rezultat izbora

Europa nije prioritet, SAD prije svega gleda u svoje dvorište

Foto: AFP/PIXSELL
Europa nije prioritet, SAD prije svega gleda u svoje dvorište
05.11.2012.
u 21:00
Romneyeva pobjeda vjerojatno ne bi donijela veću uključenost Amerike u rješavanje krize eurozone
Pogledaj originalni članak

Kako će se izbor Baracka Obame za ponovnog ili Mitta Romneya za novog američkog predsjednika odraziti na odnose Amerike i Europe? Nikako, kaže Craig Kennedy, predsjednik ugledne američke institucije za promicanje europsko-američke suradnje German Marshall Fund.

Brzorastuće ekonomije

Velike razlike neće biti, smatra Kennedy, jer ako Europa želi veće američko uključenje prvo mora naći dobar razlog da to opravda, odnosno zasluži. Mnogi analitičari slažu se s ocjenom da je Europa i dalje važna Americi, ali i da se Amerika zbog globalizacije te jačanja Kine i Indije neizbježno okreće prema Pacifiku. U prilog prvome govori i podatak da je EU najveći trgovinski partner Amerike: iz EU u SAD godišnje odlaze proizvodi u vrijednosti 367,8 milijardi dolara, a iz SAD-a u EU proizvodi u vrijednosti 268,6 milijardi dolara (podaci su iz 2011. godine). U prilog ovome drugome ide i činjenica da je Obama prvi “pacifički” predsjednik Amerike, i to nije samo osobni izbor rođenog Havajca nego realnost: svaki sljedeći američki predsjednik mora se još više okretati prema Kini, Indiji i drugim brzo rastućim ekonomijama s druge strane Tihog oceana.

>>Obama ili Romney? The Economist: Glasujte za Obamu!

Trgovinski partneri

Zbog toga što je EU najveći trgovinski partner Amerike, Obamina administracija bila je, iako ne pretjerano, uključena u rješavanja krize u eurozoni. Ministar financija Tim Geithner u 30 mjeseci imao je 58 kontakata s predsjednikom Europske središnje banke. Iako Europljani nisu uvijek slušali savjete Amerikanaca o izlasku iz krize, Obama se trudio spriječiti raspad eura prije izbora jer bi se to negativno odrazilo i na američku ekonomiju, a onda i na njegove šanse. Romneyeva pobjeda vjerojatno ne bi donijela veću uključenost Amerike u rješavanje krize eurozone jer republikanski kandidat želi biti usredotočen na pokretanje ekonomije i radna mjesta.

>>Sve o Obaminoj i Romneyjevoj utrci pratite u našoj specijalnoj rubrici Američki izbori

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

RE
@rea
23:14 05.11.2012.

"SAD prije svega gleda u svoje dvorište" lol, lool A gdje bi SAD trebao gledat ?

Avatar cros
cros
06:17 06.11.2012.

Romney dobija izbore.

JA
jajan
22:24 05.11.2012.

Brzo-padajuće ekonomije zapada i svjetski žandari, povući će za sobom u ambis čitav svijet, zbog svoje nezasitnosti za lakostečenim profitom, eksploatacijom jevtine radne snage, sijanjem ratova i nemira, globalnih kriza itd.