INTERVJU: Predsjednik Nove hrvatske inicijative Krešimir Zubak

Krešimir Zubak: Stvorit ćemo jednu svehrvatsku koaliciju

Foto: import
Krešimir Zubak: Stvorit ćemo jednu svehrvatsku koaliciju
09.05.2006.
u 22:00
Pogledaj originalni članak

Do 15. svibnja znat će se konačno hoće li biti osnovana svehrvatska koalicija u Sarajevu u koju bi ušli Ljubićev i Čovićev HDZ, Jurišićevi pravaši, HSS te NHI. Inicijator koalicije je Nova hrvatska inicijativa. Njezin predsjednik Krešimir Zubak u intervjuu za Večernjak navodi kako bi se boljim organiziranjem Hrvati mogli zaštititi od majorizacije.

VL: Je li moguće u istu koaliciju okupiti HDZ 1990., HDZ BiH i HSP Đ-J s obzirom na ogromne nesuglasice između tih stranaka?
ZUBAK: Izgleda nemoguće! No to ne znači da ne vrijedi pokušati. Prvi sastanci pokazali su da naše stranke gotovo identično gledaju na potrebe Hrvata u Sarajevu.

VL: A osobni animoziteti između Ljubića, Čovića i Jurišića?
ZUBAK: Trebali bi biti svi širokogrudniji. Jurišić je iskazao takvu mogućnost za Sarajevo. Bilo kakvi amoziteti ne bi smjeli biti prepreka u tako bitnom pitanju.

VL: Što je s hrvatskim koalicijama u ostalim županijama s bošnjačkom većinom i RS-u?
ZUBAK: Radimo na takvim koalicijama u Unsko-sanskoj, Tuzlanskoj županiji i spomenutoj Sarajevskoj županiji. Ista takva mogućnost postoji i za Republiku Srpsku. Zvuči pretenciozno, ali u tome djelu BiH, osim NHI-ja, do sada nije postojala niti jedna druga stanka s hrvatskim predznakom koja je pokazala ozbiljniju nakanu za sudjelovanjem u političkom životu.

VL: S kime ste do sada razgovarali o navedenim svehrvatskim koalicijama?
ZUBAK: Razgovori se zasad vode na razini županijskih odbora. Reakcije čelnih ljudi na županijskoj razini iz ostalih stranaka su i više nego pozitivne.

VL: Koliko istine ima u informaciji da se spremate ući u koaliciju s Čovićevim HDZ-om na federalnoj i županijskoj razini?
ZUBAK: Koalicija je moguća ako bi HDZ BiH redefinirao svoje stavove o entitetskom glasovanju o ustavnim promjenama. Moguć je kompromis da se entitetsko odlučivanje u obliku podijeljene nadležnosti zadrži na razini Doma naroda, a ne u Zastupničkom domu, i da vitalni nacionalni interes budu i druga pitanja ako jedan od klubova ima natpolovičnu većinu. U tome slučaju koalicija je moguća.

VL: Mnogi uspoređuju Čovićevu ulogu u ovim i vašu ulogu u ustavnim promjenama iz 2002. godine?!
ZUBAK: To je neusporedivo, jer se sada mijenja državni Ustav. Mi smo mijenjali entitetske ustave. Te su ustavne promjene omogućile konstitutivnost svih triju naroda na cijelom području BiH. Ta rješenja je nametnuo Petritsch. Nisu ministri jamac ravnopravnosti, jer i u većinskim hrvatskim županijama imamo sve hrvatske ministre pa je stanje loše.

VL: Kada možemo očekivati novi krug pregovora o ustavnim promjenama?
ZUBAK: Vjerojatno nakon izbora. Tu ulogu trebaju preuzeti EU i OHR. Mi smo država pod specifičnim oblikom međunarodnog starateljstva. Razgovori su započeti nakon što je Vijeće Europe zatražilo da se ocijeni ustavno stanje u BiH i ovlasti Visokog predstavnika u BiH. Oni bi trebali biti aktivni sudionici. Inače, dobro je da ponuđena ustavna rješenja nisu prihvaćena, jer bi još više oslabila poziciju Hrvata u BiH.

VL: Je li Dodikov poziv Hrvatima da se vrate u Posavinu iskren?
ZUBAK: Nadam se da je ovaj put iskren, jer je povratak Hrvata u interesu i RS-a. Opustošena područja moraju se obnoviti. Hrvati su sposoban i radin narod i Dodik to jako dobro zna. Time bi se skinula i opravdana stigma s RS-a kao entiteta koji blokira povratak Hrvata u Posavinu. Oni su tu zamislili nekakav koridor, što je smiješno.

VL: Ali od kurtoaznog poziva ne može se živjeti. Što je s izgradnjom kuća i tvornica u ratom opustošenoj Posavini?
ZUBAK: Mi smo započeli taj proces u sklopu Alijanse. Plehanski je gvardijan prije nekoliko dana jasno rekao da su se u to vrijeme obnavljale kuće. S našim odlaskom taj proces je prekinut. Uglavnom se o povratku brine Vlada RH.


NHI i Hercegovina

VL: Zbog čega je NHI pasivan u Hercegovini?
ZUBAK: Iskreno, jedno vrijeme je bilo rizično biti član NHI-ja u Hercegovini. Stanje se sada normaliziralo. No, u međuvremenu osnovale su se druge stranke s hrvatskim predznakom. U suradnji s njima bit ćemo nazočni i na području Hercegovine. (mv)


Sarajevo treba ustrojiti kao Mostar

VL: Što je s inicijativom da Sarajevo postane distrikt?
ZUBAK: Potpisan je protokol između tadašnjega HDZ-a i SDA u kojem smo osigurali solidnu zastupljenost Hrvata u svim strukturama vlasti. Nažalost, kasnije je sve propalo i protokol više ne važi. Ne znam koliko je danas moguće da Sarajevo postane distrikt s obzirom na omjer snaga, ali bi moralo imati poseban status. Kad se razgovaralo o Mostaru kazao sam hrvatskim predstavnicima da mostarsko rješenje treba zatražiti u Sarajevu i Travniku, ali do toga nije došlo. (mv)

Pogledajte na vecernji.hr