POKUŠAJ UBOJSTVA

Hodao s nelegalnim pištoljem i svima prijetio ubojstvom

11.11.2002.
u 00:00
* Štampar, bivši dragovoljac Domovinskog rata i pripadnik Merčepovih postrojbi, prema pričanju znanaca, konfliktna je osoba, sklona čestim ispadima, a ovo mu nije prva pucnjava
Pogledaj originalni članak

ZABOK - Ilija Štampar (45) iz Zaboka, koji je u subotu u 17.20 teško ranio umirovljenog policajca Stjepana Šivaleca (40), jučer oko 11.30 priveden je u istražni centar zagrebačkoga Županijskog suda. On je u subotu poslijepodne na zabočkom kolodvoru iz pištolja kalibra 22 milimetra pucao u umirovljenog policajca, a sukob je nastao zbog kredita. Naime, Šivalec je Štamparu bio jamac za kredit, koji on nije vraćao. Dogovorili su se da će se sastati na kolodvoru. Šivalec je pokušao utjerati dug te su se potukli. Štampar je tad otišao do svog automobila po pištolj i u Šivaleca ispalio tri hica.

Štampar, bivši dragovoljac Domovinskog rata i pripadnik Merčepovih postrojbi, prema pričanju znanaca, konfliktna je osoba, sklona čestim ispadima.

Dužan 100.000 DEM

- To mu nije prva pucnjava, a policiji je dobro poznat i on i činjenica da nelegalno posjeduje pištolj, koji je uostalom i uvijek nosio sa sobom. U proteklih je nekoliko godina sa svojom bivšom suprugom Marijom, s kojom ima dvoje djece i s kojom je prije tjedan dana imao brakorazvodnu parnicu, digao nekoliko kredita. Kuća mu je pod hipotekom, a jamci su mu uglavnom rodbina i prijatelji. Dužan je na sve strane oko 100.000 DEM. Ne znam kakve je veze morao imati za dobivanje svih tih silnih kredita. I meni je već dulje vrijeme dužan i nekoliko puta pokušao sam razgovarati s njim, odnosno s njegovom ženom na koju glasi kredit. No, kad god bih došao kod njih, svaki bi me put njegova punica istjerala sa sjekirom. Sama bi se ozlijedila te bi rekla policiji da sam ih ja napao. Zbog toga sam već imao puno neugodnosti. I sa Štamparom je bilo slično. Svaki put kad bih mu spomenuo vraćanje kredita, rekao bi: "Kad mi pukne, sve ću pobiti, ionako nemam kaj izgubiti" - ispričao je jedan od Štamparovih jamaca.

Ispalio tri hica

Očevici u obližnjem kafiću, u kojem je cijeli događaj bio glavna tema, a sve novine rasprodane već u ranim jutarnjim satima, jučer su rekli da je svemu kumovao i alkohol. Nakon što su se Šivalec i Štampar našli ispred kafića "Ksaver", sukobili su se na pješačkom prijelazu. I tada je najvjerojatnije u tučnjavi Štampar prislonio pištolj na Šivalčeva usta. Ispalio je tri metka, no samo je jedan pogodio Šivaleca. Drugi se zabio u zid, a treći je vjerojatno ispaljen u zrak. Nakon toga Štampar je pobjegao, a Šivalec sav u krvi pokucao na vrata obližnjeg kafića "Lina". Sjedeći ispred kafića, čekao je Hitnu pomoć koja je udaljena samo nekoliko stotina metara, a koje, pričaju očevici, nije bilo više od 20 minuta. Konobarica koja je radila od šoka je također završila na Hitnoj. Štampar se nakon dva sata u pratnji prijatelja i odvjetnika sam predao.

Obitelj Stjepana Šivaleca stanuje u Repovcu, a jučer su kod kuće bili njegovi punica i tast Franjo i Barica Ladović te djeca Nikola (15), Marko (12) i Matej (10). Punica Barica u suzama je ispričala kako je njezin zet Štamparu, odnosno njegovoj supruzi Mariji, kojoj je bratić, kredit otplaćivao već pune dvije godine. Mjesečni obrok kredita bio je 700 kuna, a kredit ukupno iznosi 20.000 DEM. Šivalec je kredit trebao otplaćivati deset godina, a ima mirovinu od 2500 kuna. Supruga mu ne radi, a trebalo je školovati troje djece. Uz to, Šivalec i sam plaća 350 maraka kredita za novi auto koji si je kupio i sve to jednostavno više nije mogao podnositi, kazali su Lazovići. Dodali su da nisu znali za Šivalčev susret sa Štamparom jer su u to vrijeme pripremali kotlovinu za goste.

M. Mandić

Pogledajte na vecernji.hr