JAČANJE SIGURNOSTI

Donesena odluka koja će promijeniti tijek rata! Finski predsjednik potvrdio: Želimo u NATO!

Foto: Liewig Christian/ABACA/ABACA
President Macron Welcomes President Niinistoe - Paris
Foto: LEHTIKUVA/REUTERS
Finland's President Sauli Niinisto speaks during the news conference after the NATO Summit, in Helsinki
Foto: LEHTIKUVA/REUTERS
British Prime Minister Johnson meets Finland's President Niinisto, in Helsinki
Foto: Alexander Reka/NEWSCOM
Lugansk People's Republic forces in Lugansk Region, Ukraine
Autori Vecernji.hr, Hina
12.05.2022.
u 09:20
Pristupanjem Finske udvostručila bi se kopnena granica između NATO-a i Rusije na oko 2600 kilometara
Pogledaj originalni članak

Finski predsjednik Sauli Niinistö najavio je svoju potporu pridruživanju NATO-u. U zajedničkoj izjavi, on i premijerka Sanna Marin poručili su da ne treba čekati s podnošenjem zahtjeva.

– Članstvo u NATO-u ojačalo bi sigurnost Finske. Kao članica NATO-a, Finska bi ojačala cijeli obrambeni savez. Finska mora podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u bez odgađanja – naveli su. 

Također, istaknuli su kako se nadaju da će koraci potrebni za konačno donošenje odluke biti vrlo brzo doneseni, u sljedećih nekoliko dana.

Ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto kazao je da je ruska invazija na Ukrajinu promijenila sigurnosnu situaciju u Finskoj, ali dodaje da nema neposredne prijetnje. Složio se da bi pristupanje zemlje NATO-u ojačalo i savez i sigurnost u regiji Baltičkog mora.

Nakon što parlament odobri odluku o pristupanju te se otklone sve druge zakonodavne prepreke, očekuje se da će NATO pozvati Finsku da pregovara o njezinu pristupanju.

Naime, pristupanjem Finske udvostručila bi se kopnena granica između NATO-a i Rusije na oko 2600 kilometara. Rusija, s kojom Finska dijeli granicu od 1300 kilometara i povijest sukoba prije 1945., upozorila je na "političke i vojne" posljedice tog čina, uključujući i raspoređivanje nuklearnog oružja uz Baltičko more.

– Sigurno je 100 posto da će Finska biti kandidat i prilično vjerojatno da će do kraja godine biti članica – rekao je ranije Charly Salonius-Pasternak, znanstvenik s finskog instituta za međunarodne odnose.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu krajem veljače, potpora finske javnosti za ulazak u NATO skočila je s oko 30 posto na gotovo 80 posto.

Očekuje se da će i Švedska uskoro objaviti svoju namjeru da se pridruži NATO-u. 

> Što ako hrvatski predsjednik naloži veleposlaniku da blokira Finsku i Švedsku i kako to može napraviti, za Premium Večernjeg lista analizira Sandra Veljković. 

presedan

Milanović može blokirati ulazak Finske i Švedske u NATO!

Ovakva situacija je presedan za hrvatsku politiku i diplomaciju te za sada se može samo hipotetski nagađati što će se dogoditi. Neke države, kad se sukreatori ne mogu dogovoriti, odluče “preskočiti” glasovanje pa se predstavnik jednostavno povuče iz dvorane, kao u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, gdje se bilježe slučajevi kad države nisu ostavile nikakvog traga, ni službeno ni neslužbeno. Takav scenarij ipak u ovoj situaciji nije nimalo izgledan jer su politike Vlade i predsjednika potpuno suprotne, ali i dovoljno važne da se želi izraziti stav.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 87

Avatar Marko
Marko
09:47 12.05.2022.

E nećeš matere ti!Rekao je Milanović..

IS
istokdole
10:56 12.05.2022.

Usprkos silnom medijskom izvještavanju o vrhovnom vođi, promaknuo mi je razlog njegove blokade Finske kakve veze imaju Hrvati u BIH sa Finskom? Molim pojasnite

PV
prcko.vita
10:25 12.05.2022.

Ući će da ne kažem gdje, a ne u nato. Ima Putin svog igrača, druga Milančeta Zoranovića.