najmlađa aktivistica

I Lara Duk, osmogodišnjakinja s Brača, bori se za prava životinja

Foto: Ana Mihalic
Najmlađa volonterka
Foto: Ana Mihalic
Najmlađa volonterka
Foto: Ana Mihalic
Najmlađa volonterka
Foto: Ana Mihalic
Najmlađa volonterka
Foto: Ana Mihalic
Najmlađa volonterka
Foto: Ana Mihalic
Najmlađa volonterka
Foto: Ana Mihalic
Najmlađa volonterka
25.03.2016.
u 14:00
Voljela bih da sva djeca u Hrvatskoj pokažu koliko vole životinje i nauče odrasle da su one naši prijatelji koje trebamo štititi
Pogledaj originalni članak

Osmogodišnja Lara Duk iz Supetra na Braču ide u drugi razred. I dok se njezini vršnjaci igraju, Lara se brine o napuštenim životinjama. Uvjerena je da odraslima treba pokazati kako se to radi jer oni ne pomažu dovoljno.

Imala je Lara potrebu svima to reći, zato je došla i u Zagreb, na mirno okupljanje za unapređenje Zakona o zaštiti životinja “Korak naprijed, ne deset natrag”. Najmlađa aktivistica za prava životinja hrabro je stala uz bok Luke Omana, predsjednika Prijatelja životinja. S njim je Lara ušla i u zgradu Vlade, gdje su predali pismo premijeru Tihomiru Oreškoviću u kojem ga pozivaju da zaštiti činčile, ali i sve životinje koje se ubijaju u skloništima.

Ne ubijajte činčile

- Došla sam s mamom u Zagreb jer sam protiv ubijanja činčila za krzno i protiv ubijanja pasa u skloništima. Htjela sam reći svima da ne dozvole da se male činčile ubijaju da bi netko nosio bundu. Činčile su slatke i pametne životinje koje moraju živjeti slobodne. Ljudi trebaju prestati ubijati životinje u skloništima. Trebaju izgraditi lijepa skloništa gdje će djeca moći posjećivati životinje i družiti se s njima, a najvažnije je da im se pronađe njihov novi dom - objasnila nam je Lara razloge svog dolaska na prosvjed. Kaže, oduvijek ima kućne ljubimce, a u njezinoj kući sada su četiri mačke i tri psa. I sve su ih spasili.

- Jako volim sve životinje, a pomažem mami, ona je osnovala i Udrugu za zaštitu životinja na Braču. Zajedno smo na bočicu hranile mačiće koji su bili stari samo par dana, spašavali smo i napuštene štence. I uvijek sam tužna kad odu u svoje nove domove - otkriva nam Lara. Dodaje kako je sudjelovala i u izradi ukrasa, tako su prikupljali donacije za napuštene životinje. Ima Lara i jednu želju, kaže nam kako bi jako voljela sa svojim plesnim klubom, jer ona uz sve i pleše, organizirati priredbu na kojoj bi se prikupljale donacije za sklonište na Žarkovici, a doznajemo i zašto.

- Kako moja mama često ide u Dubrovnik, u sklonište na Žarkovici, išla sam nekoliko puta s njom. Sklonište mi se jako sviđa, psi su lijepi i dobri, jako se vole maziti i dijeliti poljupce. Sviđaju mi se i teta Sandra i teta Anica, jako su dobre i brinu se za pse i mačke, ali i za puno drugih životinja - opisuje Lara kako po njenom mišljenu izgleda sretan život životinja. Dodaje i da je nedavno, kad su psi sa Žarkovice ukradeni po noći, bila jako tužna. Bojala se da će ih ubiti i da ih više nikad neće vidjeti. I sretna je što su se psi ipak vratili.

Foto: Privatni album

- Poručujem gradonačelniku da ne šalje policiju na Žarkovicu. Kako bi njemu bilo da mu netko tako nešto ukrade? Na Žarkovici imam puno prijatelja, tamo su Keksi, Keksica, Mili, Lara, Fani, Mrvica. Jedva čekam kad ću ih ponovno vidjeti - priča nam mala volonterka i odlučno kaže da će, kad budu mogli, sa Žarkovice udomiti barem pet pasa.

Okolina ne razumije

Larina mama kaže kako vjeruje da ih okolina osuđuje zbog toga što rade, ali ih nimalo ne krivi.

- Zapravo ne znaju koliko je to bogatstvo za djecu, u svakom smislu. Moja obitelj oduvijek ima kućne ljubimce. Djeca otkad su se rodila žive sa životinjama. Svjesni su problema napuštenih životinja i žele im pomoći. Kroz našu kuću prošlo je mnogo mačaka i pasa, bilo je sretnih i tužnih završetaka i zajedno smo upoznali što zapravo znači život - ističe Tina Duk. Iznenadilo ju je, dodaje, što isprva ni druga djeca nisu razumjela što to rade, zašto spašavaju životinje, ali misli da je Lara na sve njih prošitila svoju pozitivnu ‘vibru’.

- Lara često osuđuje moj rad u trenucima kad ne mogu pomoći. Dječje srce jednostavno ne može prihvatiti da se nekad ne može nešto učiniti, da se ne može spasiti život. I zato sam jako ponosna mama. U današnje vrijeme, kada ljubav, suosjećajnost i briga za druge padaju u drugi plan, odgojiš dijete koje je spremno pomoći svima, i ljudima i životinjama. To je moj najveći uspjeh i čini me sretnom - priča nam T. Duk, dodajući da će se u njihovu domu uvijek naći mjesto za životinju koja je u nevolji.

- Ljubav i tolerancija su nam vodilje. Psi i mačke žive zajedno, čak i mačka koja se ne da maziti i pas koji je poprilično opasan za okolinu. I svi zajedno odlično funkcioniramo, kao što i treba biti u jednoj obitelji - kaže Tina Duk i odaje nam jednu malu tajnu - Lara bi jako željela biti vegetarijanka, ali nikako ne može bez pohane piletine. No, i dalje će pomagati životinjama i boriti se za njihova prava. Na mladu volonterku posebno su ponosni i na Žarkovici.

- Naša Lara bila je zvijezda prosvjeda u Zagrebu. Svojim čistim dječjim srcem molila je premijera da poštedi životinje. Bolji Zakon o zaštiti životinja, zna Lara, donijet će život činčilama i njezinim voljenim dlakavcima sa Žarkovice, ali i svim psima iz zloglasnih hrvatskih šinteraja koje prati sa mamom na Facebooku. U majici “I support Žarkovica!” Lara je poslala poruku iz dubrovačkog Društva za zaštitu životinja za spas svih životinja. Lara, volimo te! - napisali su članovi Društva. A Lara ističe još jednu želju:

- Voljela bih da sva djeca u Hrvatskoj pokažu koliko vole životinje i tako nauče roditelje i odrasle da su sve životinje naši dragi i dobri prijatelji koje trebamo štititi - kaže mlada volonterka.

http://>>Ne poštuju Zakon, a veterinarska inspekcija pita - kako možete?

http://>>Heather Mills u Zagrebu na promociji zaštite životinja

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MA
MaricaHrdalo
17:28 26.03.2016.

Super tekst