KOALICIJSKI POKER SE NASTAVLJA

Kickl ostao bez saveznika: Narodnjaci i socijaldemokrati odbijaju ultradesnicu, predsjednik pred razrješenjem

Austrian President Alexander Van der Bellen welcomes head of Freedom Party Herbert Kickl in Vienna
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS
1/5
18.10.2024.
u 17:41

Naime, problem je nastao jer su sve stranke prije i nakon izbora odbile koalirati s kontroverznim populistom Kicklom i njegovom antieuropski i proruski usmjerenom strankom (FPÖ).

Čelnik krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ) Herbert Kickl, čija je stranka izborni pobjednik s 29 posto osvojenih glasova na nedavnim parlamentarnim izborima u Austriji, danas se je u Beču sastao s čelnikom trećeplasiranih socijaldemokrata (SPÖ) Andreasom Bablerom. 

Bio je to treći u seriji razgovora, koje je prije tjedan dana naložio austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen, kako bi čelnici triju stranaka s najviše osvojenih glasova, Herbert Kickl šef  prvoplasiranog FPÖ-a, šef drugoplasirane Narodne stranke ( ÖVP), kancelar Karl Nerhammer i Andreas Babler. čelnik trećeplasirane Socijaldemokratske stranke (SPÖ), u međusobnim razgovorima izvidjeli tko s kime podnosi i  može koalirati, a tko ne.

Naime, problem je nastao jer su sve stranke  prije i nakon izbora odbile koalirati s kontroverznim populistom Kicklom i njegovom antieuropski i proruski usmjerenom strankom (FPÖ). “Kicklove pozicije su opasne i radikalne”, rekao je danas nakon razgovora s čelnikom FPÖ-a socijaldemokrat Babler na konferenciji za medije, odbivši bilo kakvu suradnju oko sastava vlade s Kicklom i njegovim FPÖ-om.

VEZANI ČLANCI: 

“Vladati s demokratskom državom, s FPÖ-om, nije moguće”, istakao je. “Mi smo inače otvoreni za konkretne razgovore sa svim demokratskim strankama u zemlji”, poručio je Babler. koji bi rado koalirao s Nehammerovim narodnjacima. Nakon dvije odbijenice Kicklu, prve kancelara Nehammera, koji je rekao da Kickl sa njegovim dobro poznatim stavovima “nije spreman za preuzimanje odgovornosti”,  vezano uz sastav nove austrijske vlade, te danas Bablerove, situacija je posve jasna:
Nitko i dalje ne želi koalirati s Kiclovim FPÖ-om, iako je izborni pobjednik.

O rezultatima ovotjednih jalovih razgovora Kickla s Nehammerom i Bablerom, čelnici tri najjače parlamentarne stranke moraju, kako je to dogovoreno, izvijestiti austrijskog predsjednika. To će očito, kako navode austrijski mediji, biti već u ponedjeljak. Dnevni list “Heute” piše da je predsjednik Van der Bellen već poslijepodne naručio Kickla, Nehammera i Bablera, da dođu u ponedjeljak k njemu u Hofburg na razgovor.

List navodi i plan razgovora: Prvi je na redu Kickl u 13,30 sati, zatim kancelar Nehammer u 15 sati, a Babler u 16,30. Dakle, sada je na redu austrijski predsjednik da razriješi Gordijski čvor i okonča koalicijski poker. Da li će u ponedjeljak Van der Bellen nekome od navedenih troje stranačkih čelnika povjeriti mandat za sastav vlade, za sada se ne zna.

>>> FOTO Ovo su najsigurnije zemlje u koje biste mogli pobjeći ako Putin doista pokrene nuklearni rat

Austrian President Alexander Van der Bellen welcomes head of Freedom Party Herbert Kickl in Vienna
1/20

Komentara 1

Avatar superhik74
superhik74
18:43 18.10.2024.

Eto vam rezultata glasanja. Dzabe vam ici na biralista i vjerovati da vas glas ista vrijedi. Globalisti o svemu odlucuju kao sto smo vidjeli u Francuskoj a sada i u Austriji. Pobjednicima na izborima se ne dozvoljava formirati vladu po svaku cijenu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije