TIHOMIR BLAGUS

Heroju s Trnja prijeti zatvor! Spasio je kvart od potopa, a sada zbog toga ide na sud

Foto: VL
Heroju s Trnja prijeti zatvor! Spasio je kvart od potopa, a sada zbog toga ide na sud
06.09.2020.
u 22:16
Policija ga tereti da je prekršio dva članka zakona
Pogledaj originalni članak

Nije mi nimalo svejedno. U životu nisam bio pozvan pred suca i nikada nisam bio u toj situaciji jer nisam nikada bio ni prekršajno gonjen. Malo se i bojim kako će sve proći iako sam uvjeren da nisam kriv.

Kaže to za 24sata Tihomir Blagus, heroj zagrebačkog Trnja koji je prije mjesec i pol sa susjedom Domagojem Vorbergerom provalio u ustavu Hrvatskih voda, podigli su branu i voda koja im je nadirala u kuće je otekla u Savu. Nitko od nadležnih se za vrijeme nevremena nije javljao, šahtovi su bili prepuni vode koja se prelila na ulicu i ušla u kuće stanovnika.

Blagus je spasio susjedstvo. Policiji su Hrvatske vode prijavile neovlašteni ulazak u njihov objekt, a kada je tek sutra policija došla na teren, Blagus ih je snimao. Policajac mu je naložio da to ne smije i uzeo mu mobitel, Blagus se pobunio i vikao da mu vrate mobitel. Srušili su ga na pod, stavili nogu na vrat, lisice i odveli u pritvor. Nije u njemu prenoćio tek  zbog pritiska javnosti.

Sada je stigao poziv za prekršajni sud. Policija ga tereti da je prekršio dva članka zakona. Vikom i svađom je remetio javni mir, ali ga se tereti i  za omalovažavanje ili vrijeđanje službene osobe. Za svako od tih dijela, ako sudac odluči da je kriv, propisana je kazna od oko 200 do 800 kuna(u zakonu piše vrijednost u njemačkim markama jer zakon još iz 90-ih). Za svako od tih dijela može dobiti i do 30 dana zatvora. Sve će biti na sucu. Ročište je u četvrtak ujutro.

Ali Blagus je prijavljen i za kazneno djelo neovlaštenog upada u tuđi prostor. To je kazneno djelo u kojem se može dobiti i do godina dana zatvora. Za taj, drugi slučaj, nije dobio još nikakav poziv niti zna u kojoj je fazi. 

- Opet bi napravili isto da spasimo kvart. A što se tiče policajaca, osjećao sam se poniženo i postupali su kao da sam najgori kriminalac. Mi smo stvarno bili nakon neprospavane noći i nakon što smo izbacivali vodu iz kuća. Bila je to stresna situacija i živci su nam zaista svima bili na rubu - kaže Blagus za 24sata

Blagusa na sudu zastupa odvjetnik Pavao Krmpotić koji kaže da će od suda tražiti i pisano obrazloženje za što ga se točno tereti i koje dokaze je policija priložila, te rok za pisanu obranu.

- Vjerujemo i da će sud uvažiti čitav kontekst događaja, stresnu situaciju u kojoj je Blagus bio cijelu noć, te u konačnici revolt što mu je policajac bez ikakve zakonske osnove oduzeo mobitel - kaže Krmpotić.

O ODNOSIMA DVIJU ZEMALJA

Ugledni crnogorski profesor nakon rezolucije o Jasenovcu poslao emotivnu poruku Hrvatskoj: 'Zagrebe, oprosti!'

Sada je trenutak da poručimo novim generacijama hrvatskih političara, da pri donošenju odluka o eventualnom sprječavanju Crne Gore na putu ka Europskoj uniji, konzultiraju umirovljene kolege koji bi im, sasvim izvjesno, mogle objasniti zašto se ne bi smjelo nasjesti na provokacije Vučićevih marioneta, koje su trenutno instalirane na nekim od najznačajnijih državnih funkcija u Crnoj Gori, poručio je Vojinović

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 44

AT
atlantisind
23:08 06.09.2020.

Tako funkcionira pravna drzava ,brzo reaguje i procesuira postene ljude koji pokusaju da nesto urade dobro a lopovi im setaju do mile volje do predmet ne zastari.

DU
Deleted user
23:11 06.09.2020.

Trebal je pustiti da se svi potopite bando

ST
stefj
23:10 06.09.2020.

U redu za prekršajnog suca i to što se natezao s policijom, no trebala bi se, radi okolnosti, odbaciti tužba za kazneno djelo neovlaštenog upada... To bi trebalo odbaciti odmah, a ne bez veze trošiti novce poreznih obveznika...