Različite reakcije hrvatskih stranaka u BiH na Milanovićev izbor za predsjednika SDP-a

Hrvati Milanoviću: Nitko ne smije rušiti prava Hrvata u BiH

Foto: import
Hrvati Milanoviću: Nitko ne smije rušiti prava Hrvata u BiH
04.06.2007.
u 23:01
Pogledaj originalni članak

Izbor Zorana Milanovića za predsjednika hrvatskoga SDP-a te njegov budući odnos prema Hrvatima u BiH stranke s hrvatskim predznakom u BiH različito komentiraju. Glavni tajnik HDZ-a 1990. Josip Merdžo naglasio je kako je ustavna pozicija Republike Hrvatske prema Hrvatima u BiH jasna.

Više brige za Hrvate
“No kako će se Milanović prema njoj odnositi ostaje da se vidi. Tko god bio u hrvatskoj vladi treba voditi značajniju brigu za Hrvate u BiH”, poručio je Merdžo. U HDZ-u BiH drže kako je Milanovićeva pobjeda ipak iznenađenje te da je riječ o trijumfu novih lica u hrvatskom SDP-u.

Glasnogovornik HDZ-a BiH Mišo Relota ističe kako će HDZ-ov kandidat Ivo Sanader pobijediti na predstojećim izborima, što je i želja HDZ-a BiH.
U toj stranci nedopustivim smatraju Milanovićeve izjave da Hrvati izvan Hrvatske ne bi trebali glasovati na predstojećim izborima. Predsjednik Glavnoga stana HSP-a Đapić-Jurišić, Željko Asić pozitivnim je ocijenio što Zoran Milanović nema komunističku prošlost.

Pravaši Milanovićeve izjave da Hrvatima izvan Hrvatske treba onemogućiti sudjelovanje na hrvatskim izborima karakteriziraju kao dnevno-političke. U SDP-u su svjesni da jedino HSP i HDZ mogu dobiti povjerenje birača u 11. izbornoj jedinici, pa takve izjave treba promatrati u tom kontekstu, zaključio je Asić.

HSS BiH pozdravlja Milanovićev izbor za predsjednika SDP-a Hrvatske, ali i demokratske standarde koje je SDP uveo na stranačkoj pozornici u Hrvatskoj i ovom djelu Europe. Što se tiče Milanovićeva odnosa prema Hrvatima u BiH, dopredsjednik HSS-a Ante Čolak navodi kako neovisno o Hrvatskoj Hrvati u BiH trebaju graditi autohtonu političku scenu.

Bandić bi bio bolji
– Nerealno je očekivati da će netko drugi umjesto nas riješiti probleme Hrvata u BiH – jasan je Čolak.
U HSS-u podržavaju Milanovićevu izjavu da Hrvati u BiH kao konstitutivan narod ne bi trebali sudjelovati na izborima u Hrvatskoj u 11. izbornoj jedinici, koja se odnosi na dijasporu.
U Hrvatskom bloku BiH smatraju da neće biti nekih značajnijih promjena Milanovićevim izborom te da je to samo kontinuitet stare SDP-ove politike. Glavni tajnik te stranke Ivica Petrović navodi kako bi za Hrvate u BiH možda bilo bolje da je pobjedu odnio Milan Bandić.


Glavaš: SDP BiH će podržati listu hrvatskoga SDP-a

Prvi čovjek Županijskoga odbora zapadnohercegovačkog SDP-a Slaven Glavaš pozdravio je Milanovićev izbor, uz konstataciju da je riječ o nastavku Račanove politike prema BiH. Glavaš ističe da će SDP BiH podržati listu hrvatskoga SDP-a u 11. izbornoj jedinici, a potporu će pružiti kao promatrači. I u SDP-u su mišljenja kako je naziv dijaspora za 11. izbornu jedinicu neprihvatljiv za Hrvate u BiH.

Pogledajte na vecernji.hr