59. VINKOVAČKE JESENI

FOTO Svečani mimohod okupio 3000 sudionika, 62 folklorne skupine, 30 zaprega i 68 konjanika

Svečani mimohod sudionika 59. Vinkovačkih jeseni
Foto: Borna Jaksic/PIXSELL
1/32
22.09.2024.
u 13:26

Iz gradskih vlasti ukazuju na velik broj posjeta građana iz cijele Hrvatske i dijaspore koji su u ovih deset dana posjetili Vinkovce

Poslije deset dana smotri tradicijske kulture, raznih događanja, koncerata i mnogo tog još drugoga danas završavaju 59. Vinkovačke jeseni. U prijepodnevnim satima danas je održana jedna od najposjećenijih manifestacija Vinkovačkih jeseni koja okuplja iz godine u godinu sve veći broj gledatelja. Riječ je o Svečanom mimohodu 59. Vinkovačkih jeseni s Revijom konjskih zaprega i konjanika. Prethodnicu Svečanog mimohoda činilo je 9 grupa među kojima i kuburaši, zvončari, kandžijaši, Vinkovački šokački rodovi pri čemu su zastave nosile čaje dok su grbove nosili pobjednici mikanovačke priredbe Mladost i ljepota. Potom su krenuli sudonici mimohoda kojeg su činile članovi 62 folklorne skupine, 30 zaprega i 68 konjanika s oko 3000 sudionika iz cijele Hrvatske i inozemstva. O interesu za ovu priredbu govori i to da je centar Vinkovaca bio prepun građana koji su došli uživo vidjeti ovu smotru folkloraša, narodnih nošnji, nakita, plesova, konjskih zaprega i konja. Svaka od skupina mimohoda pozdravljena je velikim pljeskom okupljenih.

Nakon Svečanog mimohoda na glavnoj pozornici Vinkovačkih jeseni održan je drugi dio Državne smotre izvornog hrvatskog folklora na kojoj je nastupilo 9 folklornih skupina. Treći i posljednji dio Državne smotre, na kojem nastupa 12 skupina, održava se večeras s čime i završavaj ovogodišnje 59. Vinkovačke jeseni. Na Državnoj smotri izvornoj hrvatskog folklora ove godine nastupilo je ukupno 36 skupina od kojih su njih 33 gostujuće. Folklorne skupine su dolazile iz svih dijelova Hrvatske, i to njih 25, dok je iz dijaspore došlo njih 8 od kojih su 4 stigle iz BiH, 2 iz Njemačke te po jedna iz Austrije i Srbije.   

Svečani mimohod sudionika 59. Vinkovačkih jeseni
1/27

Inače, nakon tri godine Vinkovci su sinoć ponovno bili domaćin priredbe “Ajd u kolo šokačko”, koja okuplja folkloraše iz tri slavonske županije: Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske. I tijekom ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni pripremljen je iznimno bogat popratni program u okviru kojeg je svatko mogao pronaći nešto za sebe. Iz gradskih vlasti ukazuju na velik broj posjeta građana iz cijele Hrvatske i dijaspore koji su u ovih deset dana posjetili Vinkovce. Prvi vikend 59. Vinkovačkih jeseni obilježilo je loše vrijeme i kiša, ali niti to nije omelo sudionike da pokažu što znaju i dobro se zabave.

Poslije svega Grad Vinkovci, kao organizator manifestacije, i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić kao i predsjednik Organizacijskog odbora najavljuju kako odmah poslije zatvaranja 59. Vinkovačkih jeseni započinju s pripremama za održavanje 60. Vinkovačkih jeseni. Kako su one jubilarne očekuje se kako će program manifestacije iduće godine bit još bogatiji i zanimljiviji uz vjerojatno i još veći broj sudionika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije