Deni Srdoč, najmlađi chef u Hrvatskoj koji se može pohvaliti Michelinovom zvjezdicom koju je dobio u 27. godini, od rujna više nije dio zvjezdane ekipe lovranskog restorana Draga di Lovrana. Tamo je ostala i prestižna zvjezdica, ali dio sjaja s mladim, ambicioznim kuharom prelazi i u Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa koji je pred otvaranjem. U međuvremenu, paralelno s opremanjem restorana i ekipiranjem tima za Nebo Restaurant & Lounge kojem će biti na čelu, dosta kuha privatno. Kako kaže, igra se i eksperimentira s namirnicama, a ovih dana, recimo, radi sireve.
– Moja jela su kreativan i suvremen prikaz mediteranske i hrvatske tradicije, s receptima i sastojcima koji potječu iz cijele Hrvatske. Predstavljanje moje interpretacije nove hrvatske gastronomije na tako jedinstvenom mjestu kao što je Nebo Restaurant & Lounge, zajedno s timom iz Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa, vrlo je uzbudljiv projekt kojem se jako veselim - riječi su chefa Denija Srdoča koji u svojoj kuhinji kombinira moderno i tradicionalno s daškom talijansko-francuskog utjecaja.
Mjesec dana bez kuhanja je stagnacija, reći će ovaj nesuđeni elektrotehničar, koji je trebao nastaviti obiteljsku tradiciju. Međutim, na drugoj godini elektrotehničkog fakulteta u Rijeci shvatio je da to nije njegov put. No nije se prepustio plandovanju. Odmah prvu ljetnu sezonu nakon toga odradio je u ujakovoj konobi na svom rodnom Krku. I to je bilo dovoljno. Zahvaljujući tom iskustvu, kuhar koji tada nije imao diplomu spoznao je što želi raditi u životu. Iako, ljeto je praktički proveo guleći krumpire, čisteći salatu, ribe, lignje... Izgubio je deset kilograma, ali bilo mu je jasno da je kuhinja njegov teren.
Vrijeme za nove izazove
Iako, ljubav prema kuhanju čučala je u njemu od ranije, još od djetinjstva. Ujakova konoba samo je pomogla da na površinu iziđe ono što je radovalo malog krčkog dječaka dok se uz baku Mariju motao po kuhinji.
– Uz njezinu sam pomoć već s osam godina ispekao svoju prvu tortu. I to u obliku medvjedića – smije se Deni, koji ni u jednom trenutku nije požalio što je zanemario obiteljsku tradiciju i napravio drastičan životni preokret.
Ubrzo po napuštanju fakulteta uslijedile su edukacije, pa praksa u ponajboljim restoranima, a nije dugo trebalo da Denijev talent osim gostiju prepoznaju i strogi Michelinovi inspektori. Kulminacija njegove dosadašnje karijere uslijedila je nakon šest godina u kulinarstvu od čega je dvije godine proveo u restoranu Draga di Lovrana, koji je jesenas napustio bez loših emocija. Jednostavno, došlo je vrijeme za nove izazove. A restoran na vrhu novog resorta pod Hiltonovim brendom to će i donijeti u svakom slučaju. U tu se pustolovinu s njim upušta i Mario Štokić, koji mu je bio sous chef i u restoranu Draga di Lovrana.
Inače, danas dvadesetosmogodišnji chef Deni Srdoč, osim Michelinovom zvjezdicom, može se pohvaliti i titulom najboljeg mladog hrvatskog kuhara 2018. i titulom mladog talenta godine koju mu je dodijelio prestižni vodič Gault & Millau. Ambicije su mu tek dijelom zadovoljene, a mladi kvarnerski kulinarski mag ne krije da one ne staju na jednoj Michelinovoj zvjezdici. Radišan, discipliniran i fokusiran na cilj, ima dovoljno natjecateljskog duha da svaki dan nastoji biti bolji nego jučer.
O životnoj filozofiji najmlađeg hrvatskog kuhara koji je dobio Michelina dosta govori i tetovaža na njegovoj desnoj ruci, koju je dao napraviti kad se prekvalificirao za kuhara. Piše ‘Whatever the mind can conceive and believe it can achieve’ (sve što um može zamisliti i vjerovati, može i ostvariti, op.a.). Pritom, kuharstvo, za razliku od elektrotehnike primjerice, pruža slobodu i mogućnost kreativnog izražavanja, što je chefu Deniju jako važno.
Iako, danas zna da je ipak presudan osjećaj koji vezuje uz hranu otkako pamti.
- U mojoj obitelji su svi izvrsni kuhari, a i dosta toga nam je vezano uz hranu. A u tome je nekako centralna figura bila baš baka Marija, kod koje smo se kad sam bio dijete nedjeljom okupljali na ručku. I ti mirisi jela koja je ona pripremala, razgovori i druženja, spadaju u moje ponajljepše obiteljske uspomene iz djetinjstva. Atmosfera na tim okupljanjima bila je lijepa, sve nas je to usrećivalo i mislim da me taj osjećaj i doveo u ovu profesiju. A najzaslužnija je za sve to upravo moja dobra i skromna baka Marija, koja je prije kuhala, a sad je to preuzela mama – priča Deni za kojeg hrana, pogotovo u ovo blagdansko vrijeme, predstavlja radost, druženje i toplinu doma.
Mama peče bolje kolače
Zbog toga je i pristao, unatoč brojnim obavezama uoči skorog otvorenja novog resorta u Rijeci, ‘kuhati’ za naše čitatelje. Odlučio se za jela koja se za božićne blagdane tradicionalno jedu u mnogim kvarnerskim obiteljima, ali, dakako, jednako prijaju u svim dijelovima naše zemlje. Bilo bi super, predlaže svima koji su u mogućnosti nabaviti te namirnice, da objed počne hladnom platom na kojoj će se naći krčkog pršuta i sira, slanih srdela, kaštradine (suhomesnati proizvod koji se dobiva soljenjem, salamurenjem, dimljenjem, sušenjem i zrenjem ovčjeg ili kozjeg mesa), te ukiseljenog motara (divlje povrće dugih mesnatih listova, koje se bere poput šparoga)
. – Plata s tim otočnim proizvodima bila bi odlična početak svečanog ručka. Nakon tog glavnog predjela, predlažem gulaš sa šurlicama, nakon toga janjeću plećku i rebra s krumpirom i varivom od graška. Za desert sugeriram presnac, poznatu krčku slasticu punjenu ovčjim sirom – kazuje Deni, koji se raduje blagdanima. Bit će to dani u obiteljskom okruženju, iako, zbog korone, u suženom sastavu, a on će biti gost i neće se primati kuhače. Bez obzira na to što je bezbroj jela spremao za najizbirljivija nepca, reći će da u njegovoj obitelji ima boljih kuhara od njega.
– Ja sam bolji s nekim jelima, ali mislim da mama i dalje bolje od mene priprema tradicionalna jela i kolače – kaže Deni, koji je našim čitateljima poželio sretne blagdane i, dakako, dobar tek!