NAVODNJAVANJE

Krivac za prekid radova 'Alpine Bau', najveći kočničar županija !

Foto: Dragutin Šantoši - Večernji list
kapinci
Foto: Dragutin Šantoši - Večernji list
navodnjavanje
Foto: Dragutin Šantoši - Večernji list
kapinci
08.09.2012.
u 14:37
U naredne tri godine u sustave navodnjavanja utrošit će se više od 600 milijuna kuna, kaže Dražen Kurečić, zamjenik ministra poljoprivrede
Pogledaj originalni članak

VIROVITICA – Sustav navodnjavanja 'Kapinci-Vaška', na 1260 hektara površina trebao je koštati oko 73 milijuna kuna, ali će, nakon preprojektiranja i izbora novog izvođača radova ovaj prvi Pilot projekt navodnjavanja u Hrvatskoj stajati 30-tak milijuna kuna manje i za buduće korisnike, poljoprivrednike, bit će profitabilniji i isplativiji, potvrdili su na današnjoj tiskovnoj konferenciji u Virovitici Dražen Kurečić, zamjenik ministra poljoprivrede i saborski zastupnik Tomislav Žagar, predsjednik Županijske organizacije SDP-a.

Županiji isplaćena šteta od 1,6 milijuna kuna

Oni su novinarima predočili brojne dokumente tvrdeći da čelnici  Virovitičko-podravske županije, kada govore da Vlada RH ne želi nastaviti gradnju ovog sustava navodnjavanja, šire dezinformacije i unose nemir među stanovništvo te na tome zaraditi jeftine političke bodove.

-Jedini krivac za prekid ugovora je izvođač radova koji se na natječaju, za radove procijenjene na iznos od 57 milijuna kuna, javio s cijenom od 44 milijuna kuna. Da bi mogao pozitivno odraditi posao pokušao je ugraditi materijale lošije kvalitete, što mu nadzorni inženjer nije dozvolio. Svaki zahvat bio mu je gubitak, pa je prestao s izvođenjem radova zbog čega je nadzorni inženjer i predložio raskid ugovora za ovaj posao za koji su sredstva bila osigurana, tvrdi zamjenik ministra Kurečić  ističući da su, sporazumno, u raskidu Ugovora sudjelovali Virovitičko-podravska županija, Hrvatske vode i izvođač 'Alpina Bau'  koji se, na osnovu štete zbog nepoštivanja ugovora, obvezao županiji isplatiti iznos od 1,6 milijuna kuna.

Država preuzima financiranje, završetak projekta u ljeto 2014. godine

U virovitičkom SDP-u tvrde da Županija nije imala novca za sufinanciranje sustava navodnjavanja te je predložila državi da u cijelosti preuzme investiciju koju je trebala financirati s 20 posto iznosa. Kako Županija nema novca financiranje ovog projekta u 100 postotnom iznosu preuzet će država.

-Župan je odbio raspisati natječaj za preprojektiranje sustava, pa će to u ponedjeljak učiniti Hrvatske vode. Do kraja godine očekujemo i potpisivanje ugovora o nastavku izgradnje s novim izvođačem, a u 2013. godini za ovaj sustav osigurat će se 28 milijuna kuna. Sada se vidi da je najveći kočničar Županija koja za ovu investiciju nije podmirila dug od 1,2 milijuna kuna, a bila je najglasnija u medijima u napadu na Vladu RH, izjavio je zamjenik ministra Dražen Kurečić najavljujući da će projekt 'Kapinci-Vaška' biti završen do ljeta 2014. Godine.

Do sada je država u navodnjavanje uložila 578 milijuna, ove godine još 100

Prema Nacionalnom programu navodnjavanja, čija je realizacija krenula 2005. godine, do 2011. godine u navodnjavanje je uloženo 578 milijuna kuna. Do kraja ove godine država će potrošiti još 100 milijuna kuna za sustave navodnjavanja. Po projekcijama u 2013. godini uložit će se 180 milijuna kuna, u 2014. 258 milijuna i 2015. godini 263 milijuna, ili u tri godine više od 600 milijuna kuna. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.