Šef ureda

Kako je razotkrivena plinska hobotnica: ''Najvažnije je da novac ne iščezne''

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pretres ureda Josipa Šurjaka uhićenog u USKOK-ovoj akciji
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Zagreb: U HUP-u održana panel-rasprava „Sprječavanje pranja novca u 2020. i dalje“
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
Zagreb: Pretres ureda Josipa Šurjaka uhićenog u USKOK-ovoj akciji
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Zagreb: Pretres kuće Gorana Husića uhićenog u USKOK-ovoj akciji
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
Zagreb: Velika USKOK-ova akcija zbog zlouporabe i pranja novca na štetu Ine u trgovini plinom
29.08.2022.
u 12:24
“S obzirom na činjenicu da Ured za sprečavanje pranja novca nema često priliku istupanja, kratko bih rekao o samom sustavu. Naša primarna zadaća je da nakon zaprimljenih obavijesti o sumnjivim transakcijama započinjemo analitičku obradu i rezultate dostavljamo tijelima kaznenog progona”, rekao je Biluš.
Pogledaj originalni članak

Šef Ureda za sprječavanje pranja novca Ante Biluš objasnio je kako je otprilike takla akcija razotkrivanja plinske hobotnica ističući kako ipak ne može govoriti baš o svim detaljima, jer je istraga još uvijek u tijeku. 

“S obzirom na činjenicu da Ured za sprečavanje pranja novca nema često priliku istupanja, kratko bih rekao o samom sustavu. Naša primarna zadaća je da nakon zaprimljenih obavijesti o sumnjivim transakcijama započinjemo analitičku obradu i rezultate dostavljamo tijelima kaznenog progona”, rekao je Biluš.

Rekao je da o slučaju Ine ne može iznositi detalje, ali da ovaj slučaj pokazuje uspješnu suradnju svih tijela.

"Nakon zaprimljenih obavijesti o sumnjivim transakcijama mi započinjemo istragu'', istaknuo je Biluš koji je otkrio kako su u ovom konkretnom slučaju banke obavijestile Ured za sprječavanje pranja novca o sumnjivim transakcijama. Istaknuo je kako se radi o više banaka. ''U ovom slučaju ostvarena je puna učinkovitost svih sudionika koji su sudjelovali u akciji. Naglasio bih i učinkovitu ulogu banaka. One su nam poslale obavijest o sumnjivoj transakciji. Ured je proveo analitičku obradu, o svemu obavijestio USKOK, koji je sukladno svojim ovlastima započeo istraživanje.'', objasnio je Biluš. 

''Naš cilj je da se onemogući korištenje imovinske koristi do koje se došlo kaznenim djelima. Blokirano je 813 milijuna kuna u osam poslovnih banaka na 16 računa, u šest otvorenih investicijskih fondova, a blokirane su i nekretnine u vrijednosti oko tri milijuna eura'' rekao je i istaknuo da je riječ o ''najvećoj zapljeni novca u povijesti Ureda''. ''Ured zna kada su krenule sumnjive transakcije, ali ne mogu otkriti o kojem se točno trenutku radi. Mogu samo reći da se radi o razdoblju nakon onog koji se spominje u medijima. Dakle kasnije.''

''Suradnja s bankama je samo jedan vid suradnje, ali nakon pokretanja postupka najvažnije je da se osigura da novac ne iščezne na račune koji nisu dostupni našim tijelima. Tijekom analize slučaja nadležna tijela su imala nadzor nad tim sredstvima jer samo tim nadzorom je bilo moguće da se to i blokira'', objasnio je Biluš i potvrdio kako se nikada nije dogodilo da se na jednom računu nađe toliko veliki iznos novca. No potvrdio je da je novac na račun osumnjičenika stizao u više uplata, nije bilo veće od 400 milijuna odjednom. 

''Kazneni postupak je u tijeku, o nekim stvarima ipak ne mogu govoriti'', kaže Biluš. Naglasio je kako Ured ima pravo pratiti sumnjive račune klijenata, te blokirati kada postoji osnova. ''Novac je blokiran u subotu.'' ''U ovom slučaju pratili smo račune, ne bi li se osiguralo da ako jednom novac krene van, gdje je teže u inozemstvu blokirati ili pratiti, da se u tom slučaju imovinska korist blokira'', objasnio je. ''Sve što je na te račune stizalo, sve je osigurano za kasnije faze postupka.'' Potvrdio je da Ured za sprječavanje pranja novca ima inozemne suradnje, jer bez toga bi bilo jako teško funkcionirati. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 23

VI
_višeslav
12:28 29.08.2022.

plinska hobotnica, kriminalna hobotnica,j plenkovićeva hobotnica

TU
tutic
12:29 29.08.2022.

opet će plenković trabunjati da ova vlada odgovorno vodi državu i pomaže poduzetnicima, odgovorno su zdimili milijardu, poduzetnici će imati 3x skuplji plin...

MK
miro.koren
12:31 29.08.2022.

kriminalno osuđena organizacija opet 2022. godine popalila ni manje ni više nego milijardu kun, idemo dalje....