Srednjoeuropska matematička olimpijada

Hrvatski tim pomeo konkurenciju: Ne znaju samo matematiku, nego i kako olakšati gradivo

Foto: Boris Scitar/Vecernji list
Zagreb: Srednjoškolci koji su osvojili 2. mjesto na Matematičkoj olimpijadi gostovali u studiju Večernji TV-a
Foto: Boris Scitar/Vecernji list
Zagreb: Srednjoškolci koji su osvojili 2. mjesto na Matematičkoj olimpijadi gostovali u studiju Večernji TV-a
Foto: Boris Scitar/Vecernji list
Zagreb: Srednjoškolci koji su osvojili 2. mjesto na Matematičkoj olimpijadi gostovali u studiju Večernji TV-a
Foto: Boris Scitar/Vecernji list
Zagreb: Srednjoškolci koji su osvojili 2. mjesto na Matematičkoj olimpijadi gostovali u studiju Večernji TV-a
Foto: Boris Scitar/Vecernji list
Zagreb: Srednjoškolci koji su osvojili 2. mjesto na Matematičkoj olimpijadi gostovali u studiju Večernji TV-a
04.09.2022.
u 00:30
Kada bi imali priliku mijenjati obrazovni sustav, svi se slažu da svakako ne bi mijenjali postojanje državne mature
Pogledaj originalni članak

Konkurencije se nisu bojali, štoviše od njih šestero: Emanuela Tukača, Lare Semeš, Stelle Čolo, Adiana Anibala Santosa Sepčića, Borne Čizmarevića i Nikole Vujice zapravo strahuju drugi europski srednjoškolci kad se s njima zateknu na matematičkim natjecanjima. Tako je bilo i sada – hrvatski tim naših učenika na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi održanoj u Bernu od 25. do 31. kolovoza doslovce je pomeo konkurenciju učenika iz deset zemalja i osvojio drugo mjesto u ekipnom natjecanju.

Posebni zadaci

Proslavili su se naši učenici i u pojedinačnom natjecanjima pa je Emanuel Tukač, učenik Prve gimnazije Varaždin, osvojio srebro, a broncom se mogu ponositi Stella Čolo, učenica zadarske Gimnazije Frane Petrića, te Lara Semeš i Nikola Vujica, učenici zagrebačke XV. gimnazije.

– Natjecanje je trajalo tjedan dana u Bernu u Švicarskoj. Bilo je 60 natjecatelja iz deset država. Teško je opisati težinu zadataka jer riječ je o posebnim zadacima za koje se treba drukčije pripremati i oni nemaju veze s gradivom koje se uči u školi. A recimo, jedan od tih zadataka može riješiti samo 20 od 60 natjecatelja koji nastupaju na olimpijadi – kazala je 16-godišnja Lara Semeš.

Riječ je o natjecanju na kojem šesteročlana ekipa iz države ima na raspolaganju pet sati za osam zadataka s četiri matematička područja: algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva, a svaki član ekipe mora pristupiti i individualnom dijelu natjecanja koje također traje pet sati. Uostalom, da bi uopće bili grupirani u tim koji će dobiti priliku otići na matematičku olimpijadu i predstavljati Hrvatsku, svi naši učenici moraju proći od županijskog do državnog natjecanja, a najbolji s državnog biraju se u tim koji odlazi na olimpijadu. I dok drugi učenici koriste svaku minutu odmora, ovi učenici osim što uživaju na praznicima, uživaju i na pripremama za natjecanje.

– Tjedan dana prije odlaska na olimpijadu pripremali smo se u matematičkom kampu. Mi zapravo sami procjenjujemo koliko ćemo se i kako pripremati te kada nam proslijede zadatke za vježbanje, to nije nešto što moramo, to za nas nije obveza, nego prilika da riješimo zadatke koje su nam pripremili – kažu i Adian Anibal Santos Sepčić i Nikola Vujica.

Svi učenici koji su ove godine predstavljali Hrvatsku na matematičkoj olimpijadi složni su u jednom – ljubav prema matematici usadili su im upravo profesori koje su imali, kako u osnovnoj tako i u srednjoj školi. Štoviše, sada ih itekako potiču da se neprestano pripremaju, pa makar to značilo da se moraju pripremati tijekom sata, jer zadaci koje ti učenici rješavaju nisu u školskim kurikulumima. I dok je u ovogodišnjem timu troje učenika iz zagrebačke XV. gimnazije, njih troje različiti su razredi – pa će tako u ponedjeljak Lara krenuti u treći, Nikola u drugi, Adian u četvrti razred. I zbog toga Adian više neće moći sudjelovati na srednjoeuropskoj, nego će se morati izboriti za sudjelovanje na internacionalnoj matematičkoj olimpijadi. Upravo njemu, koji će na ljeto na državnu maturu, uspjeh na ovoj olimpijadi osigurao je i direktan upis na Prirodoslovno-matematički fakultet pa Adian već sada ima vrlo visoka očekivanja od vlastitih rezultata na državnoj maturi upravo iz matematike.

– U ostalim predmetima nisam toliko dobar, ali u matematici očekujem dobar rezultat – kazao nam je 18-godišnji Adian.

Iako pred sobom ima još vremena, Lara osim matematike obožava i glazbu i stoga već sada planira otići na studij u inozemstvo kako bi mogla paralelno studirati oba područja. Matematikom, ali i informatikom, u kojoj također ostvaruje zavidne rezultate na natjecanjima, planira se nastaviti baviti i 15-godišnji Nikola Vujica, koji je već u prvom razredu osvojio svoju matematičku olimpijadu pa nema sumnje da će do kraja srednjoškolskog obrazovanja u svoju arhivu pohraniti još medalja s olimpijada.

Dodatne provjere

– Matematika i informatika područja su koja me zanimaju i u kojima ću definitivno ostati. Iako imam još vremena, i ja razmišljam o studiju u inozemstvu – kazao je Nikola. Kada bi ovako izvrsni, gdje se uspjeh može pripisati samo i isključivo njihovu radu i trudu, imali priliku promijeniti obrazovni sustav, svakako ne bi mijenjali postojanje državne mature. Kažu, obvezna je u tri predmeta koja su osnova, ali bi se složili da pojedini fakulteti svakako trebaju uvesti dodatne provjere znanja.

– Kada bih imala priliku, u gimnazijama bih učenicima ponudila predmete u razinama pa da učenici koji imaju interes za određena područja biraju više razine, a za predmete koji ih ne zanimaju pretjerano uče ono što je osnovno. Tako bi se definitivno rasteretilo gradivo, a i svaki bi učenik imao priliku usmjeriti se u ono što ga zanima – kaže Lara Semeš.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar Foton
Foton
12:15 04.09.2022.

Malo komentara, pamet nije interesantna ovdje, pa ce mali bogci na Harvard i Oxford, tamo se od pameti jako lijepo zivi.

DU
Deleted user
06:36 04.09.2022.

Najbolji izvozni prizvod što ga ima Hrvatska. Čestitam.