TRI PITANJA

Glasačko tijelo stabiliziralo se na HDZ, SDP, Možemo i DP

Foto: privatni album
Glasačko tijelo stabiliziralo se na HDZ, SDP, Možemo i DP
02.06.2024.
u 16:42
Što će biti manja izlaznost, time će se više otvoriti i mogućnost iznenađenja, rekao je Avdagić.
Pogledaj originalni članak

1. EU izbori su iduće nedjelje. Stranke su poprilično tihe, u javnosti se na osjeti izborni naboj. Hoće li to utjecati na izlaznost?

Nema sumnje da će izlaznost biti mala, pogotovo uspoređujući s nedavnim nacionalnim parlamentarnim izborima. Velika je zasićenost prethodnom kampanjom, a posve sigurno nemala je i razočaranost tom prethodnom, jako polarizirajućom kampanjom, nakon koje se puno toga primirilo. Naši birači pomalo, rekao bih, shvaćaju kako verbalni katastrofičari odglume kampanju i poslije nje ne pruže ni naklon svojoj publici. Demokracija je uvijek i cjeloživotna škola.

2. Može li doći do neke velike razlike u odnosu na parlamentarne izbore? Hoće li netko znatnije skočiti ili pasti?

Nešto razlika će biti, ali ne vjerujem kako će u postocima biti jako velike. Domovinski pokret neće više biti treći. Posve sigurno HDZ ostaje prvi i smatram da će jednako sigurno pojačati broj izabranih eurozastupnika iz svojih redova, najmanje za jednog više uspoređujući s 2019. Uspoređujući s našim parlamentarnim izborima, promatrajući političku arenu, jasno je kako se odlučno glasačko tijelo stabiliziralo na HDZ, SDP, Možemo i Domovinski pokret. Vidjet ćemo kako će, posebno mladi birači, napose oni koncentrirani u Zagrebu, gledati vijesti oko Zagreba u svjetlu kampanje Možemo, primjerice priču oko Gradske plinare u Zagrebu. Naime D'Hondt, ali i ciljanje na istu politički orijentiranu populaciju presudit će u tome koliko će biti izabranih s lista Možemo i SDP-a, hoće li SDP na kraju imati tri ili četiri izabrana zastupnika, a Možemo jednog ili dva.

VEZANI ČLANCI

3. Tko bi mogao biti najveće iznenađenje?

Što će biti manja izlaznost, time će se više otvoriti i mogućnost iznenađenja. D'Hondt može HDZ-u donijeti i šesti mandat što bi bio strahovito veliki udarac oporbi, a nakon svega bilo bi iznenađenje stigne li velika socijalno-liberalna lista s IDS-om i SDSS-om na kraju do mandata. S obzirom na to da se bira dvanaest zastupnika, realnost je takva da je jedan mandat više ili manje veliko iznenađenje. (Hassan Haidar Diab)

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MO
MOSAD
17:05 02.06.2024.

Nesto sam nacuija da ce ZM otici u brisel potirati Ursulu nesto kao sto je napravija onom Dugonji od Peđe.Plan mu je zauzeti sve EU institucije,istrijebiti korupciji,zatvriti glavnog EU odvjetnika i navodmo potpisati kapitulaciju ukrajine.Milorad bi trebao biti upravitelj Ukrajine a Aleksa Vučić presednik vsscele europe...Tako sam čuja ssd vidit ce mo.To je rekao Orsat (lipo hr. ime) u jednom omanjem društvancu.Plan je isto tako nesluzbeno ,precedniku predlozio bracni par RASPUDIĆ.Most je pojacao aktivnosti protiv EU ,Viktor nesto kozrlja po mađarskoj .Sve u svemu počelo je!ZOKI IZDRŽI!