BANSKI DVORI

Hrvatskoj osiguran status kandidata za Europsku uniju

19.12.2003.
u 00:00
Zasluge za kandidaturu, smatra Račan, idu isključivo dosadašnjoj vlasti
Pogledaj originalni članak

Pripremivši odgovore i na 200 dodatnih pitanja iz Bruxellesa, Račanova je Vlada zaokružila svoj posao na približavanju Europskoj uniji, te je apsolutno sigurna da će u rano proljeće iduće godine Hrvatska dobiti status kandidata. U Banskim dvorima tada će već biti nova vlast, no Račanova ekipa na odlasku uvjerena je da će zasluge za status kandidata uvijek pripadati njima.- Nova Vlada tu neće moći ništa ni pokvariti ni popraviti, no na njoj će biti odgovornost za sav preostali posao do ulaska Hrvatske u punopravno članstvo - rekao je premijer na odlasku.

Rezultati u sjeni sukoba

Jučerašnja sjednica Vlade bila je posljednja u mandatu Račanove ekipe. Iz izvještaja pripremljenih za budućeg premijera Sanadera i njegove ministre razabire se prije svega da dosadašnja vlada odlazi s uvjerenjem kako Hrvatsku ostavlja u puno boljem stanju nego što je bila na početku mandata. Račanova ekipa odlazi zadovoljna i zbog toga što je u širokoj koaliciji izdržala višestruko više od prosječnog trajanja koalicijskih vlada u Europi, i što je Vlada pri tom bila najhomogeniji dio koalicije. Na samom kraju mandata ministri su se razišli u uvjerenju da su vlast izgubili ne samo zbog toga što nisu ispunili neka svoja obećanja i očekivanja građana, nego i stoga jer su njihovi rezultati ostajali u sjeni unutarkoalicijskih sukoba. Na izborima zbog toga nije pomogla ni činjenica da je u proteklom mandatu izgrađeno 160 kilometra autocesta, iako to nije bilo obećano.

Ostaje velik inodug

Sa zadnje sjednice Vlada podsjeća da je zatekla 9,5 milijardi kuna neplaćenih obaveza, a da su sada neplaćene državne obaveze samo oko 1,5 posto te svote. Kad je Račan preuzimao vlast, u blokadi je bilo 32 tisuće poduzeća i 26,6 milijardi kuna, a 160.000 zaposlenih radilo je bez plaća duže od 6 mjeseci. Problem nelikvidnosti više ne postoji, rezimirao je minstar financija dr. Mato Crvkenac. No, naveo je i šest problema što ostaju na teret novoj ekipi. To je u prvom redu visoki inozemni dug od 20,8 milijardi dolara. Sanaderu ostaje preglomazan državni aparat s 526 općina i gradova. Treba reformirati zdravstvo, znanost i školstvo. U sivoj ekonomiji još završava 17-18 posto gospodarskog prometa. Robni izvoz je premali, a tržište kapitala nije se dovoljno razvilo. S nacrtom proračuna za iduću godinu, Račanova Vlada nasljednicima ostavlja i moguća rješenja za otplatu 17,5 milijardi kuna inozemnog duga, što dospijeva dogodine.

Deana Knežević

Pogledajte na vecernji.hr