Ideja je bila da se u krvi probaju pronaći kemikalije ili spojevi koji bi pomogli u predviđanju rizika od srčanog ili moždanog udara, pa čak i smrti u sljedeće tri godine. Analizirali su, zato, znanstvenici Centra za kardiovaskularnu dijagnostiku i prevenciju s instituta Lerner Research pri klinici u Clevelandu 1157 krvnih uzoraka ljudi s rizikom od srčanih bolesti prikupljenih između 2004. i 2011. godine te iznenadili i sami sebe.
- Ovo nismo tražili, ali pronašli smo tvar za koju se činilo da igra veliku ulogu, ali nismo znali što je. Onda smo otkrili da je to eritritol - pojasnio je istraživanje objavljeno u časopisu Nature Medicine dr. Stanley Hazen, direktor već spomenutog Centra za kardiovaskularnu dijagnostiku. Njegova studija pokazuje da je upravo ova zamjena za šećer povezana sa zgrušavanjem krvi, moždanim udarom, infarktom i smrću, kao i da je, kod osoba s postojećim čimbenicima rizika za bolesti srca, poput dijabetesa, eritritol još opasniji jer oni s viškom navedenog spoja u krvi imaju dvostruko veće šanse za moždani ili srčani udar. Istraživanje iz Clevelanda tom je premisom postalo još značajnije jer upravo osobe s dijabetesom često pribjegavaju umjetnim sladilima, pa tako i eritritolu.
Javili su se odmah, naravno, i sami proizvođači umjetnih zaslađivača, koji su za CNN rekli da su rezultati ove studije "u suprotnosti s desetljećima znanstvenih istraživanja koja pokazuju da su zaslađivači s niskim sadržajem kalorija poput eritritola sigurni, što je dokazano globalnim regulatornim dozvolama za njihovu upotrebu u hrani i pićima".
- Rezultati se ne bi trebali preslikati na opću populaciju jer su sudionici intervencije već bili izloženi povećanom riziku od kardiovaskularnih bolesti - rekao Robert Rankin, izvršni direktor grupacija Calorie Control Council, koja proizvodi umjetna sladila.
VIDEO Znanstvenici došli do novih saznanja kada je najučinkovitije vježbati ako želite zdravije srce
Znanstvenici, međutim, stoje pri svome jer prvotni uzorak od 1157 osoba odlučili su "pojačati" s dodatnih 2100 ljudi iz SAD-u te s još 833 iz Europe. Oko tri četvrtine sudionika imalo je koronarnu bolest ili visoki krvni tlak, a oko petina je imala dijabetes, dok je više od polovice uzoraka činila populacija muškaraca dobi između 60 i 70 godina. I tu je otkriveno da su više razine eritritola povezane s većim rizikom od srčanog udara, moždanog udara ili smrti unutar tri godine, a istraživači su daljnje testove onda proveli i na životinjama, otkrivši kako eritritol izaziva pojačanu trombozu, tj. zgrušavanje krvi.
U završnom dijelu studije još je onda osam zdravih dobrovoljaca pilo piće koje je sadržavalo 30 grama eritritola, količinu koju konzumiraju mnogi ljudi u SAD-u.
- Trideset grama bilo je dovoljno da razine eritritola u krvi porastu tisuću puta - rekli su znanstvenici iz Clevelanda pa pojasnili kako je količina koju su pili ispitanici jednaka onoj u pola litre keto sladoleda.
- Ako pogledate oznake hranjivih vrijednosti na mnogim keto sladoledima, vidjet ćete da piše "smanjen šećer" ili "šećerni alkohol", što su izrazi za eritritol. Vidjet ćete i da 473 mililitara sladoleda sadrži između 26 i 45 grama - kazali su. Inače, ne postoji "dozvoljeni dnevni unos" koji je odredila Europska agencija za sigurnost hrane ili Američka agencija za hranu i lijekove, koje eritritol smatraju općenito sigurnim.
Šećerni alkoholi pripadaju skupini ugljikohidrata prirodno prisutnih u voću i povrću. Nekoliko je vrsta šećernih alkohola koji se koriste kao zamjene za šećer, a razlikuju se po okusu, kalorijskoj vrijednosti te utjecaju na ljudsko zdravlje i eritritol je najpoznatiji.
- Eritritol izgleda poput šećera, ima okus kao šećer i može se termički obrađivati. Postao je ljubimac prehrambene industrije, iznimno je popularan dodatak keto i drugim proizvodima te hrani s niskim udjelom ugljikohidrata koji se prodaju osobama s dijabetesom - rekao je dr. Stanley Hazen, koji vodi i Centar za mikrobiom i ljudsko zdravlje klinike u Clevelandu.
Malo i umjereno vočnog šećara iz voća-to je ok.Inaće da se svi odreknu šećera običnog, farmaceutska industrija bi gubila milijarde.A ova umjetna sladila-to je tek zlo.I sam pijem kavu sa šećerom i to prečesto i nemogu si pomoći.A umjetna sladila ne konzumiram pa ni "light" sokove.