na Marjanu.
Pogledaj originalni članak

Bit će to sasvim sigurno suđenje godine, ako ne i desetljeća u Splitu. Kad 8. svibnja na optuženičku klupu u velikoj vijećnici splitskog Županijskog suda sjedne Edi Mišić (29), počet će konačni rasplet slučaja koji je prošlog ljeta uzdrmao Split, ubojstva meksičke turistice Selene Margarit Graciano Macedo (31) na Marjanu. Jedina dvojba prije početka jest hoće li sudac Vladimir Živaljić prihvatiti zahtjev Mišićeva odvjetnika Frane Gorjanca o novom vještačenju.

– Nakon otkrića cisti na mozgu te pojave epilepsije, nužno je obaviti neurološko vještačenje kojim bi se utvrdilo koliko su te zdravstvene tegobe mogle utjecati na ubrojivost moga branjenika – kazao nam je uoči suđenja Gorjanc, ne želeći se izjašnjavati o zdravstvenom i psihičkom stanju okrivljenog Mišića uoči procesa. Ako se odvjetnikova prognoza ostvari, uslijedit će novo psihijatrijsko vještačenje.

Suđenje počinje nešto više od tri mjeseca od potvrde optužnice u kojoj ga Državno odvjetništvo, a njihovu stranu u slučaju zastupa Julijana Stipišić, tereti za “teško ubojstvo na osobito okrutan i krajnje podmukao način”. U vrijeme ubojstva govorilo se o mogućnosti da je Selena silovana, no tog kaznenog djela u optužnici nema. Mišiću se stavlja na teret da je 22. kolovoza 2012. na južnoj strani Marjana zaskočio meksičku turisticu “te je snažno rukama uhvatio i fizičkom silom onemogućio njezin otpor, vezavši joj usta i ruke prethodno pripremljenom višeslojnom ljepljivom trakom”. Potom ju je odnio do ogradnog zida, položio na zemlju, razodjenuo je i kuhinjskim joj nožem zadao duboku reznu ranu na vratu od koje je iskrvarila i umrla. Tijelo je, prema optužnici, “ugurao u udubinu zida i prekrio ga zemljanim slojem sa suhim granjem i sasušenim borovim iglicama te kamenjem kako bi se uklopilo u prirodni ambijent i postalo neprimjetno”.

Kako se prošlog ljeta opširno opisivalo, Selena je 22. kolovoza krenula u šetnju Marjanom. Posljednja fotografija na kojoj se smiješi pred panoramom grada koji je došla posjetiti s bratom Emmanuelom snimljena je na prvoj vidilici, da bi zatim sama krenula prema vrhu. I tu joj se izgubio svaki trag. Nakon što je Selenin brat prijavio nestanak, u potragu su uključeni policija, vatrogasci, pripadnici GSS-a, psi tragači, ali bez uspjeha, dok su se u podnožju Marjana množile priče i špekulacije. Pričalo se o beskućnicima koji noću divljaju Marjanom, psihijatri su opisivali mogući “profil ubojice”, nagađalo se otkud mladoj Meksikanki i njezinu bratu novac za tako daleko putovanje, tragalo se za krivcima po Novom Sadu, spominjala se i narkomafija... Kad je tijelo nesretne djevojke 25. kolovoza napokon pronađeno plitko zakopano u rupi 300 metara od marjanskog vrha Telegrin, u blizini je nađen i ruksak s nožem i okrvavljenim dresom talijanskog nogometnog kluba Milan, na kojem je na leđima bilo ispisano nepotpuno ime REK_I, te nešto Seleninih osobnih predmeta. Taj dres pokazao se ključnim za okončanje policijskog dijela posla – jedna Mišićeva susjeda sjetila se da je on nosio baš takav dres, a tajanstveno ime na leđima pripadalo je njegovom ranije uginulom psu.

Kad je stigla takva dojava, policija je uhitila 28-godišnjeg Edija Mišića, povremeno zaposlenog u građevini i u kafićima, čestog marjanskog rekreativca, skoro potpuno suprotnog svim dotad objavljivanim “profilima”. Nije beskućnik, ni sotonist, ni “uvezeni” psihopat, ni pripadnik meksičkih narkokartela, nego običan momak i sportaš pomalo neobičnog i samotnjačkog ponašanja iz Splita 3. Vrlo brzo policija je kriminalističkim istraživanjem utvrdila sve ono što je poslije navedeno u optužnici, a ključni dokazi trebali bi biti nož jednak nepotpunom kompletu u kuhinji obitelji Mišić te navodno pronađen DNK na dresu. Mediji su odmah otkrili i da je Edijeva obitelj u ratnim godinama u Split došla iz Mostara, a otac mu je ratni invalid, pripadnik 4. gardijske brigade.

Nakon što je pritvoren na splitskim Bilicama, Mišić je prebačen u Remetinec odakle je dva tjedna pod pratnjom odlazio u Vrapče zbog vještačenja. Rezultati objavljeni početkom prosinca prošle godine pokazali su da je Mišić asocijalni tip s teškim poremećajem osobnosti, ali ne boluje ni od jedne psihičke bolesti koja bi ga činila neuračunljivim. Kako je u to vrijeme objavio Večernji, Mišić ima poremećenu strukturu ličnosti, ne prihvaća društvene norme ponašanja, asocijalan je i impulzivan i bez osjećaja grižnje savjesti. Prije ovoga slučaja Mišić se nije liječio u psihijatrijskim ustanovama, nema problema s alkoholom i drogom, a dosad nije počinio nijedno teže kazneno djelo. Prema dostupnim informacijama tijekom vještačenja odbijao je razgovarati o ubojstvu za koje ga se tereti, a i inače je bio prilično nezainteresiran za pitanja psihijatara.

>>Suđenje Mišiću za ubojstvo Selene Macedo počinje 8. svibnja

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.