SVI NA BOJIŠTE

Intenzivna mobilizacija u Ukrajini, Kijev vjeruje u nadmoć novih snaga: 'Do zime ćemo ih ugušiti'

Foto: ALEXEY PAVLISHAK/REUTERS
Memorial to Russian service members killed during Russia-Ukraine conflict, in Yevpatoriya
Foto: Ukrainian Presidential Press Ser
FILE PHOTO: Ukraine's President Zelenskiy visits Ukrainian troops in Kupiansk
Foto: Ukrainian Presidential Press Ser
FILE PHOTO: Ukraine's President Zelenskiy visits Ukrainian troops in Kupiansk
Foto: Ukrainian Presidential Press Ser
Ukraine's President Zelenskiy visits Ukrainian troops in Kupiansk
01.08.2024.
u 12:42
Poticaj za regrutaciju dolazi kao odgovor na značajan manjak vojnika koji je mučio ukrajinske vojne napore tijekom protekle godine.
Pogledaj originalni članak

Novi zakon o mobilizaciji u Ukrajini značajno je pojačao napore u regrutaciji vojnika, pri čemu je Ministarstvo obrane izvijestilo da se 4,7 milijuna muškaraca registriralo za potencijalnu službu. Ovaj porast, kako navodi The New York Times, rezultat je intenziviranih regrutacijskih napora koji su od svibnja donijeli do 30.000 novih regruta mjesečno, što predstavlja dvostruko do trostruko povećanje u odnosu na zimske mjesece.

Nekoliko ukrajinskih brigada primijetilo je porast dolazaka novih vojnika. Nazar Voytenkov, glasnogovornik 33. mehanizirane brigade, izjavio je: "Ovaj mjesec smo primili više novaka nego na početku godine. Danas su mi rekli da još više njih dolazi." Unatoč značajnom povećanju regrutacije, učinak na bojištu tek treba biti potpuno ostvaren, pišu strani mediji. Poticaj za regrutaciju dolazi kao odgovor na značajan manjak vojnika koji je mučio ukrajinske vojne napore tijekom protekle godine. Ruske snage iskoristile su te slabosti, probijajući ukrajinske linije s preplavljujućim kopnenim napadima.

Ukrajinski mediji navode da će zbog toga do zime "Rusi izgubiti dominaciju" te da do tog vremena treba "ugušiti" rusko napredovanje koje, tvrde i zapadni vojni analitičari, gubi na zamahu, kao i da bi se, ističu pak ukrajinski vojni analitičari, na proljeće 2025. godine moglo razmišljati i o novoj kontraofenzivi, pogotovo na zahtjevnom južnom pravcu, prema Azovskom moru, koja je zapela još na ljeto prošle godine.

VEZANI ČLANCI: 

Kako bi se suočili s tim izazovima, ukrajinski parlament usvojio je zakon u travnju koji zahtijeva da se svi muškarci mlađi od 60 godina registriraju u regrutnim uredima ili online. Iako je povećanje broja registriranih muškaraca obećavajuće, predsjednik Volodimir Zelenski priznao je postojanje problema. Postoji značajan nedostatak obučnih kapaciteta za vojnike te kašnjenja u isporuci zapadnog naoružanja, što ostavlja neke brigade nedovoljno opremljenima.

Kako Ukrajina nastavlja jačati svoje snage, učinkovitost ovih novih regruta na bojištu bit će ključna za određivanje uspjeha njezinih vojnih operacija u tekućem sukobu.

>>> VIDEO Oboren ruski avion

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 19

IG
IgorY
13:36 01.08.2024.

Kako ide mobilizacija najbolje vidimo kada pogledamo Ukrajince u Hrvatskoj i njihov vozni park. Najbolje na tu temu je bilo kada su na temu chartera brodova u dnevniku jedne televizije pred neki dan razgovarali sa mladim Ukrajincem. To je bio vrh. Više od toga na tu temu nam zaista ne treba.

ZO
zoya
16:52 01.08.2024.

Neka ove s olimpijade sto nastupaju za ukrajinu povuku u ukrajinu I imati ce citavu pukovniju vojske, gdje go's se tko natjece najbrojniji ukrajinci a zemlja kao u ratu,gdje god krenes naidjes na " jadne" ukrajince koji imaju sve privilegije dok nas narod kopa po kontejnerima.

Avatar VargaiBoric
VargaiBoric
13:19 01.08.2024.

Otrežnjenje naših obranitelja nakon ratne privatizacije biti će kao povratak sa francuske rivijere u odnosu na Ukrajince kad shvate što će im BlackRock i zapadni sponzori napravit od ostatka zemlje.