cijene goriva lete u nebo

Hoće li doći do nestašice dizela?; Štern: Dok se ne riješi glavni problem ne možemo očekivati poboljšanje situacije

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Davor Štern gostovo je u studiju Večernjeg lista
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Zagreb: Davor Štern, bivši ministar gospodarstva, energetski kozultant i gospodarstvenik
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Zagreb: Davor Štern, bivši ministar gospodarstva, energetski kozultant i gospodarstvenik
17.10.2022.
u 14:41
Za dizel se nadam kako je riječ o nekom kratkoročnom poremećaju radi štrajka u rafinerijama u Francuskoj, to bi moglo biti sada razlog. Međutim, potražnja za dizelom će zimi rasti ako ostane ovakva situacija s visokom cijenom plina jer se on koristi za proizvodnju električne energije i onda ćemo opet imati rast cijene, komentirao je Štern za Večernji list
Pogledaj originalni članak

Cijena litre dizela na benzinskim crpkama od sutra bi, ukoliko Vlada ne donese drugačiju Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, mogla porasti za kunu i 20 lipa, informacije su pristigle s veleprodajnog tržišta goriva. Cijena litre tog goriva mogla bi sutra iznositi 13,50 kuna (sada 12,30 kn). Cijena litre premium dizela, koja nije ograničena Vladinom uredbom, mogla bi sa 14,50 kuna skočiti na više od 15 kuna. Prema istim informacijama litra benzina bi trebala poskupjeti za cca 50 lipa po litri. Veliko poskupljenje dizela pravda se manjkom toga goriva na tržištu.

"Za dizel se nadam kako je riječ o nekom kratkoročnom poremećaju radi štrajka u rafinerijama u Francuskoj, to bi moglo biti sada razlog. Međutim, potražnja za dizelom će zimi rasti ako ostane ovakva situacija s visokom cijenom plina jer se on koristi za proizvodnju električne energije i onda ćemo opet imati rast cijene", komentirao je za Večernji list najavljeni rast cijene dizela bivši ministar gospodarstva i energetski konzultant Davor Štern.

Štern smatra da će ovakvih vijesti biti redovno još, sve dok se ne riješi osnovni problem.

"Rat u Ukrajini  je osnovni problem koji je doveo sve skupa u ovu situaciju i dok se to ne riješi ne možemo očekivati neko poboljšanje situacije. Ovo je sada jedna situacija koja već traje dosta dugo, zna se uzrok, no ne znaju se točne posljedice i kad će one prestati. Tu se sada sve svodi na mišljenje pojedinaca, nema neke osnovane istine temeljem koje bi se moglo zaključiti nešto o trendovima. Sve još uvijek visi u zraku i ništa nije čvrsto da bi se moglo jasno govoriti  o nekoj budućnosti i cijenama nafte i goriva u tom vremenu". dodao je Štern koji smatra kako nedavna odluka OPEC-a koja je omogućila zadržavanje visokih cijena nafte još nema udjela u sadašnjem poskupljenju naftnih derivata.

Video: Ukrajinci iz rijeke izvlačili ruski tenk ostavljen prilikom povlačenja

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

KA
kanđija
14:57 17.10.2022.

Barel nafte 85 dolara!!! Koga ti stručnjaci brane...špekulante?

DU
Deleted user
15:00 17.10.2022.

Problem je dizela što su genijalni svjetski "NWO" vođe zaključili da mazut ne smije više ići za brodove, pa sad i brodovi idu na dizel. Treba vratiti brodove na mazut i bit će sve ok.

DU
Deleted user
14:57 17.10.2022.

prodali "Bijele noći , pametnjakovići, pa sad glume stručnjake,.