Građanin prijavio

Komrad nezakonito naplaćuje vreće za smeće s logotipom

Foto: Dragutin Šantoši
Komrad nezakonito naplaćuje vreće za smeće s logotipom
09.03.2010.
u 15:00
Umjesto da naplaćuje odvoz dodatnih količina otpada, komunalno poduzeće naplaćivalo je vreće po pet kuna
Pogledaj originalni članak

Samo mjesec dana nakon primjene novih pravila odvoza kućnog otpada na području grada Slatine, gradskom komunalnom poduzeću Komrad stigli su prekršajna prijava i optužni prijedlog, jer je tvrtka, prodajući građanima plastične vrećice od 110 litara za iznos od pet kuna, prekršila odredbe Zakona o zaštiti potrošača.

Na nezakonitost Komradova postupka mjerodavnu je inspekciju upozorio Dragutin Fišli iz Slatine.

– Sve dok Komrad nije promijenio pravila, odvoz kućnog otpada moju je obitelj stajao mjesečno oko 70 kuna. Budući da komunalci više nisu htjeli odvoziti otpad iz vrećica pored kanta za otpad, morao sam kupovati plastične vreće s njihovim logotipom, i to po pet kuna. Kupio sam deset takvih vreća, a prošli mjesec potrošio sam ih šest, pa ispada da je mojoj obitelji trošak odvoza smeća sada skuplji 50 posto. Takav postupak komunalaca, u ovim kriznim okolnostima, kada svi građani teško žive, nije prihvatljiv – ustvrdio je Fišli.

Nakon što je obavio nadzor, viši gospodarski inspektor Mario Brzica utvrdio je da Komrad građanima nije izdavao račune za odvoz dodatnog otpada, već samo uplatnice za kupnju vrećica s logotipom, koje se smatraju promidžbenim materijalom, pa ih trgovci ne smiju naplaćivati.

– Do sada smo izdali oko 1000 plastičnih vrećica, za koje ćemo građanima, uz raniju uplatnicu, sada ispostaviti račun za odvoz dodatnog otpada. Cijene odvoza otpada iz plastičnih kanti nismo mijenjali i nismo oštetili građane, a smatram da će malo tko biti spreman doći u domaćinstvo, odvesti 110 litara kućnog otpada i zbrinuti ga za naknadu od samo pet kuna. I dalje smo među komunalnim tvrtkama s najnižim cijenama usluga, ali građani moraju znati da, ako proizvode dodatni otpad, to moraju i platiti – kazao je direktor Komrada Antun Srbić, ističući da se cijene odvoza u kantama za smeće nisu mijenjale.

Inspektor je upozorio Komrad da za obavljenu uslugu potrošaču svakako mora izdati račun.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

MA
Macaktom
08:17 10.03.2010.

Gamad jedna moja radnja ima pravo na kantu ali nismo je dobili vreće nam više ne kupe ,a da stvar bude gora smeće kupe ponedjeljkom prije 7-8 ujutro u ulici gdje su sve trgovačke radnje. zar mi da dolazimo nedjeljom uveće na radna mjesta da iznosimo smeće na ulice.

DV
djon vejn
11:48 10.03.2010.

Slatina ne spada pod podravinu/bilogoru...Ako Viroviticu mozete staviti pod rubriku Slavonija koja je 30 km zapadno od Slatine onda mozete i Slatinu.Uostalom nitko iz Slatine se ne osjeca kao podravac/bilogorac!!!!!!!