Danski oporbenjaci optužili Bruxelles da sjedi i čeka dok njihova veleposlanstva gore

Europska unija izdala Dansku

Foto: import
Europska unija izdala Dansku
VL
Autor
Stojan De Prato
07.02.2006.
u 21:02
Pogledaj originalni članak

 EU ostavila je Dansku na cjedilu; dok veleposlanstva gore, Bruxelles sjedi i čeka   grmjeli su jučer oporbenjaci na vanjskopolitičkom odboru danskog parlamenta. Iako je prošlog tjedna glasnogovornik Europske komisije Johannes Laitenberger izjavio da će EK bojkot danske robe u muslimanskim zemljama smatrati bojkotom čitave Unije i primjereno reagirati, jučer je, na izravan upit što će EK učiniti nakon što je Teheran taj bojkot i proglasio, uzvratio: "Proučavamo činjenice". 

 Činimo sve za povratak mirnoj raspravi. Komisiju nepravedno optužuju  ustvrdio je Leitenberger, no, nije rekao što to EK čini. Upozorio je, međutim, da je "sloboda govora temeljno načelo, a za način na koji ju koriste odgovorni su pojedinci koji to čine".

Friso Roscam Abbing, glasnogovornik potpredsjednika EK zaduženoga za pravdu, slobodu i sigurnost Franca Frattinija, okrivio je za nedjelovanje austrijsko predsjedništvo EU, ustvrdivši da je Beč na dnevni red ministarskoga Vijeća pravosuđa i unutarnjih poslova 20. i 21. ovoga mjeseca odbio staviti zbivanja povezana s objavom spornih karikatura. Predsjednica Vijeća EU austrijska ministrica vanjskih poslova Ursulla Plassnik samo je "podsjetila zemlje zahvaćene napetostima na njihove obveze da zaštite diplomatska poslanstva država članica EU".

Predsjednici sedam država članica, uključujući Austrijanca Heinza Fischera i njegove kolege iz Finske, Italije, Letonije, Mađarske, Njemačke i Portugala, koji su se sastali u Dresdenu, nisu zadovoljni.  Važno je da EU govori jednim glasom naglasio je Fischer. Plassnikova, međutim, uzvraća da "za sada ne planiramo nikakav krizni sastanak".

Pogledajte na vecernji.hr