PRETJERANA MJERA?

Norveška će zabraniti korištenje društvenih mreža mlađima od 15

Maloljetnici i društvene mreže
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
24.10.2024.
u 15:43

Norveška će uvesti minimalnu dobnu granicu od 15 godina za korištenje društvenih mreža. Vlada je pojačala svoju kampanju protiv tehnoloških tvrtki za koje kaže da su "usmjerene protiv malih dječjih mozgova".

Norveški premijer Jonas Gahr Store rekao je da će to biti teška bitka i dodao da političari moraju intervenirati kako bi zaštitili djecu od "moći algoritama", izvijestio je Guardian. Iako je rekao da razumije da društvene mreže mogu ponuditi zajednicu usamljenoj djeci, Store je rekao da samoizražavanje ne bi trebalo biti prepušteno na milost i nemilost algoritmima. "Naprotiv, to može dovesti do toga da postanete jednoumni i pacificirani, jer se sve događa tako brzo na ovom ekranu", dodao je.

Vlada se obvezala uvesti dodatne mjere zaštite kako bi spriječila djecu da zaobiđu dobna ograničenja, uključujući izmjene Zakona o osobnim podacima. Tako bi korisnici društvenih medija morali imati 15 godina da bi pristali na obradu njihovih osobnih podataka na platformi, čime bi se uspostavila dobna barijera za provjeru za korištenje društvenih mreža.

Norveška već ima minimalnu dobnu granicu od 13 godina, no unatoč tome više od polovice devetogodišnjaka, 58 posto desetogodišnjaka i 72 posto jedanaestogodišnjaka koristi društvene mreže, pokazalo je istraživanje Norveške agencije za praćenje medija. 

VEZANI ČLANCI: 

>>> FOTO Stoji na strmim hridima, a nazivaju je ključem Dalmacije: Njenu ljepotu upoznao je cijeli svijet u popularnoj seriji

Maloljetnici i društvene mreže
1/13

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije